Cum sa iti gestionezi timpul.

Una dintre cele mai mari probleme in secolul vitezei este cum sa iti gestionezi timpul in asa fel incat sa termini ce ai de facut la job si sa mai ai timp sa fii si putin fericita.

Ziua are 24 de ore, saptamana sapte zile, luna patru saptamani. Timpul nu devine mai lung niciodata. Eventual ti se va parea ca e prea scurt. Atunci cand vrei sa iti gestionezi timpul mai bine iti doresti atat de mult sa lucrezi mai rapid incat devii stresata. Iar stresul duce la greseli, de obicei. Iar greselile te incetinesc si mai mult.

Greseli pe care le faci cand vrei sa fii rapida

1. Nu poti gestiona timpul, dar te poti organiza mai bine pe tine insati

Sunt 24 de ore in fiecare zi. Nu poti schimba asta. In timp ce cauti tot felul de metode, sisteme, instrumente si liste care sa te ajute sa ai mai mult timp, poti ignora chestiunea reala: cum te organizezi pe tine insati.

2. Cuvintele care fac din tine o victima sunt „Am prea multe de facut” si „Nu am destul timp”

In fiecare zi repeti aceste cuvinte, ceea ce face din tine o victima. Acuzi circumstantele asupra carora nu detii controlul. Desigur ca sunt multe lucruri de facut. Desigur ca nu ai destul timp. Obisnuieste-te cu ideea!

3. Prea multe prioritati inseamna nicio prioritate

Nu poti sa ai prea multe prioritati si sa reusesti sa le atingi pe toate. Nu se poate, prin definitie. Prioritatile sunt acele cateva sarcini carora trebuie sa le acorzi atentie cat mai repede. Daca ai doua-trei prioritati o sa indeplinesti doua-trei dintre ele. Daca iti stabilesti intre patru si zece prioritati, o sa indeplinesti una sau doua. Cu cat ai mai multe de facut „urgent”, cu atat vei pierde mai mult timp „luptandu-te” cu lista. Treci de la una la alta si nu termini nimic. Daca ai prea multe prioritati, nu reusesti sa duci niciuna la bun sfarsit. Ca sa iti gestionezi timpul mai bine trebuie sa iti stii in fiecare moment al zilei prioritatile. Dar, atentie! Acestea trebuie sa fie putine!

4. Lista ta cu lucruri „De facut” e o adevarata nebunie

Pune-ti toate listele cap la cap. Incearca sa estimezi timpul de care ai nevoie ca sa indeplinesti toate aceste sarcini. Care sunt sansele ca timpul necesar pentru asta sa fie mai mare decat timpul pe care il ai la dispozitie? Chiar daca restrangi numarul sarcinilor si esti convinsa ca, astfel, vei fi mai rapida si mai eficienta, pun pariu ca tot ai prea multe de facut pentru o singura zi!

5. Lista cu ce ai de facut e incompleta

Nu numai ca lista e un adevarat haos, dar e si incompleta. Ai luat in considerare timpul alocat sedintelor? Email-urilor? Telefoanelor? Timpul pentru mancat, dormit, sport, propria relaxare? Dar timpul pe care il petreci asteptand? Cam cat timp din ziua ta crezi ca insumeaza toate acestea? Fa o lista realista cu lucruri de realizat!

6. Nu accepti ideea ca nu vei termina totul

Cat timp crezi ca vei termina tot ce ai de facut in fiecare zi – si nu vei reusi, cel putin nu intotdeauna! – o sa capeti frustrari. O sa te simti ineficienta. Cat timp refuzi ideea ca nu poti termina chiar totul, cu atat vei amana luarea unei decizii care sa te ajute sa iti gestionezi timpul mai bine.

Cum sa iti gestionezi timpul mai eficient

Forbes.com a adunat de la oamenii destepti despre care a scris de-a lungul timpului cateva sfaturi care te invata cum sa iti gestionezi timpul mai eficient. Iata care sunt:

1. Realizeaza cat mai multe lucruri. Asta va ramane doar o dorinta daca nu gasesti o metoda prin care sa devii cu adevarat mai rapida.

2. Amana! Unele lucruri mai pot astepta. Pune-le la coada listei!

3. Nu trebuie sa fie totul perfect! Asta suna rau, dar nu e chiar asa. Nu tot ce faci trebuie sa fie grozav sau perfect. Inainte sa te apuci de indeplinirea unei sarcini, intreaba-te intotdeauna cat de bine trebuie sa o faci. Daca nu depui foarte mult efort, o sa castigi ceva timp.

4. Invata sa ignori. Unele sarcini nu trebuie indeplinite neaparat. Unele sunt trecute pe lista de la job doar de dragul de a umple randurile.

5. Daca poti, deleaga altora din sarcinile tale. Ai pe lista task-uri de care nu ar trebui sa te (mai) ocupi tu? Invata sa delegi sarcini. Nu trebuie sa fii „control freak”! Lasa-i si pe subalternii tai sa te ajute!

Acum ca stii cum sa iti gestionezi timpul, afla si Solutia sigura: cum sa fii mai eficienta la birou.

FOTO: istockphoto.com