cumparaturi inteligente monede

Dependenta de shopping. Studiile recente vorbesc despre acest obicei, pe care il considera compulsiv, ca despre o boala si, in ultima vreme, incearca sa gaseasca solutii concrete care sa ne invete sa nu mai cheltuim mai mult decat avem nevoie. Foloseste acest ghid de cumparaturi inteligente ca sa iesi din impas.

Fie ca faci cumparaturi casnice, ori iti cumperi haine sau pantofi, tentatia sa cheltuiesti mai mult decat ti-ai propus este foarte mare, iar specialistii spun ca este rezultatul unei combinatii de factori psihologici si de marketing. Pentru acest “pacat” modern, ei propun si solutii: un ghid de cumparaturi inteligente.

Cuvantul “reduceri” are un efect imediat asupra cumparatorilor si ii face sa-si ia lucruri inutile

In limba engleza este cunoscut drept “spaving”, o combinatie lingvistica dintre “spend” (a cheltui) si “save” (a economisi).

Este, in realitate, una dintre cele mai frecvente greseli de shopping, efectul unui truc de marketing. Ideea care i se induce cumparatorului e simpla : cu cat cheltuim mai mult, cu atat economisim mai mult.

“De fapt, cu cat cheltuiesti mai mult, cu atat ramai cu mai putini bani in buzunar, nu e nicio filozofie!”, este de parere Kendal Perez, blogger la Hassle Free Savings.

Cumparaturi inteligente: “Fara taxe de transport”- momeala perfecta

O alta capcana asemanatoare este sa faci mai multe cumparaturi online pentru a scapa de taxele de livrare. “Este o capcana in care se cade foarte usor. De cele de mai multe ori nu ai nevoie de produsele pe care le-ai cumparat extra, doar pentru a beneficia de transport gratuity, dar nu rezisti tentatiei de a te bucura de o reducere”, considera Erin Konrad, editor la CouponPal.

Cumparaturi inteligente – Rezolvarea:
Stabilieste de la inceput un buget in care sa te incadrezi si ramai la el. Daca ceea ce vrei sa cumperi te asigura ca economisesti bani, nu face alte cumparaturi, iar daca online nu te califici pentru livrare gratuita, verifica pe FreeShipping.org codurile de pe cupoane sau asteapta pana te incadrezi in criteriile impuse.

Cumparaturi inteligente – Promotii pentru orice

Nu doar la raioanele de alimente si produse pentru casa cumparam compulsiv, ci si in magazinele de haine sau accesorii. Fiecare dintre aceste magazine au oferte si promotii care te ademenesc si carora, de obicei, nu le rezisti.
“Aceste produse, maruntisuri, cum li se mai spune, aduc mari profituri vanzatorului si te fac pe tine sa cheltuiesti in plus”, spune Brian Nickerson, co-fondator si CEO al motorului de cautare de cupoane Chippmunk.com.

Cumparaturi inteligente – Rezolvarea:
Aloca-ti timp si mai trece o data in vedere produsele din cosul de cumparaturi inainte de a finaliza comanda. Asigura-te ca tot ce ai ales iti este de trebuinta. “Vei vedea ca o parte dintre obiectele pe care le considerai urgente in urma cu cateva minute, acum nu mai sunt”, spune Perez.

Cumparaturi inteligente – Graba strica bugetul

Sa astepti pana in ultimul moment este o alta greseala majora de shopping. Cumparaturile pe ultima suta de metri te fac sa cheltuiesti mai mult decat ti-ai propus.

“Daca dai navala in magazin cu cateva minute inainte de botezul la care ai fost invitata nu te ajuta sa cheltuiesti cu masura. Ba dimpotriva. La fel gresesc si aceia care cumpara cadouri pentru familie din magazinele din aeroport”, avertizeaza Gail Cunningham, reprezentant al National Foundation of Credit Counseling.

E adevarat ca timpul este cel mai mare dusman al nostru si ca ne facem cumparaturile, in general, pe ultima suta de metri, dar asta inseamna cheltuieli suplimentare. Poti evita asta daca reusesti sa te organizezi si sa nu mai lasi cumparaturile pentru ultimul moment. Poti demara procesul de achizitie a cadoului chiar din ziua in care ai primit invitatia, pentru ca astfel vei avea timp sa compari preturile aceluiasi produs in diferite magazine, fapt care, potrivit specialistilor, ti-ar aduce o economie si de 15%.

Cumparaturi inteligente – Mai mult nu inseamna mai bine

Sa cumperi cantitati prea mari din acelasi produs este iar o greseala. Multi se gandesc ca facand acest gen de achizitie economisesc mai mult. Este valabil numai in cazul familiilor numeroase. In rest, este o alta modalitate de a cheltui peste buget.

Cum sa eviti aceasta greseala? Prin cumparaturi inteligente! Inainte de a cumpara mai multe produse de acelasi fel, fa o analiza a cat consumi de obicei acasa si de cat timp ai nevoie pentru a consuma un produs. De asemenea, asigura-te ca dispui de spatiul optim e depozitare, iar daca nu ai astfel de spatiu, trebuie sa fii sigura ca le poti consuma inainte de a se strica.