cum sa renunti la auto-critica

Sigur ca sunt zile cand cel mai la indemana este sa fii negativista. Sigur ca ai momente de tristete, de anxietate, de deznadejde. Sigur ca uneori ai senzatia ca duci singura cele mai grele batalii si uneori te simti coplesita de esec. Te invinovatesti in permanenta pentru toate lucrurile din viata ta de care nu esti multumita si apoi te intrebi de ce esti deprimata. Ca sa iesi din acest cerc vicios e esential sa stii cum sa renunti la auto-critica!

Unul dintre plusurile traiului constient este ca esti prezent in viata ta, observi totul si esti recunoascatoare pentru tot ce ti se intampla. Insa, nu e tocmai bine cand analizezi tot ce traiesti, tot ce simti si te (auto) sabotezi.

Cum sa renunti la auto-critica cand auzi vocea interioara ca te critica in permanenta: “Observatiile tale din sedinta a fost ingrozitoare!” sau “Ai ridicat tonul la copilul tau, esti cea mai rea mama a anului!” sau “Cearta cu iubitul a fost de-a dreptul ingrozitoare, poate nu ma mai iubeste!”?

Iata cum sa renunti la auto-critica si sa inveti sa fii mai buna cu tine, pentru a duce o viata mai frumoasa:

  • Imparte cu o prietena!

Intotdeauna e mai bine sa spui cu voce tare ce demoni te macina. E o eliberare a emotiilor si te ajuta. Discutia cu un prieten sau apropiat te va ajuta sa iti limpezesti capul si sa intelegi daca reprosurile pe care ti le faci au o baza reala sau sunt doar niste critici nefondate.

  • Gandeste-te la ce sfat i-ai da unei prietene ce trece prin aceeasi situatie

Sa zicem ca ai facut un comentariu care tie ti se pare deplasat. Cum sa renunti la auto-critica mai usor? Cel mai bine gandeste-te cum ai sfatui-o pe prietena ta cea mai buna daca ti-ar povesti ca a facut “gafa” respectiva. Exact ce i-ai spune celei mai bune prietene – sunt sigura ca ai incerca sa ii alini durerea – spune-ti tie!

Vei face un pas inapoi si vei privi situatia cu bunatatea si acceptare, deci vei procesa mai bine si vei gasi o solutie mai repede, decat daca te treci prin malaxorul auto-vinovatiei.

  • Auto-criticul e echilibrat cu declaratii actuale

Ai un talent innascut pentru a face din tantar armasar. Ca sa gestionezi mai bine situatii in care te macini la foc mic, gandeste-te obiectiv la ce s-a intamplat mai exact.

Recapituleaza in minte cu lux de amanunte ce s-a intamplat, ce ai spus si ce greseala ti se pare ca ai facut. O sa iti dai seama ca, de fapt, situatia nu e asa rea precum pare. Implicit, nu o sa te mai gandesti cum sa renunti la auto-critica si o sa mergi mai departe!

  • Alege un plan de actiune pentru a imbunatati aceste ganduri

Pentru a merge mai departe e bine si sa cauti un plan de actiune. Criticul interior, care nu face altceva decat sa te persecute repetat si sistematic, poate avea rol de catalizator.

Subconstientul iti poate aduce in fata un defect pe care vrei sa il schimbi. Daca ai zis ceva rautacios, vezi, de fapt, de ce ai facut asta si cum ai putea sa devii mai diplomata, chiar daca destinatarul merita comentariul rautacios.

Analizandu-te, afli cum sa renunti la auto-critica si cum sa te dezvolti personal! Asta nu inseamna ca iti dai voie acelei voci interioare sa te faca sa suferi in continuare. Ba dimpotriva, inseamna ca inveti sa nu repeti situatiile ce duc la astfel de senzatii de vinovatie.

  • Cum sa renunti la auto-critica: seteaza un interval in care sa (iti) faci asta

La modul cel mai serios, seteaza cronometrul si da-ti voie 5-10 minute pe zi sa te auto-critici. Mai mult nu merita! Si atunci, in timpul acela, practica metodele prezentare mai sus.

Citeste si: O critica nu e un capat de tara. Invata s-o accepti!

Foto: Guliver