cum sa te iubesti pe tine

Cum sa te iubesti pe tine: descopera de la specialistii de la MindBodyGreen cum sa te vindeci emotional, cum sa traiesti bucuria autentica, cum sa gasesti implinirea spirituala si cum sa gasesti abilitatea de a simti si impartasi iubirea.

Cum sa te iubesti pe tine: cand te iubesti, realizarile tale sunt o expresie a fiintei tale, nu o definitie a fiintei tale!

Cum sa te iubesti pe tine si cum sa stii ce nu este dragostea de sine

 1. Iubirea de sine nu este egoista

Suntem egoisti atunci cand “ne ocupam de noi insine”, fara ingrijorare pentru efectul pe care il are comportamentul nostru asupra altora sau cand ne asteptam ca altii sa se sacrifice pentru noi – cand ne dorim ca ceilalti sa faca precum am vrea noi. Cand nu suntem dispusi sa ne intalnim la mijloc.

 1. Cum sa te iubesti pe tine? Nu cauta rasplata ce nu te hraneste!

A manca prea mult, a te “rasfata” culinar, a manca junk food sau alimente nesanatoase, a sta ore intregi in fata televizorului sau pe retelele de socializare nu inseamna o rasplata dupa o zi lunga de munca.

 1. Iubirea de sine nu este a-ti justifica comportamentul nesanatos fata de altii

Nu te iubesti pe tine si nici pe ceilalti daca arunci vina asupra lor, daca devii agresiv si iti canalizezi furia pe ei si iti spui ca ai dreptul sa te simti asa. Desigur, ai dreptul sa simti tot ce simti. Insa a rani pe altcineva (si pe tine in acest proces, crede-ma!) nu este calea catre cum sa te iubesti pe tine.

 1. A ignora orice sentiment nu este calea catre cum sa te iubesti pe tine

A incerca sa blochezi senzatiile sau gandurile negative, a ramane mereu in capul tau, a te judeca in permanenta, a te “amorti” cu tot felul de adictii sau a-i face pe altii responsabili de trairile tale nu este respect de sine.

Cum sa te iubesti pe tine:

Una dintre cele mai bune modalitati de intelegere a ceea ce inseamna a te iubi este sa-ti imaginezi cum ai iubi un copil!

 1. Trairea oricarui sentiment cu compasiune

Parintii ce isi iubesc copiii ii asculta cu sensibilitate, blandete, intelegere si dorinta de a-i cunoaste. A te iubi inseamna acelasi lucru – recunoasterea sentimentelor tale cu consideratie, avand in permanenta intentia de a intelege ceea ce iti spun sentimentele tale, trairile tale, fie si cele mai incomode sau dureroase dintre ele. Toate sentimentele tale iti transmit un mesaj, tot ce simti este o informatie despre tine, deci este important sa le (te) inveti mai degraba decat sa le (te) ignori.

 1. A te iubi pe tine insati inseamna a stopa orice comportament auto-distructiv sau care ii raneste pe cei din jur

Parintii iubitori nu permit nici auto-distrugerea copilului lor si nici ca el sa ii raneasca pe altii. A te iubi inseamna sa exersezi o disciplina interna bazata pe compasiune – a nu te rani nici pe tine, nici pe ceilalti.

 1. Cum sa te iubesti pe tine? Protejeaza-ti sanatatea fizica!

Parintii iubitori se ingrijesc pentru sanatatea copiilor hranindu-i sanatos, asigurandu-se ca sunt activi fizic, ca au un somn suficient si limite sanatoase. A te iubi este la fel – mananci bine, faci sport si prioritizezi somnul.

 1. A te iubi inseamna a petrece timp cu tine insati. Timp de calitate

Parintii iubitori petrec timp cu copiii lor – se joaca cu ei, ii asculta, reflecta la calitatile lor sufletesti. Ei isi ajuta copiii sa isi gaseasca si sa isi aprecieze propria identitate. Nu cauta validarea prin copiii lor.

A te iubi inseamna sa te asculti, sa-ti onorezi sentimentele si intuitia si sa iti observi trairile interne- fara a te judeca. Astfel iti definesti valorile: ingrijirea, compasiunea, bunatatea, curiozitatea, generozitatea si asa mai departe. Asa, si nu prin validari exterioare. Si tot asa vei putea sa le dai mai departe celorlalti.

 1. Da-ti voie sa pierzi controlul si sa ai incredere in Univers!

Parintii iubitori au o conexiune spirituala pozitiva cu copiii lor, ajutandu-i sa creada ca nu sunt niciodata singuri in Univers, ajutandu-i sa devina intelepti, sa se simta bine. A te iubi inseamna a invata sa te conectezi cu resursele tale interioare, ca sa poti primi confortul si intelepciunea de care ai nevoie.

 1. A te iubi inseamna a avea grija de banii tai

Orice parinte iubitor se ingrijeste de nevoile copiilor lor – copiii nu trebuie sa se ingrijoreze ca nu au suficienta hrana, imbracaminte si adapost. Parintii ce iubesc sanatos isi administreaza responsabil bugetul. In mod similar, iubirea inseamna sa faci tot ce poti pentru a te asigura ca traiesti bine, ca ai grija de banii tai si ca nu ii risipesti.

 1. Cum sa te iubesti pe tine: trateaza-i pe ceilalti asa cum iti doresti sa te trateze ei pe tine

Unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poti face pentru copiii tai este sa devii un model de comportament, de iubire fata de propria persoana si fata de ei. Copiii invata din actiunile tale, deci cu cat inveti mai mult sa te iubesti, cu atat mai mult invata sa se iubeasca.

Citeste si: Efectele emotiilor negative: pesimismul te impiedica sa evoluezi

Foto: Guliver