cum sa te porti cu oamenii dificili

Cum sa te porti cu oamenii dificili care iti complica viata? Invata sa impui limite, asa incat sa blochezi oamenii toxici, pentru a avea o viata implinita. Citeste ce au de spus cei de la Your Tango!

De vampiri energetici sigur ai auzit. De oamenii conflictuali sau de cei ce cauta si gasesc dramele la fel ai auzit. Sa nu mai spunem de manipulatori si de cei care te fac sa te simti vinovata. Poate i-ai si intalnit. Dar stii cum sa te porti cu oamenii dificili?

Relatiile interumane presupun schimburi de energie. Si o dinamica sanatoasa presupune sa te intrebi: cine iti face bine si cine iti fura energia? Pentru ca a invata cum sa te porti cu oamenii dificili, ai nevoie de disciplina si metoda.

Atitudinea este importanta cand ai de a face cu oameni si relatii toxice. Si daca nu stii cum sa te porti cu oamenii dificili, am aflat noi sfaturile specialistilor. Sigur, sa traiesti constient nu e deloc usor. Insa nu e placut nici sa fii ranita de oamenii toxici din viata ta.

Nu ne intelege gresit: oamenii dificili nu incearca sa te raneasca intentionat. Insa sunt inconstienti sau narcisisti si atunci tu vei pica la mijloc.

In primul rand, conteaza tonul vocii. Un ton critic va aprinde oamenii. Pentru a capta atentia persoanelor ce vorbesc mult si peste tine, incearca sa fii calma si sa nu tipi.

Cum sa te porti cu oamenii dificili? Invata de la autoarea cartii The Ecstasy Of Surrender, Judith Orloff!

  1. Impune limite

Cele mai mici incidente sau intamplari devin explozii, cascade exagerate, piese de teatru dramatic, daca nu tragic. Acesti oameni sunt la extreme – viata lor e fie minunata, fie execrabila. O tin din criza in criza si gasesc energie in haos.

Cum sa te porti cu oamenii dificili ce adora dramele: impune-le limite pentru a mai diminua extravagantele emotionale. Ei au succes doar daca le mimezi reactiile, doar daca te prind in jocul lor. Respira adanc atunci cand incepe frenezia.

  1. Persoanele pasiv-agresive…

… sau genul de oameni foarte calmi, care te infurie pentru ca se dau mierosi, dar de fapt te aduc la exasperare.

Cum sa te porti cu oamenii dificili pasiv-agresivi: fii tu clara cand ei ezita. „Nu apreciez faptul ca mi-ai adus inghetata cand stii ca sunt la dieta.“ Iata o modalitate de a-i pune la punct.

Renunta la ideea ca ii vei putea schimba! Persoanele pasiv-agresive isi dezvolta acest mecanism de auto-aparare ca raspuns al faptului ca in copilarie nu puteau exprima furia, nesimtindu-se in siguranta. A-i sabota pe altii e modul lor de a controla situatia.

  1. Ce trebuie sa stii in relatia cu un narcisist

Este genul de om care are un ego cat un zgarie-nori. Narcisistii considera ca li se cuvine tot. Merita numai laude si vor mereu sa ocupe centrul scenei. Multi sunt egocentristi, insa de cele mai multe ori sunt sarmanti, inteligenti, seducatori. Daca esti vulnerabila, ei adora sa fie salvatorii tai.

Narcisistul te va face sa te indragostesti de el. Insa cand admiratia inceteaza sau indraznesti sa ai alta parere, retin iubirea, te pedepsesc, vor sa te controleze si devin pasiv-agresivi.

Cum sa te porti cu oamenii narcisisti: pentru ca ei pun accent pe control si putere si nu pe iubire, nu te pacali gandindu-te ca te iubesc cu adevarat. Pastreaza-ti realismul. Renunta la asteptari. Pastreaza-ti stima de sine si nu deveni dependenta de ei.

Nu le marturisi iubirea pentru ca vei fi dezamagita. Sa te plangi sau sa te infurii nu functioneaza cu un narcisist.

  1. Fereste-te de cei care arunca mereu vina asupra ta!

Martiri, dramatici si “aruncatori” de vinovatie. Daca nici ei nu stiu cum sa te faca sa te simti prost, apasandu-ti toate butoanele nesigurantelor tale, atunci cine o mai face?

Cum sa te porti cu oamenii dificili de acest gen: renunta la ideea ca exista perfectiune. Toti facem greseli. Daca te simti vinovata cu adevarat, gaseste un loc sa plangi. Cand acesti oameni vor sa-ti arunce tie vina, raspunde cu o replica pozitiva:

“Iti inteleg punctul de vedere. Insa cand spui ca X sau Y, imi ranesti sentimentele. Ti-as fi recunoscatoare daca nu ai repeta asta.”

Citeste si: Vrei sa ai o viata de succes? Evita acesti oameni toxici care te tin pe loc!

Foto: Guliver