Cum sa te simti mai bine in corpul tau incepand de anul acesta.

Cum sa te simti mai bine in corpul tau? Pai, o simpla schimbare de perspectiva face diferenta! In loc sa te gandesti la cum arata corpul tau, mai bine te gandesti la ce poate face!

Incearca un mic exercitiu! Termina urmatoarea fraza: “Corpul meu…”. Ce ai spune despre corpul tau? Care e primul lucru care iti vine in minte? Daca esti la fel ca majoritatea oamenilor, probabil te vei gandi la felul in care arati, la kilograme, la forma, la muschi. Si sunt sanse mari ca gandurile tale sa nu fie tocmai pozitive. Dar daca ar trebui sa termini urmatoarea fraza: “Corpul meu poate sa…”? Ce ganduri ti-ar veni atunci in minte?

Jessica Alleva este doctor in psihologie la Universitatea Maastricht, din Olanda, si a scris pentru Psychologytoday.com un articol despre cum sa te simti mai bine in corpul tau, incepand chiar de anul acesta. Ea a studiat vreme de sase ani cum aceasta simpla schimbare de perspectiva ii poate face pe oameni sa se simta mai bine in pielea lor.

Cum sa te simti mai bine in corpul tau

Tot ce propune Jessica este sa te gandesti nu la aspect, ci la functionalitatea propriului corp. Gandeste-te la ceea ce poate face corpul tau! Incercand sa afle cum sa te simti mai bine in corpul tau, Jessica si colegii ei au descoperit cele sase categorii ale functiilor corpului:

1. Procesele interne. De exemplu, digestia.

2. Capacitatile fizice. De exemplu, poti sa mergi la job sau cu bicicleta.

3. Senzatiile si simturile corpului. De exemplu, poti sa vezi si sa simti placere.

4. Eforturile creative. De exemplu, poti sa dansezi si sa canti.

5. Comunicarea. De exemplu, poti comunica prin limbaj non-verbal.

6. Grija de sine. De exemplu, poti sa faci dus si sa te odihnesti.

Pornind de la aceste descoperiri, cercetatorii au creat un program care sa ii ajute pe oameni sa se concentreze pe functiile corpului lor. Este vorba despre trei exercitii de scriere, livrate pe parcursul unei saptamani. Fiecare exercitiu face referire la doua categorii de functii ale corpului si presupune sa scrii despre ce poate face corpul tau in legatura cu acele categorii.

Astfel, au aflat ca, daca te concentrezi pe functionalitatea corpului, te simti mai bine, esti mai fericit si te simti mai bine in corpul tau. Aceste efecte pot dura chiar si o luna de la exercitiul de scris.

De ce functioneaza?

Traim intr-o lume obsedata de aspectul fizic. Insa, daca ne concentram prea mult pe felul cum aratam, e aproape inevitabil sa ajungem sa ne simtim rau in propriile noastre corpuri. De aceea, daca te concentrezi mai mult pe ceea ce poate sa faca corpul tau, poti capata o perspectiva mai echilibrata asupra sinelui. De asemenea, in felul acesta poti aprecia mai mult ce poate face corpul tau, fara a mai lua aceste capacitate drept garantii.

Cum sa te simti bine in corpul tau? Pornind de la cercetarea lui Jessie, incearca sa scrii in fiecare zi ce poate corpul tau sa faca si de ce aceste lucruri sunt importante pentru tine. Fa-ti un plan pentru momentele in care te simti rau in legatura cu felul in care arati: in acele momente, gandeste-te la un lucru pe care il apreciezi la corpul tau, din punct de vedere functional, nu estetic!

Incearca sa ai activitati fizice care sa te ajute sa iti apreciezi corpul pentru ceea ce poate face, nu pentru felul cum arata. Activitatile fizice care incurajeaza activitatile care iti aduc sanatate, placere si relaxare duc la aparitia de sentimente pozitive in legatura cu corpul tau.

FOTO: Guliver

Citeste si: Esti complexata? Invata sa scapi de griji.