Vrei sa treci peste resentimente? Invata sa ierti cu adevarat.

Nu e usor sa treci peste resentimente, totul depinde de intentia ta, dar si de capacitatea de a privi lucrurile intr-un cadru mai larg. Daca toti avem intentii bune, mai e ceva de iertat?

Vrei sa ierti si sa treci peste resentimente ca sa te poti conecta cu ceilalti? Vrei sa fii fericita si multumita, sa te iubesti pe tine si pe ceilalti? Dar cum sa treci peste resentimente si sa ierti cu adevarat? Pentru ca una e sa iti propui sa ierti, alta e sa o faci cu adevarat. Cei de la Tinybuddha.com compara incercarea de a ierta pe cineva cu incercarea de a te lasa de fumat: pana nu iti schimbi convingerile interioare, e aproape imposibil!

Cum sa treci peste resentimente si sa ierti cu adevarat

1 Gandurile iti provoaca sentimentele

Autorul articolului de pe Tinybuddha.com povesteste cum, in urma cu cativa ani, o prietena buna de-a lui i-a spus ca nu mai vrea sa fie prieteni. El a vazut acest lucru ca pe ceva dureros. Apoi, a realizat ca era prea atent la sine si nu luase deloc in considerare cum stateau lucrurile pentru ea. Al doilea motiv al resentimentelor nu avea legatura cu ea, ci cu el. Nu se considera destul de bun ca sa ii fie prieten. Il durea faptul ca avea o parere proasta despre sine. Daca stima de sine ar fi fost la un nivel ridicat, ar fi putut sa treaca mai usor peste situatie, chiar daca i-ar fi simtit lipsa prietenei lui.

Asadar, sentimentele sunt rezultatul a ceea ce iti spui tu insati despre ce s-a intamplat. Ceea ce gandesti iti cauzeaza durerea. Iar asta inseamna ca, daca sa treci peste resentimente, trebuie sa nu mai dai vina pe altii pentru felul in care te simti. Acesta este primul pas.

2 Arta de a observa. Pur si simplu!

Deci, daca gandirea este cauza sentimentelor negative, ar trebui sa iti schimbi gandurile, asa e? Sau macar sa iti dai seama de unde vin. Dar acest lucru nu e usor de facut. In schimb, iata ce poti face: in loc sa incerci sa iti schimbi gandurile in multumire si iertare, observa-ti gandurile cat mai detasat, fara sa te lasi prinsa in ele.

Odata ce vei intelege ca tu esti creatoarea viselor tale, vei vedea ca ai de ales. In timp, sentimentele de tristete vor fi inlocuite cu cele de dragoste. Si nu numai pentru ceilalti, ci si pentru tine. Daca nu iti critici sentimentele si incetezi sa dai vina pe altii pentru ele, vei vedea ca te vei aprecia mai mult. Asta nu inseamna ca nu te vei mai supara, dar, cand vei sti ca sentimentele tale sunt create de tine, ca sunt “problema” ta, vei reusi sa treci peste resentimente mai usor.

3 Considera ca nu e nimic de iertat

Te-ai gandit vreodata cum se face trecerea de la furie si tristete la sentimente de pace si de dragoste? Invatam sa iertam sau ajungem intr-un punct in care constientizam ca nu era nimic de iertat?

Incearca sa vezi lucrurile intr-un spectru mai larg. Imagineza-ti cum suntem toti afectati de schimbarile si greutatile carora trebuie sa le facem fata, la cat de lipsiti de apreciere ne simtim uneori, la cum incercam, cu totii, sa ne iubim neconditionat. Cand vezi lucrurile din acest punct de vedere, cand realizezi ca fiecare incearca sa faca ce poate mai bine, ce mai ramane de iertat?

Cea mai buna cale ca sa treci peste resentimente este sa intelegi ca ne straduim cu totii. Gandeste-te bine la aceasta idee: “Iertarea este intelegera faptului ca nu e nimic de iertat”.

FOTO: Guliver

Citeste si: Gandire pozitiva. Cele 5 lucruri care te ajuta sa fii optimist.