cum se pot schimba narcisistii

Cuvantul „narcisist” se foloseste mult si eronat. Exista insa persoane ce sufera de tulburare de personalitate narcisica. Ca noi toti, si ei au ales narcisismul drept o forma de auto-aparare. Insa, cum se pot schimba narcisistii? Cum poti sa modifici comportamentul toxic al acestor persoane canalizate doar pe sine? Ce inseamna personalitatea narcisica si, mai ales, personalitatea narcisica se schimba? Specialistii Huffington Post citeaza psihologi si psihoterapeuti renumiti, pentru a intelege mai bine cum se pot schimba narcisistii.

Despre narcisisti se spune ca sunt vanitosi, ca sunt aroganti, ca se iubesc prea mult. Si totusi, definitia psihologica este mult mai complexa. Adevarul este ca multi narcisisti nu isi doresc faima, un aspect fizic incredibil sau multi bani, spun psihologii clinicieni. Multi pot fi extrem de tacuti si se pot uri pe sine extrem de mult.

Ceea ce au in comun narcisistii este dorinta de a se simti speciali. De a iesi in evidenta, fata de restul planetei, de a fi diferiti. Si atunci cum se pot schimba narcisistii?

Specialistii spun ca personalitatea narcisica nu este o boala. Este o tulburare, o trasatura prezenta in oameni, in grade mai mici sau mai mari. Atunci cand narcisismul unui om incepe sa ii afecteze viata si relatiile, atunci ea poate fi diagnosticata drept problema de sanatate. Atunci poate purta denumirea de tulburare de personalitate narcisica. Multi oameni prezinta trasaturi narcisiste. Multi le tin sub control, avand medii de narcisism. Insa, exista si aceia care se situeaza la extreme.

Si atunci cum se pot schimba narcisistii? Este posibil sa modifici comportamentul toxic?

Raspunsul scurt este ca da, poti schimba narcisistii. Insa, expertii sustin ca este necesara multa munca si dorinta reala de schimbare.

Personalitatea narcisica se schimba si asta pentru ca, spun psihologii, narcisistii nu sunt lipsiti de empatie si nu sunt impietriti intr-un fel de a fi. Pe masura ce se angajeaza in procesul auto-cunoasterii emotionale, pe masura ce isi privesc in fata rusinea, vinovatiile si nesigurantele, pe masura ce isi vad singuratatea, datorata felului lor de a fi, pe masura ce vad trauma care se ascunde sub fatada unui exterior grandios, narcisistii se pot schimba.

Cum se pot schimba narcisistii? Ei trebuie sa isi doreasca asta. Trebuie sa isi doreasca sa renunte la adictia de a se simti speciali. Trebuie sa lucreze constient la sine, sa tina la oameni, sa se implice emotional, sa fie impliniti. Daca si tu vrei sa modifici comportamentul toxic, afla ca personalitatea narcisica se schimba, lucrand la urmatoarele detalii:

  1. Cum se pot schimba narcisistii? Adesea sub amenintarea unui ultimatum din viata lor

Daca un narcisist se simte amenintat de o consecinta inerenta, dura, palpabila, care ii va afecta viata, el poate cauta terapia. Frica de a pierde o persoana iubita, care s-a saturat de felul lui de a fi si care i-a dat un ultimatum, frica de a pierde locul de munca, frica de a pierde statutul social sau starea de fapt, toate acestea sunt motive bune pentru un narcisist sa caute ajutorul specializat si sa accepte ca problema este la el.

  1. O abodare terapeutica ajuta sa modifici comportamentul toxic

Este necesara o schema de terapie individuala, care analizeaza modalitatile de gandire si de reactie emotionala si care schimba in timp procesul cognitiv si emotiile. De fapt, in orice narcisist se alfa un copil vulnerabil, care a ales aceasta masca, pentru a se proteja.

  1. Personalitatea narcisica se schimba cu ajutorul unui psihoterapeut bun

Este nevoie de un psihoterapeut care nu se lasa influentat de sarmul narcisistului, pe care aceasta personalitate egocentrica sa nu il domine. Este nevoie de un terapeut care poate seta limite, care confrunta cu empatie, care ii transmite narcisistului ca el are responsabilitatea comportamentului sau. Este nevoie de un terapeut ce poate actiona ca un parinte echilibrat, apeland astfel la victima vulnerabila din narcisistul respectiv.

Deci, un narcisist se poate schimba. Trebuie doar sa isi doreasca asta. Sa iasa din starea de negare profunda, sa accepte cand greseste, sa isi asume consecintele unui comportament toxic. Cum se pot schimba narcisistii? Cu ajutor specializat, pentru ca nu vor admite ca au probleme, oricat de mici. Price problema, orice defect este motiv de vinovatie, rusine, frica. Adesea in loc de „am nevoie de ajutor”, narcisistul va alege varianta mastii in care se conving ca ei sunt bine asa cum sunt. Astfel, nu sunt nevoiti sa se schimbe emotional, sa riste sa fie respinsi sau raniti, asa cum au fost adesea cand erau copii si au dezvoltat acest mecanism de auto-aparare.

Citeste si: Narcisismul in relatia de cuplu: care sunt cele doua fete ale unui astfel de iubit

Foto: Guliver