Cum te influenteaza frigul din punct de vedere psihologic.

Vrei sa stii cum te influenteaza frigul la nivel psihologic? In primul rand, te face sa fii mai critica si sa ai mai putina incredere in cei din jur! Dar si creativitatea e afectata.

Zapada si frigul au cuprins intreaga Europa si parca si la noi e mai frig decat in alti ani. Dar, in afara de a tine oamenii mai mult in case si de a-i face sa stea chirciti cand ies afara, mai sunt si alte efecte ale frigului asupra noastra? Stiinta spune ca da, potrivit Livescience.com. Poate tie ti-e greu sa iti dai seama cum te influenteaza frigul, dar exista dovezi care spun ca temperaturile au un impact major asupra gandurilor si deciziilor. De la ce culori purtam la cum judecam criminalii, de la limitele creativitatii umane la felul in care ne comportam cu prietenii, frigul are efecte majore asupra psihicului uman, arata studiile.

Cum te influenteaza frigul – 5 efecte neasteptate

1 Efectul rochiei rosii

Vremea rece poate influenta culorile pe care le poarta femeile, dar numai in anumite perioade ale lunii, sustine un studiu publicat in 2013 si 2014. Deci, esti curioasa cum te influenteaza frigul? “Femeile sunt mai tentate sa poarte nuante de rosu si roz in zilele cand sunt la ovulatie”, spune Jessica Tracy, cercetator si profesor de psihologie la Universitatea British Columbia din Canada. Alti cercetatori spun ca aceasta decizie ar avea legatura cu sex appeal-ul, care e mai mare in zilele de ovulatie.

2 Criminali cu sange rece

Temperatura dintr-o camera poate influenta felul in care judeci criminalii, spune un alt studiu. Cei care au stat intr-o camera friguroasa i-au considerat pe ucigasi ca fiind criminali cu sange rece, care si-au premeditat faptele. Participantii la studiu care au stat in camera incalzite au fost mai blanzi: i-au considerat pe criminali impulsivi si furiosi, victime ale emotiilor negative carora nu le-au putut face fata. Cercetatorii nu au fost surprinsi de descoperire, pentru ca temperatura este in stransa legatura cu psihicul. Daca stai in frig ai tendinta sa ii judeci mai dur pe ceilalti.

3 Filme romantice

Cand e frig afara, ce poate fi mai bine decat sa stai in casa, invelita, si sa te uiti la un film romantic? Cand le este frig, oamenii cauta caldura psihologica, arata un studiu din 2012.

4 Dilema prizonierului

Modul cum te influenteaza frigul iti poate afecta relatiile cu cei din jur. De ce? Pentru ca temperatura poate arata cat de multa incredere au oamenii unii in altii. Intr-un experiment numit “Dilema repetata a prizonierului”, participantii au fost grupati doi cate doi si pusi in incaperi care semanau cu celulele unei inchisori. Li s-a spus ca autoritatile nu au destule dovezi ca sa condamne pe vreunul dintre ei, dar fiecaruia i s-a cerut sa depuna marturie impotriva celuilalt.

Participantii carora li s-au dat niste incalzitoare de maini au fost de doua ori mai dispusi sa coopereze unii cu altii, ceea ce insemna ca nu au vrut sa depuna marturie importiva colegului de “celula”. In comparatie, cei care, in loc de incalzitoare, au avut in maini pachete de gheata, au fost mult mai dispusi sa depuna marturie. Cercetatorii au spus ca senzatia de caldura creste increderea.

5 Creativitatea la cald si la rece

Creativitatea e diferita daca unei persoane ii este cald sau ii este frig, spun cercetatorii. Intr-o serie de experimente, personale carora li s-a dat o cana de ceai fierbinte sau au stat in camera incalzite au fost mai creative la desenat, la a categorisi obiecte si a gasi idei de cadouri pentru altii. In schimb, cand le-a fost frig, participantii au inteles mai bine metaforele si au gasit idei mai abstracte de cadouri.

FOTO: Guliver

Citeste si: Senzatia de frig. De ce predomina la unele persoane? Iata motivele!