5 obiceiuri care ajuta in situatii tensionate cu oameni dificili.

Cand ai de-a face cu oameni dificili, incearca sa nu ii bati la cap inutil si sa privesti lucrurile si din punctul lor de vedere. In felul acesta, poti evita multe conflicte!

Cand esti in fata unei situatii tensionate cu oameni dificili, foloseste aceste ganduri ca pe niste mantre care te pot ajuta. Cu ele, noteaza Oprah.com, poti sa diminuezi conflictele si sa te simti mai bine, per total, in legatura cu interactiunea pe care ati avut-o.

5 mante care te ajuta cand interactionezi cu oameni dificili

1 Nu apasa butoane fara sa fie necesar

Bataia de cap e deranjanta pentru oricine. Si cu atat mai mult cand ai de-a face cu oameni dificili, care se irita foarte usor. Tine cont de asta mereu, dar mai ales cand te afli intr-o situatie care tinde sa devina tensionata. Nu bate la cap oamenii cu lucruri pe care le-ai mai explicat. Altfel, nu faci decat sa ii enervezi. Sau sa ii plictisesti. Si, cand o persoana se enerveaza sau se plictiseste, nu mai asculta ce ai de spus. Concluzia: nu fi pisaloaga!

2 Prezumtia de bunavointa

E simplu sa te superi pe cineva si sa tragi concluzia ca e o persoana rau intentionata, care nu vrea decat sa te provoace si sa iti faca rau. Cand cineva face ceva ce nu iti place, e omeneste sa faci supozitii in legatura cu intentiile lui. De ce se intampla asta? Pentru ca filtram prezentul prin experientele din trecut, ca sa prezicem viitorul. Din pacate, aceste supozitii sunt de multe ori gresite si te pot impiedica sa ai relatii sanatoase cu cei din jur. De cele mai multe ori, cei din jur nu sunt rau intentionati, nici macar cand e vorba despre oameni dificili. Cei mai multi oameni sunt prea concentrati asupra lor incat sa ii preocupe sa iti faca tie rau. In discutiile pe care le porti, incearca sa pleci de la prezumtia de bunavointa.

3 Argumenteaza tinand cont de punctul lui de vedere

Ai deseori conflicte cu ceilalti? In situatiile in care esti convinsa ca ai dreptate si ca celalalt greseste, nu ai nicio problema sa spui acest lucru raspicat? Daca ai de-a face cu oameni dificili, e posibil sa nu se opreasca niciodata acest ping-pong al argumentelor. In aceste situatii, e bine sa aduci argumente si pentru punctul de vedere al interlocutorului tau. Cand iti incepi argumentatia, incepe cu a exprima din nou punctul lui de vedere. In felul acesta, se va simti inteles. Apoi, subliniaza lucrurile cu care esti de acord si pe cele pe care le-ai invatat de la el. Apoi, exprima-ti punctul tau de vedere. In felul acesta, ai sanse mai mari sa iti determini interlocutorul sa colaboreze cu tine.

4 Tine minte cea mai importanta intentie

Daca tu si o prietena, un colaborator, un partener de afaceri sau un coleg aveti un scop comun, dar experimentati tot felul de neintelegeri, e bine sa va reamintiti periodic ce va aduce impreuna. Daca intentia principala este din categoria “sa facem afacerea sa functioneze si sa ne pastram prietenia”, notati-va asta undeva si nu uitati scopul principal. Indiferent cat de tensionata e situatia si cat de dificila e persoana cu care ai discutii, cea mai importanta intentie conteaza si va va ajuta sa va respectati reciproc!

5 Intentia si impactul nu sunt acelasi lucru

Uneori, ti-e suficient sa te consideri sincera si te rezumi la asta, fara sa iti pese ce impact au spusele tale asupra celorlalti. Dar, daca nu te gandesti la efectele spuselor tale asupra celorlalti, poti genera multe conflicte. Daca faci aceasta greseala si efectele sunt nedorite, e folositor sa ceri scuze pentru impact si sa iti explici intentia. Aceasta atitudine te ajuta si cand tu esti cea care primeste un mesaj nepotrivit cu intentia interlocutorului. Cand afli ca intentia era una pozitiva, vei reusi sa iesi din situatia tensionata creata, chiar si cand ai in fata ta oameni dificili.

FOTO: Guliver

Citeste si: Cum se castiga un diferend? Cu argumente mai bune!