Certuri frecvente in cuplu

Cearta pare sa fie in meniul vostru in fiecare zi: ori de cate ori sunteti impreuna, se aprind scantei din lucruri marunte, care mai apoi duc la discutii in contradictoriu. Chiar si cand nu va certati, va trimiteti sageti ironice. Cat de mult afecteaza relatia aceste certuri frecvente in cuplu? Un specialist in probleme de cuplu iti spune cum sa abordezi aceasta problema!

Am auzit deseori spunandu-se ca e bine ca partenerii sa nu tina in ei frustrarile si ca e normal sa si le spuna. Pe moment, apar certuri, doar nimanui nu-i plac reprosurile, insa pe termen lung, aceste certuri frecvente in cuplu ar consolida relatia si i-ar ajuta pe parteneri sa se cunoasca mai bine, mai ales daca se iubesc si invata din greseli.
Pe de alta parte, daca stai sa te gandesti, cand mai au timp cei doi de dovezi de iubire sau de momente relaxante daca mereu se cearta? Starea de tensiune care pluteste intre ei chiar e benefica pentru a evolua? Valentin Pescaru, psiholog, psihoterapeut si sexolog (www.sexologultau.net) iti spune care sunt cauzele ce duc la certuri frecvente in cuplu si cum afecteaza acestea relatia.

Din ce cauza apar certuri frecvente in cuplu?

„Cearta apare de cele mai multe ori din problemele de comunicare: incapacitatea de a exprima corect trairile sau dorintele sau dificultatea de a-l asculta pe celalalt. Apare si atunci cand se aduna multa frustrare si este nevoie doar de putin pentru ca discutia sa degenereze.
Cearta apare si din incapacitatea partenerilor de a-si <<negocia>> spatiul, timpul, nevoile si dorintele individuale. Multi uita ca un cuplu inseamna atat <<doi>>, cat si <<unu>> – fiecare cu dorintele, nevoile, visele si planurile lui. Daca individul este trist, suparat si neimplinit, va duce cu sine acestea in cuplu, alterand functionalitatea acestuia.“

Inseamna ca cei doi nu se mai iubesc daca se cearta des?

„Pentru a se vedea daca exista potrivire sau nepotrivire in cuplul respectiv, trebuie sa se identifice tema, subiectul sau motivele conflictelor. Este ceva ce se repeta? Sau este doar o cearta de dragul certei si asta poate arata mai degraba a razboi de putere?! Cearta nu este un element anormal intr-un cuplu, ci, dimpotriva, o situatie naturala, cauzata de dificultatile, problemele si neintelegerile inerente in viata. Ce este foarte important insa este felul in care se gestioneaza aceste conflicte – partenerii isi cer scuze reciproc si merg mai departe, incercand sa indrepte raul facut, sau raman blocati in orgolii si suparari prelungite fara sens.“

Cum se pot stinge conflictele?

„Cearta apare destul de des la inceputul relatiilor: lipsa experientei de cuplu, experientele anterioare, incapatanarea sau orgoliul, dorinta de control, posesesivitatea si gelozia, rigiditatea limitelor spatiului individual sau, dimpotriva, lipsa limitelor sunt printre motivele cele mai des intalnite ale confictelor.
Solutia sta de cele mai multe ori in efortul de a intelege ca celalalt este o persoana diferita de sine, cu nevoi, dorinte si visuri proprii, iar echilibrul vine din capacitatea de a negocia implinirea acestora, atat pentru sine, cat si pentru celalalt.“

Citeste si: Cearta in cuplu – sarea si piperul relatiei.

Foto: Guliver