Motivul pentru care dragostea ne face mai prosti

Oamenii de stiinta au descoperit in sfarsit de ce, de multe ori, dragostea ne face sa ne purtam ca in adolescenta. De ce ajungem sa folosim alinturi, formulari si expresii care altfel ni se par stupide. Si de ce cateodata luam decizii aberante in primele etape ale indragostirii. Elitedaily.com iti spune si tie. 

Dragostea ne face mai buni, mai fericiti si mai generosi. Face fiecare zi sa se simta ca-n filmele romantice. Dar, atunci cand se afla in primele etape, dragostea ne cam scade coeficientul de inteligenta.

Un psiholog olandez a realizat un studiu printre persoane care se aflau in primele sase luni ale unei relatii romantice. Acestia au trebuit sa sorteze informatii importante fata de informatii lipsite de relevanta in cat mai putin timp cu putinta. In timp ce rezolvau chestionarul, respondentii au ascultat muzica romantica. Piesele le-au stimulat acea parte a creierului care se ocupa de emotii atunci cand suntem indragostiti si le-au adus aminte de partenerul lor.

Motivul pentru care dragostea ne face sa ne purtam copilareste

Participantii au completat si un chestionar legat de intensitatea iubirii pe care o simteau fata de partener.

Studiul arata ca, cu cat erau mai indragostiti, cu atat participantii la studiu au avut un rezultat mai slab la test. Care este motivul? Gandurile la persoana iubita ocupa un spatiu foarte mare din mintea ta, daca e sa o comparam cu un hard drive pe care sunt prea multe fisiere. Poti functiona si supravietui si rezolva sarcinile zilnice, insa acestea se “misca” mult mai incet. Nu este de mirare, la cat timp avem tendinta sa visam in mijlocul zilei la momente romantice cu alesul.

Vestea buna este ca aceasta stare nu poate si nici nu trebuie sa dureze vesnic. Mai mult, cercetatorul care a condus studiul averitzeaza ca, pentru ca o relatie sa reziste, cei doi indragostiti trebuie sa recupereze controlul asupra mintii lor.

Daca ti s-a parut folositor acest articol, da like paginii noastre de Facebook, pentru a fi la curent cu altele asemanatoare!

Foto: iStock.

Nu trebuie sa devii rece si rationala. Poti alege sa ramai indragostita! Da, este posibil!