prietena ta e invidioasa

Din cand in cand, in fiecare dintre noi apare cate un sambure de invidie, indiferent cat ne-ar placea sa spunem ca sentimentul ne este total strain. Asa ca, invidia intre prietene nu este deloc ceva rar. Si poate aparea chiar si intre tine si prietena ta cea mai buna…

Psihologic vorbind, invidia este un complex de sentimente care pornesc de la o dorinta primara: vrei sa ai ceva ce crezi ca are celalalt. Specialistii spun ca invidia este raspunsul personal la succesul altcuiva, la calitatile si aptitudinile acestuia si implica sentimentul ca tu nu ai nimic cu ce sa compari toate acestea. Chiar si prietena ta cea mai buna poate ajunge sa te invidieze sau tu poti sa o invidiezi pe ea.

Daca invidia apare intr-o relatie de prietenie, acesta se poate confrunta cu tensiuni si conflicte. Prietenia este construita pe notiuni precum increderea si sprijinul reciproc, asa ca invidia in prietenie nu face decat sa destabilizeze relatia. Nu poti fi relaxat si sa ai incredere intr-un prieten despre care stii ca te invidiaza.

Cu toate astea, cel putin o data in viata invidiem sau am fost invidiati de prieteni. Iata cateva motive frecvente pentru care chiar si tu poti fi invidiata de prietena ta cea mai buna.

Prietena ta e invidioasa pentru ca….

Ai mai multi bani decat ea. Ei contamineaza orice prietenie si chiar relatii interfamiliale. Asta se intampla de cele de mai multe ori, oricat de bine se inteleg oamenii intre ei. Si ti se poate intampla chiar si tie. Sa nu te mire daca intr-o zi vei descoperi ca prietena ta cea mai buna este de-a dreptul invidioasa pe tine fiindca iti permiti sa cheltuiesti mai multi bani cand mergeti impreuna la shopping ori fiindca pleci de mai multe ori in vacanta… Incearca sa discuti cu prietena ta si sa rezolvi aceasta problema, daca tii cu adevarat la prietenia voastra.

Esti intr-o relatie fericita. Daca scopul prietenei tale este gasirea unui iubit, iar tu esti angajata intr-o frumoasa poveste de iubire, pentru ea poate fi stresant si apare invidia. Psihoterapeutii se confrunta adesea cu situatii in care pacienti sau paciente vin, se afunda in canapea si incep discursul cu “El/ea are intotdeauna pe cineva”. Si asa se ajunge ca prietenul invidios, sau chiar obsedat de fericirea ta, sa se intrebe de diferentele dintre voi: “Oare arata mult mai bine decat mine? Oare pentru ca are un serviciu mai bun? Flirtreaza mai mult sau este mai amuzant(a)?”

Ti s-a intamplat sa ramai insarcinata inaintea ei. Fertilitatea poate fi un motiv foarte serios de invidie care este semnalat atat la femeile in jurul varstei de 20 de ani, dar mai ales la cele de 30 si chiar de 40, in conditiile in care femeile aleg sa devina mame mai tarziu. Daca s-a intamplat sa ramai insarcinata, in timp ce prietena ta urmeaza de ani buni tratamente de fertilitate, cu siguranta, ca invidia nu ii va da pace. Chiar daca te iubeste si se bucura pentru tine, e clar ca si-ar fi dorit sa fie ea insarcinata in locul tau…

Barbatii te considera mai atragatoare. Cat de atragatoare esti poate constitui un motiv de invidie mai ales la birou si se manifesta cu precadere in randul persoanelor de 20 de ani si mai putin la cele de 30. Acestea sunt perioadele in care, atat barbatii cat si femeile pun mai mare pret pe aspectul fizic. Asa se face ca persoanele care au un grad mai scazut al respectului de sine vor amplifica nejustificat trasaturile frumoase ale prietenelor, ajungandu-se astfel la invidie.

N-ai avut niciodata probleme cu greutatea. Daca nu te-ai luptat niciodata cu kilogramele in plus, iti va fi foarte greu sa intelegi cat de mult pot afecta klilogramele in plus respectul de sine al prietenei tale celei mai bune. Sunt putini aceia – atat barbati, cat si femei – care nu se lasa afectati de kilogramele in plus. Restul se confrunta zilnic cu situatii neplacute, iar daca au vreo prietena apropiata care arata conform standardelor, atunci este de inteles de ce devin invidiosi.

Pana la urma, spun psihologii, invidia a fost si va face in continuare parte din relatiile de prietenie, ca un factor firesc al naturii umane. La origini, invidia este despre competitie si implinire a unor nevoi. Si chiar si in cazul tau, cu cat te vei simti mai implinita pe toate planurile – sufleteste, social, profesional si al hobby-urilor – cu atat mai putina invidie vei simti fata de oricine.

Acum ca stii care sunt posibilele motive pentru care prietena ta te invidieaza, iata si cum sa transformi invidia in ceva pozitiv!

Foto: Guliver