de ce iti urasti corpul

De ce iti urasti corpul? Cine ti-a insuflat aceasta idee? La un moment dat, imaginea ta despre propriul trup a devenit gresita si ai inceput sa nu mai faci pace cu imaginea din oglinda.

Este o idee pe care tu ai internalizat-o si pe care ai luat-o de buna. Si cu siguranta esti decisa sa remediezi tot ce este “gresit” la corpul tau, insa cel mai important este sa te accepti si sa te iubesti asa cum esti.

Dar de ce iti urasti corpul? Si cum sa inveti sa te iubesti? Descopera ce au de spus specialistii de la Your Tango.

Iti amintesti cand ai inceput sa ai o imagine distorsionata legata de proportiile tale? Poti spune exact de ce iti urasti corpul? Ai invatat asta de la un parinte care tinea mereu dieta? De la o sora? De la un prieten, profesor sau chiar de la un doctor?

Pana la urma, nici nu este nevoie de prea mult. Un simplu cuvant poate cauza gandurile ca nu esti asa cum trebuie. Proportiile tale sunt departe de cele clasice. Poate ai un sindrom genetic si de aceea corpul tau s-a dezvoltat altfel decat “normal”. Traim intr-o lume a aparentelor. O lume a culturii bazate pe vizual. Online si offline vedem poze cu femei perfect proportionate, cu pielea perfecta, cu forme perfecte. Lipseste diversitatea tocmai pentru ca e un cerc vicios si tocmai diversitatea nu este acceptata.

De altfel, frica de obezitate este, deseori, mai mare decat frica de cancer. Este si normal cand toate personajele departe de tiparul clasic, cei cu kilograme in plus, sunt portretizate in filme, desene, reclame drept lenese, nesanatoase, nefericite, singure. De prea putine ori sunt aratate ca restul oamenilor, cu aceleasi job-uri, aspiratii si drame.

De ce iti urasti corpul

  • Contextul socio-cultural

Imaginea distorsionata pe care noi, femeile, o avem se datoreaza tuturor imaginilor gresite pe care le primim drept normale din media. Eroinele din filme sunt frumoase, zvelte, cu forme unde trebuie. Femeile acelea fericite care primesc totul de la viata au 90-60-90. Actritele, cantaretele, celebritatile sunt Photoshopate pana intr-acolo incat editarea foto le scoate orice forma de celulita, acnee, cicatrici, ba chiar si porii. Si-atunci, cum sa te vezi drept normala? Iata de ce iti urasti corpul!

  • Educatia primita

De mici, fetele sunt crescute sa creada ca a fi dragalase sau frumoase inseamna a fi acceptate, iubite, apeciate. Asa cum baietilor li se spuna sa-si nege emotiile si sa fie puternici. Timpul, banii, energia, efortul pe care le consumam pentru a “ne face frumoase” ar putea fi puse in alte activitati. In a ne iubi, in a ne cunoaste, in a invata sa ne conectam cu ceilalti, in a invata sa fim puternice, in a avea un sens. Iata de ce iti urasti corpul: pentru ca altceva nu ai invatat sa faci. Altfel nu stii sa te iubesti. Decat prin agresivitatea orelor la sala, prin frustrarea nemancarii.

  • De ce iti urasti corpul: fobia de obezitate poate fi o cauza

Da, traim intr-o societate marcata de fobia kilogramelor in plus. Doctorii spun ca oamenii cu indice corporal peste medie sunt eroii negativi. Sunt bolnavi, sunt incompetenti, sunt lenesi. Iata de ce iti urasti corpul cand medicul iti spune ca te-ai cam ingrasat. Adevarul este ca nu poti spune cat de sanatos este un om dupa aparente. Exista oameni cu forme perfect sanatosi si oameni normoponderali mai putin sanatosi. Si totusi, fobia de obezitate are tot mai mult adepti!

  • Un motiv neasteptat

Totul se rezuma la bani. Exista profit de pe urma imaginii scazute de sine. Atunci cand te urasti, vrei sa schimbi lucruri la tine. De la mersul la sala si pana la dietele costisitoare sau chiar pana la interventiile chirugicale estetice.

Cu cat participam mai mult, cu cat suntem mai implicate in acest proces, cu atat ne lasam judecate si neacceptate, cu atat perpetuam imaginea de sine scazuta. Si atunci si fiica ta se va intreba in fata oglinzii: “Tu de ce iti urasti corpul?”.

Citeste si: Cum este sa fii o femeie supraponderala cand “se poarta” femeile slabe.

Foto: Guliver