De ce ne indragostim si prin ce etape trece corpul

Cine nu stie secventa din desene animate cand Cupidon arunca sageti cu indragosteala spre el si spre ea, doi oameni necunoscuti, care brusc incep sa se priveasca cu alti ochi. Inimile incep sa le bata puternic, obrajii se inrosesc si ochii le stralucesc mai ceva ca soarele. Mary Adeli Lynn, unul dintre coordonatorii Clinicii “Loyola Sexual Wellness” din Chicago, spune ca imaginatia creatorilor de benzi desenate este inspirata din realitate. Omul de stiinta a explicat pentru realsimple.com de ce ne indragostim, cu detalii.

Practic, Lynn spune ce se intampla in creierul si corpul nostru in momentul acestui impact deosebit de placut. O sa intelegi de ce ne indragostim si de ce la inceputul relatiei simti ca plutesti de fericire langa persoana de care esti atrasa. Iata care sunt pasii acestui fenomen:

Atractia initiala

Dragoste la prima vedere? Mai degraba, spun cercetatorii, este atractie la prima vedere. Dorinta. Atunci cand simti ca iti place de cineva, in creier se elibereaza o substanta chimica, este vorba despre dopamina, care creeaza un sentiment puternic de dorinta. Apoi vine un potop de adrenalina si noradrenalina, doi neurotransmitatori care ne imbujoreaza, ne fac sa transpiram in zona palmelor si cresc ritmul cardiac. Asta inseamna, stiintific, ca te-ai indragostit.

Dorul

Corpul tau intra in faza de “suferinta” cand apar pauze mai lungi intre intalnirile cu persoana de care esti atrasa. Suferinta din dragoste. Ti-e dor sa-l ai in preajma pe cel care ti-a picat cu tronc.

Apropierea

In timp ce tu te obisnuiesti cu cel de care iti place se acomodeaza si hormonii tai. Teoria spune ca fluxul de sange se indreapta spre centrul placerii din creier, unde scade nivelul de serotonina si apare sentimentul de dor profund si nevoia de intimitate. Intre timp, creierul continua sa produca si sa elibereze doze mici de adrenalina, care iti dau energie si stare euforica.

Afectiune

Odata ce corpul dezvolta toleranta la stimulii placerii, se produce o invazie de endorfine si oxitocina (hormonul fericirii si atasamentului), care creeaza un sentiment de bunastare si siguranta. Din faza aceasta te indrepti spre etapa numita “relatie de durata”, cand simti pentru partener nevoia de a-l proteja, de a-l face fericit. Episodul acesta poate sa dureze aproximativ doi ani, daca relatia functioneaza bine.

De ce ne indragostim si de ce trebuie sa reaprindem flacara pasiunii

Cu trecerea timpului, poti reaprinde flacara pasiunii prin mici atingeri strategice, saruturi, priviri pline de dorinta si mangaieri. Imbratisarile si mersul mana in mana sunt foarte importante. Culmea, poti elibera din nou dopamina in corp cand invatati lucruri noi impreuna. Activitatile practicate in doi trezesc in oameni sentimente de fericire. Nu in ultimul rand, poti tine vie dorinta planificand surprize sexi pentru partener.

Dragoste, pe viata

Cand esti intr-o relatie fericita de mai multi ani, in corp continua sa existe si sa se produca substante chimice pozitive, cum sunt endorfinele, dopamina, oxitocina. Cercetarile in domeniu sugereaza ca o relatie lunga de iubire stimuleaza sistemul imunitar si prelungeste anii de viata. Chiar si dupa zeci de ani de relatie pot fi momente cand inima incepe sa pompeze iute si obrajii se imbujoreaza.

Pana la urma, exista dragoste la prima vedere? Argumente pro si contra

Foto: Guliver