Afla care e motivul pentru care nu poti ierta.

Dupa o cearta pastrezi supararea prea mult timp. Ce se intampla cu tine de nu poti ierta? Afla care sunt motivele nemultumirii si invata sa ierti.

In orice relatie – de cuplu, de prietenie, de colegialitate – apar motive de cearta sau de suparare. Iubitul te raneste, tu te superi si stai asa suparata zile in sir. Dar de ce nu il poti ierta mai repede? Dupa o cearta cu o prietena sau cu un coleg dureaza zile bune pana cand ingropati securea razboiului. Oprah.com a scris despre un ghid al iertarii radicale si complete si despre motivele care te impiedica sa ierti.

Daca iti analizezi rationamentul cu sinceritate o sa constati probabil ca supararea nu iti aduce niciun beneficiu. Atunci de ce nu o lasi sa treaca si nu treci mai departe?

De ce nu poti ierta

1. Placerea resentimentului

Uneori iti face placere sa fii suparata, sa fii preocupata de greselile si esecurile celorlalti. Se intampla chiar sa simti o satisfactie cand ii condamni. Din nefericire, dreptatea e cea mai periculoasa arma pe care o poti folosi. De ce? Pentru ca se poate intoarce impotriva ta.

Sa zicem ca un coleg de-al tau intarzie in mod repetat. Te bucuri de intarzierile lui pentru ca stii ca tu esti mereu punctuala. Apoi, intr-o zi, intarzii si tu, iar seful iti face observatie in fata tuturor, inclusiv a colegului care e maestrul intarzierilor.

Alteori refuzi sa ii ierti pe ceilalti pentru ca ai un simt al dreptatii prea dezvoltat. Spiritul dreptatii te face sa vrei sa pedepsesti pe cineva care a gresit si, din pacate, te face si sa iti doresti o pedeapsa de lunga durata. Uneori te bosumfli ca sa il pedepsesti pe iubitul tau si stai suparata atat de mult timp incat ajungi, in cele din urma, sa te simti tu insati rau. Din nou pedeapsa se intoarce impotriva ta.

2. Nevoia unei armuri

Probabil ca cel mai important motiv pentru care tii suparare este acela ca iti imaginezi ca e in avantajul tau. Avantajul – cel putin in aparenta – ar fi acela ca esti protejata. Gandeste-te. Sa nu te superi inseamna sa fii inocenta. Si daca iti arati inocenta peste tot ai senzatia ca vei fi ranita de multi dintre oamenii cu care intri in contact. Supararea e ca fata incruntata pe care o iei in mod special cand mergi printr-un cartier rau famat. E scutul tau de aparare.

Teama si furia sunt doua raspunsuri firesti atunci cand te simti amenintata. Dar uneori porti cu tine aceste sentimente mult timp dupa ce pericolul a trecut. Aceste sentimente, daca le duci cu tine multa vreme, se pot transforma in nemultumire si resentimente. De fapt, nemultumirea e punctul tau slab, o rana deschisa.

3. Motivele de nemultumire

Uneori esti suparata din niste motive care nici macar nu sunt reale. Te-ai obisnuit sa ai niste motive de suparare si ai ramas cu ele de ani de zile, fara sa iti mai analizezi personalitatea.

4. Tu esti cea mai mare victima a ta

Probabil ca ai tot atatea nemultumiri legate de tine insati cate ai legate de toti ceilalti la un loc. Vina si rusinea, in toate formele pe care le pot lua, nu sunt altceva decat ostilitati impotriva ta. Pot lua forma regretului. Din aceasta cauza risti sa te pedepsesti singura la nesfarsit pentru o decizie gresita sau pe care tu o crezi gresita.

Ranchiuna si resentimentele nu iti fac bine. Ai fi mult mai fericita fara ele. Sa lasi sa treaca aceste emotii negative inseamna sa ierti. Nu crezi ca e timpul?

Acum ca stii care sunt motivele pentru care nu stii sa ierti, afla si Ce sa faci ca sa scapi de frica.

FOTO: istockphoto.com