de ce sa alegi experienta de viata si nu obiectele

De ce sa alegi experienta de viata si nu obiectele cu atat mai mult intr-o lume axata pe bani? Pentru ca la sfarsitul vietii tale iti vei aminti tot ce ai adunat in minte si in suflet, nu in casa sau in contul bancar. Daca nici asta nu te convinge, poate te convinge stiinta.

Ei bine, da, e dovedit stiintific ca vei fi mai fericita daca scopul tau in viata este sa aduni experiente si amintiri, si nu bunuri materiale sau averi. Ne-au convins si pe noi cei de la Elite Daily. Pentru tine ce conteaza? Imagineaza-ti asta:

Tocmai ce s-a terminat un proiect important la job. Primesti o prima. Ce te gandesti sa faci cu banii?

  • Iti cumperi un TV nou sau o vacanta in strainatatea?
  • Alegi o bijuterie pretioasa sau o cina la un restaurant scump?
  • Ultimul model de telefon sau niste cursuri noi?

Ei bine, daca alegi mereu sa iti cumperi un obiect, e cazul sa te razgandesti. Iata de ce sa alegi experienta de viata si nu obiectele:

  1. Desi obiectele dureaza mai mult, experientele sunt de savurat

Sigur ca o canapea noua va fi in casa ta timp de 10 ani, iar o excursie in capitala ta preferata, timp de cateva zile te va costa la fel de mult ca mobila. Cu aceasta logica, vei alege sa iti cumperi obiecte pentru a avea o viata fericita.

De ce sa alegi experienta de viata si nu obiectele? Psihologii spun ca unul dintre dusmanii fericirii este adaptarea, plafonarea. Da, un obiect ne face fericiti, dar doar pe o perioada scurta de timp. Apoi ne obisnuim si cu canapeaua cea noua. Care nu mai e noua!

E ca un drog. Cand canapeaua devine rutina si obisnuinta, vei dori alta “doza de drog” asa ca iti vei cumpara altceva. Nu degeaba li se spune shopaholici dependentilor de bunuri materiale.

O experienta insa va ramane prezenta in mintea ta si o vei rememora mereu. O experienta noua creeaza un alt sentiment de fericire in mintea noastra. Iata de ce sa alegi experienta de viata si nu obiectele!

  1. Orice exprienta iti poate transforma total viata

Cand a fost ultima data cand ai avut o revelatie ce ti-a schimbat destinul pentru ca ai cumparat o geanta noua? Nu ma intelege gresit, si eu ador gentile! Ganndeste-te insa de ce sa alegi experienta de viata si nu obiectele!

Un obiect ramane mereu separat de tine. Pe cand o experienta devine parte din tine. Iti poate schimba viata, te poate transforma.

Conform stiintei, oamenii au mai multe regrete cand renunta la experiente noi, decat atunci cand renunta la obiecte. Pana la urma o canapea iti poti cumpara oricand, dar o vacanta romantica cu iubitul de aniversarea voastra nu e repetabila.

  1. Obiectele vor deveni parte din rutina ta, experienta de viata te va scoate din zona de confort

Problema cu experientele e ca sunt mereu nesigure. Te simti nesigura sa incerci alpinismul, desi ti-ai dori. Asa ca dai inapoi. E omeneste normal.

Daca vrei sa mergi intr-o vacanta si nu-ti va placea si vei vrea sa te intorci acasa? Daca incepi un curs de dansuri si nu va fi pe placul tau? Daca mergi la o petrecere si stai singura intr-un colt?

Toate sunt motive bune sa nu fii proactiva si sa te opresti din actiune. Dar fix aici e raspunsul la intrebarea de ce sa alegi experienta de viata si nu obiectele: stiinta spune ca merita sa iti asumi riscul. Chiar daca vei avea o experioente neplacuta, vei invata ceva din asta. Iar amintirile vor deveni mai placute cu timpul.

Oamenii aleg mai degraba sa dea bani pe obiecte pentru ca experientele sunt mai greu de cuantificat. Insa fiecare calatorie, fiecare experienta nou de viata te va transforma, te va schimba. Prieteni noi, autocunoastere. Obiectele sunt previzibile. Iti confera siguranta. Stii la ce sa te asteptid e la o canapea fata de o excursie pe munte, nu? De multe ori, oamenii aleg ceea ce cunosc.

  1. De ce sa alegi experienta de viata si nu obiectele? Experientele se transforma in amintiri

De ce sa alegi experienta de viata si nu obiectele cand de cele mai multe ori avem nevoie de obiecte in viata noastra?

E necesar sa ai tot ce iti trebuie. Poate si canapeaua cea noua, insa e necesar si sa pornesti in noi aventuri. Ele se transforma in amintiri ce raman cu tine si in tine si dupa ce canapeaua isi depaseste “perioada de viata”.

Citeste si: Jurnalul Traieste frumos, o poveste care te va ajuta sa-ti schimbi viata

Foto: Gulliver