de ce stai intr-o relatie fara iubire

De ce stai intr-o relatie fara iubire? Trebuie sa fii indragostita de cel cu care formezi un cuplu? Sau puteti co-abita intr-o relatie fara dragoste, stiind ca nu aveti astfel de sentimente? Afla ce au de spus cei de la Love Panky.

Toata lumea sustine ca trebuie sa fii indragostit sau sa iubesti ca sa fii intr-o relatie. Pentru romantici, iubirea este, in principiu, cea mai mare realizare a unui om.

Relatia de cuplu dintre doua persoane este asociata cu iubirea. Acesta este motivul pentru care oamenii continua sa treaca prin mai multe intalniri si etape inainte de a decide sa ramana la o singura persoana. Sigur, daca esti in aceasta categorie, nu intelegi de ce stai intr-o relatie fara iubire. Insa…

Ceea ce majoritatea oamenilor nu-si da seama este ca exista un numar relativ mare de oameni care nu adera la aceasta tendinta. Deci, raspunsul la intrebarea din titlu este da. Poti fi intr-o relatie cu cineva pe care nu-l iubesti. De ce stai intr-o relatie fara iubire? Hai sa vedem de ce!

Cum poate fi o persoana intr-o relatie cu cineva pe care nu il iubeste?

Motivele sunt diferite de la caz la caz. Exista motive suficiente pentru a fi intr-o relatie fara iubire, dar exista, de asemenea, mai putine motive nobile pentru care unii oameni fac asta.

Unii aleg sa fie in aceste tipuri de relatii deoarece este convenabil. “Indragostirea” nu este o optiune deoarece nu este necesara pentru ei la un moment dat. Altii au notiuni diferite de dragoste, iar romantismul ar putea sa nu fie unul dintre ei.

Poti fi intr-o relatie cu cineva pe care nu-l iubesti?

Este greu de inteles daca nu esti in categoria acestor oameni, dar este mai bine sa iei in considerare motivele unei persoane inainte sa o judeci. De ce stai intr-o relatie fara iubire? Iata cele mai intalnite motive:

  1. Casatorii organizate. Da, casatoriile aranjate sunt inca o notiune cat se poate de prezenta. Nu neaparat dictata de cultura, casatoria organizata se intampla si in unele familii ce considera uniunea benefica din punct de vedere economic.

Unele cupluri ajung sa se indragosteasca pe parcurs, in timp ce altele sunt multumite sa accepte aceasta varianta, intrucat este optima pentru toata lumea.

  1. Din vina. Exista oameni dispusi sa-si sacrifice propria fericire pentru a nu provoca dureri altora. Unii oameni raman in relatii cu cineva pe care nu-l iubesc, deoarece simt ca este datoria sau responsabilitatea lor de a ramane, chiar si atunci cand nu simt nimic pentru partenerul lor. Iata de ce stai intr-o relatie fara iubire!
  2. Din simtul datoriei. Unii oameni vor ramane intr-o relatie de genul asta, deoarece simt ca ii datoreaza asta partenerului. Fie ca este din motive financiare sau emotionale, ei vor ramane intr-o relatie pentru ca vor sa-si plateasca “cotizatiile”, nu pentru ca iubesc omul respectiv. Ceea ce nu este drept nici pentru unul, nici pentru altul.
  3. Un alt fel de dragoste. Daca o persoana are grija de cineva, va oferi tot ce poate pentru a oferi fericire. Unii oameni, desi nu au sentimente romantice, isi iubesc altfel partenerul.
  4. De ce stai intr-o relatie fara iubire? De frica de a fi singur. Cel mai trist motiv pentru care cineva ar vrea sa se afle intr-o relatie cu cineva pe care nu-l iubeste este atunci cand se teme de ideea de a fi singur.

Acesti oameni au cel mai probabil sentimente de nesiguranta fata de ei insisi. Decat singuratate, mai bine alaturi de cineva. Oricine! Partea tragica este ca ambii parteneri ar putea gasi sansa la fericire, doar cu altcineva.

  1. Cand va aflati intr-o relatie co-dependenta, linia dintre dragoste si dependenta devine neclara. O persoana care este dependenta de altcineva nu poate vedea diferenta dintre dragostea pentru partenerul lor sau nevoia de securitate. Iata de ce stai intr-o relatie fara iubire!
  2. Stabilitatea financiara. Este greu de crezut ca o persoana este dispusa sa renunte la dragoste in locul unui cont bancar gras, dar vremurile acestea nu au apus.
  3. Aspecte juridice. Cand vine vorba de lege, exista anumite stipulari care nu permit si implicarea iubirii intr-o relatie. Cetatenia, adoptia, asigurarea, beneficiile medicale, tratamentele pentru FIV etc. Cele mai multe dintre acestea necesita casatorie prealabila, chiar daca este vorba de iubire sau nu.
  4. Limitele auto-impuse. Cei care nu vor sa imbatraneasca singuri fac lucruri impulsive cum ar fi sa inceapa o relatie cu cineva de care nu se pot indragosti. Poate parea trist, dar unii oameni considera ca este mai trist sa nu fie casatoriti sau ”asezati la casa lor” pana la X ani decat sa fie singuri. Iata de ce stai intr-o relatie fara iubire!
  5. De ce stai intr-o relatie fara iubire? Daca ai o tulburare narcisista. Nimeni nu vorbeste despre asta, nimeni nu recunoaste, dar este adevarat. Exista o multime de oameni care sunt de acord sa fie in relatii, deoarece ii face sa se simta doriti si necesari. Fiind adorati isi valideaza existenta in detrimentul sentimentelor altcuiva.

Este o idee buna sa ai o relatie cu cineva pe care nu-l iubesti?

Depinde de motivele tale. Daca intentionezi sa faci acest lucru pentru a profita de cineva, atunci nu este deloc o idee buna. Nu, asta nu il va face vreodata fericit pe partenerul de cuplu. Nici pe tine, de altfel.

De ce stai intr-o relatie fara iubire, cand o dragostea este menita sa aduca fericire? Nu poti sa-ti sacrifici bunastarea pentru altii, atunci cand ei sunt perfect capabili sa aiba grija de ei insisi! Nu poti sa crezi ca o cifra, un prag al varstei, te-a impins sa alegi pe cineva! Insa…

De ce stai intr-o relatie fara iubire?

Insa, unii oameni pot supravietui pe tot parcursul vietii lor fara sa se indragosteasca de persoana cu care sunt in cuplu. Unii oamenii alcatuiesc cupluri in speranta ca se vor indragosti candva.

Sigur nu putem controla deciziile altor persoane. Ei stiu ce este mai bine pentru ei si ar trebui sa respectam cu totii asta, mai ales daca cei implicati isi asuma si responsabilitatea actiunilor lor.

A fi indragostit este foarte important, dar exista si alte tipuri de iubire care pot compensa acest lucru. Dragostea pentru un prieten este la fel de puternica. Cat de mult iti pasa de o alta persoana este, de asemenea, important. Dragostea, sub orice forma, este de ajuns pentru a mentine orice relatie.

Dar o relatie nu este justificata doar de emotii. Grija fata de cineva si de a face ceea ce este mai bine pentru toti cei implicati poate fi un motiv la fel de bine definit. Iata de ce stai intr-o relatie fara iubire.

Citeste si: Ce trebuie sa stii despre iubire pana la varsta de 30 de ani: 30 de lectii

Foto: Guliver