de ce insala oamenii

Barbatii si femeile insala. Desi, statistic vorbind, procentul este diferit, motivele sunt cam aceleasi in cazul ambelor parti. Si nu, nu prea au legatura cu cealalta persoana.

Te insala! Dar de ce insala? De obicei, scenariul este simplu. Sunteti impreuna de ceva vreme, aveti incredere unul in celalalt si nu ti-a trecut niciodata prin cap ca ar putea interveni in viata ta o a treia persoana care sa va dea universul peste cap. De ceva vreme, insa, jumatatea ta pare ca s-a schimbat.

Si aici lucrurile incep sa stea diferit, in functie de puterea fiecaruia de a face fata stresului – pentru ca si aventurile sunt o sursa de stres – sau de caracter.

Asa se face ca unii devin excesiv de atenti si arata partenerului o grija de care nu pareau capabili pana atunci, in timp ce in cazul altora se face simtita nervozitatea, iritarea, si toate, aparent, din vina partenerului oficial.

Iubesc ce cred, nu ce vad

Insa experienta clinica a unor terapeuti de cuplu arata ca sunt anumite cauze pentru care oamenii ajung sa fie infideli. De ce insala ei tine mai mult de creier decat de inima!

Cand incepe sa aiba o aventura, de obicei, “inculpatul” nu este indragostit de cealalta persoana. De regula, cei care insala se indragostesc de idee, de fantezia de a iubi care se afla in mintea lor. Cu alte cuvinte, se indragostesc de imaginea persoanei pe care si-au creat-o in minte.

Partenerul de aventura este doar o proiectie, o imagine a idealului, a acelei persoane pe care si-a dorit sa o intalneasca, dar nu a facut-o pana acum.

Aventurile, in esenta lor, sunt, de fapt, efecte ale dorintei si a nevoii prea mare de a primi aprecieri din partea altcuiva.

Cui nu-i place sa i se spuna ca arata sau miroase bine sau sa i se confirme faptul ca are inca sex appeal? Cui nu-i place sa se stie pretuit? Deci, inca o data observam ca nu este vorba despre a iubi si despre dragoste la propriu, ci de a te indragosti de aceasta noua si extraordinara imagine despre sine – o imagine in care primesti lauda si recunoastere.

De ce insala creierul?

In cele din urma, atunci cand isi intalnesc pentru prima data partenerul de aventura, multi se imbata de aceasta senzatie a primei intalniri si o cauta mereu. Si asta pentru ca, in tot acest timp, corpul elibereaza trei compusi chimici responsabili cu fericirea si starea de bine: dopamina ( activata si de cocaina sau nicotina), noradrenalina (cunoscuta si drept adrenalina) si serotonina, unul dintre principalii hormoni ai dragostei.

In concluzie, inselatul partnerului are foarte putin a face cu cealalt. De fapt, dezvaluie o foarte mare nevoie interioara de a fi remarcat si de a i se recunoaste valoarea. Cel care insala se amageste cu ideea ca noua persoana din viata sa este “aceea”, este “sufletul pereche”, cand, de  fapt, se indragosteste de de trairile pe care nu le-a avut si le primeste odata cu fructul oprit.