Defecte si calitati. Cand devine “bun” ceea ce pare “rau”.

Defecte si calitati. Pare simplu cand te gandesti la ele, insa exista tot felul de capcane. De exemplu, exista defecte pozitive, la fel cum exista calitati negative. Ce face sa fie bun ceva ce, aparent, e rau?

Cand te gandesti la defecte si calitati lucrurile par destul de simple. De exemplu, e bine sa fii blanda, e rau sa fii lenesa. Dar exista si notiunile de “defect pozitiv” – cand incapatanarea este o forma de ambitie – si “calitate negativa” – asa-zisa relaxare care este, de fapt, lene.

Asadar, cand vine vorba despre defecte si calitati, lucrurile nu sunt chiar atat de clare. De aceea, Lifehacker.com a scris despre 10 trasaturi care ar putea fi considerate negative, dar care pot fi, de fapt, chiar bune!

Defecte si calitati. Cand rolurile se schimba intre cele doua

A fi dezordonat

Sa fii dezordonat poate fi considerat un pacat capital, pentru ca multi asociaza asta cu a fi neproductiv, ceea ce este un mit. De fapt, multe persoane care au birourile dezordonate sunt mult mai creative si isi asuma riscuri. Dezordinea poate sa te inspire.

Egoismul

Daca te gandesti la defecte si calitati si aduci in discutie egoismul, e clar! E un defect! Daca egoismul inseamna sa inveti sa spui “nu”, fara sa fii lipsita de politete, e o calitate! Sa le faci altora pe plac mereu poate deveni stresant. Ca sa ii poti ajuta pe altii, trebuie sa te ajuti mai intai pe tine!

Egoul

Egoul e judecat aspru. Aroganta e rea, pentru ca un om arogant are tendinta de a-i minimiza pe altii ca sa se ridice pe sine. Insa egoul care capata forma increderii de sine este un lucru bun. Te poate impinge in directia buna, asa ca nu te rusina daca ai o parere buna despre tine!

Timiditatea

Multa lume vede timiditatea ca pe o slabiciune. Sigur ca poti sa ratezi niste sanse daca esti prea timida, dar, pe de alta parte, oamenii timizi au tendinta sa observe si sa reflecteze mai mult decat altii. In plus, sunt buni ascultatori.

A fi distras

Cand esti distrasa, e mai greu sa te concentrezi la cei ai de facut. Pare sa fie destul de clar unde te incadrezi, intre defecte si calitati, nu? Dar, daca te gandesti ca acest lucru te face sa fii mai creativa, mai e la fel de simplu? Cand nu esti concentrata la ceva anume, iei in considerare o arie mai larga de informatii si gandesti “in afara cutiei”.

Cinismul

E o diferenta intre a fi cinic si a fi cinic si obraznic. A fi sceptic te poate ajuta sa distingi intre ce e adevarat si ce e fals si sa fii putin mai rational. O doza mica de cinism e buna, atat timp cat nu te comporti urat cu cei din jur.

A fi nevrotic

Sa fii nevrotic inseamna, potrivit unui articol din “American Psychologist”, tendinta de a raspunde cu emotii negative la amenintare, frustrare sau pierdere. Astfel de lucruri iti pot afecta sanatatea, dar unele studii spun ca e posibil sa raspunzi intr-un mod pozitiv si constiincios la aceste anxietati. Iar a fi constiincios e o caracteristica a oamenilor de succes.

Sensibilitatea

E greu sa fii criticata, asa ca multa lume iti spune sa nu mai pui la suflet tot ce ti se spune, sa nu mai fii asa sensibila. Insa cel mai bine e sa inveti sa accepti criticile fara sa le iei prea personal si sa le folosesti in favoarea ta, ca sa devii mai buna. Pastreaza-ti sensibilitatea, dar nu lasa criticile sa te afecteze prea mult.

Pesimismul

Unde ai incadra pesimismul, intre defecte si calitati? La defecte, probabil. Dar, intr-o doza mica, e bun si el la ceva. Daca te gandesti la ce ar putea sa mearga prost iti poti face planuri mai bune si, in final, sa eviti esecul. Numai sa nu devii fatalista!

Lenea

La fiecare 10 persoane muncitoare se gaseste una care este prea lenesa. Asa ca acea persoana cauta o metoda pentru a automatiza procesul muncii. Lenea a stat, in multe cazuri, la baza progrestului tehnic si a ingeniozitatii. Tot lenea te poate ajuta sa gasesti jobul care iti place cel mai mult.

FOTO: Guliver

Citeste si: Gelozia e o boala. Plus alte 9 defecte.