depresia nu este o alegere

Intrucat aceasta afectiune psihica omoara tot mai multi oameni desi este inca perceputa ca un moft sau refuz de maturizare, si nu ca o boala, psihologii sustin ca depresia nu este o alegere!

Astazi vom vorbi despre ideile preconcepute ce graviteaza in jurul depresiei. Specialistii de la Psychology Today ne vor ajuta in demersul de a clarifica faptul ca depresia nu este o alegere! Nimeni nu alege sa fie trist, nimeni nu fuge de fericire benevol! E o boala, nu o alegere!

Depresia afecteaza pana la 300 de milioane de oameni de toate varstele, din intreaga lume. Depresia este o tulburare de dispozitie care altereaza felul in care oamenii gandesc, simt, se comporta. Spre deosebire de tristete, depresia este un sentiment intens, puternic de durere profunda, de disperare, ce se intinde pe zile, saptamani, chiar luni.

Depresia nu este o alegere si trebuie privita ca o afectiune psiho-somatica. Printre simptomele depresiei, psihologii mentioneaza sentimentul de disperare, lipsa sperantei, sentimentul de respingere, concentrare scazuta, lipsa energiei, tulburari de somn, ganduri suicidare.

Depresia nu este o alegere, ci o boala! Este o problema medicala serioasa, care afecteaza pana la 8% dintre americanii de pana in 12 ani. Desi exista tratamente, pana la jumatate dintre oamenii ce trec printr-o depresie nu apeleaza la ajutor specializat.

Oamenii care sufera de depresie ezita sa mearga la psihologi pentru ca au senzatia ca pot depasi acest moment (senzatie alimentata de neacceptarea acestei boli) sau cred ca nimeni nu ii intelege (din pacate, tot din cauza faptului ca sunt ostracizati sau minimizati social).

Exista multe mituri despre depresie, cele mai frecvente fiind faptul ca depresia rezulta in urma unui eveniment traumatic si faptul ca oamenii ce sufera de depresie trebuie sa gaseasca ceva ce ii face fericiti ca sa “le treaca”. Niciuna dintre cele de mai sus nu portretizeaza afetiunea si amandoua duca la etichetare si stigmatizare.

Depresia nu este o alegere: 5 lucruri pe care trebuie sa le stii despre depresie

  1. Depresia poate afecta pe oricine

Despresia poate sa afecteze orice om, de orice varsta, etnie, pozitie sociala sau locatie georgrafica.

  1. Depresia este o boala des intalnita

Asociatia mondiala a sanatatii estimeaza ca depresia va fi a doua boala dizabilitanta pana la 2030, dupa HIV/SIDA.

  1. Depresia nu are o singura cauza

Depresia, desi poate aparea in urma unui eveniment dureros, nu are o singura cauza. Ea poate aparea oricand, oricum, avand mai multe cauze.

  1. Depresia nu poate fi rezolvata, vindecata imediat

In general, persoanele ce sufera de depresie (psihologii nu indica sa fie numiti depresivi) incerca sa reduca durerea, luand pastile sau consumand alcool, droguri ori avand comportamente auto-distructive. Toate acestea ii ajuta sa simta mai putin gandurile si sentimentele lor.

Desi abuzul de substante poate diminua durerea depresiei, de fapt, acesta este drumul sigur catre auto-distrugere si nu o solutie.

  1. Depresia raspunde la tratament

Pana la 80% dintre pacientii diagnosticati cu depresie raspund la tratament. Tratamentul include pastile, psihoterapie sau amandoua.

5 modalitati in care poti sustine un om ce sufera de depresie

  1. Ai rabdare! Depresia nu este o alegere!

Depresia este o boala ca oricare alta. Si trebuie tratata ca orice boala, la medic. La psihoterapeut inveti mecanisme de reglare emotionala. Insa trebuie sa ai rabdare, intrucat vindecarea depresiei cere timp.

  1. Asculta fara a judeca

Daca cunosti o persoana ce sufera de depresie, vorbeste mai putin si asculta mai mult. Pacientul cu depresie se poate simti judecat, de aceea este important mai mult sa asculti in timp ce el isi exprima sentimentele, durerile.

  1. Focuseaza-te pe prezent si fa pasi mici catre vindecare

Depresia nu este o alegere, ci o boala, ca oricare alta afectiune. Ca si raceala, gripa si pana la diabet, sa zicem, sau alte afectiuni cronice, depresia are nevoie de tratament.

Este indicat ca persoanele ce sufera de depresie sa nu fie catalogate drept depresive, intrucat nu aceasta boala este ceea ce ii caracterizeaza. Desi depresia poate parea coplesitoare ca intreg proces terapeutic, este important sa ramai in prezent, sa iei fiecare zi asa cum vine.

  1. Cauta sa te implici, sa ajuti

Contacteaza prietenul sau ruda afectata de depresie. Ajut-o actionand: mergeti la film, teatru, plimbari prin parc. Atunci cand oamenii sunt in depresie tind sa se izoleze de ceilalti. O modalitate de a pastra conexiunea este sa gasiti o activitate relaxanta, placuta.

  1. Invata mai multe despre depresie

Cu cat inveti mai multe despre depresie, cu atat poti schimba proactiv perceptia despre aceasta boala. Depresia nu este o alegere. Nu este un moft. Este reala si dureroasa (studiile compara durerile depresiei cu acelea ale unui pacient cu metastaze).

Depresia nu este o alegere si nimeni nu alege sa sufere de depresie, asa cum nimeni nu alege sa se imbolnaveasca de cancer. Depresia poate afecta pe oricine. Insa, vestea buna este ca depresia este tratabila si chiar pacientii cu diagnostic de depresie clinic severa pot avea vieti fericite, implinite, daca invata sa traiasca cu aceasta afectiune, daca invata mecanisme sanatoase de coping.

Noi, ca societate, stigmatizam aceasta afectiune. Este timpul sa intelegem aceasta conditie medicala, sa o cunoastem asa cum este! Sa constientizam ca depresia nu este o alegere!

Citeste si: Cauze ale depresiei la care sa fii atenta

Foto: Guliver