detoxifiere digitala telefon mobil

Smartphone, laptop, desktop… E-mailul tau este setat sa se actualizeze la cinci minute, alertele de pe retelele de socializare curg chiar si mai repede. Esti prizoniera in era multi-tasking si, pentru a avea o viata adevarata, ai nevoie de detoxifiere digitala.

Expresia detoxifiere digitala este folosita tot mai des in ultimii ani. Conform Dictionarului Oxford, sintagma face referire la o perioada de timp in care o persoana se abtine de la folosirea dispozitivelor electronice, cum ar fi smartphone-urile sau computerele, iar aceasta perioada este privita ca o oportunitate de a reduce stresul sau a se concentra asupra interactiunii sociale din lumea fizica, scrie psychologytoday.com.

O detoxifiere digitala este mai simpla decat pare

Verificarea e-mailului sau a mesajelor odata la cateva minute a devenit un gest reflex care iti ocupa mare parte a timpului, iar psihologii sunt de parere ca, daca esti constienta de aceste simptome, ai nevoie de detoxifiere digitala. Tot ei spun ca aceasta se face in pasi mici, incepand cu 15 minute in care sa stai departe de orice gadget, orice tentatie tehnologica.
Urmeaza ca, zilnic, sa dublezi timpul, pana cand ajungi sa poti petrece cateva ore bune in viata reala, departe de lumea virtuala.

Un alt aspect important, recomandat de specialisti, este incercarea de a te opri din orice alta activitate care presupune accesarea calculatorului sau a smartphone-ului in timpul meselor si inainte de culcare.

De asemenea, pentru a-ti stapani dorinta constanta de a verifica notificarile si e-mailul, poti sa iti organizezi programul in asa fel incat sa ai un interval special pentru astfel de activitati, spre exemplu intre 9 si 11 dimineata, iar in restul timpului sa dezactivezi semnalul sonor al acestor notificari pentru a te elibera de dependenta pe care o ai de tehnologie.

Detoxifiere digitala – Stai departe de ispite

Psihologii iti recomanda sa nu iti folosesti telefonul mobil pe post de ceas desteptator. Astfel, vei tine departe tentatia de a raspunde e-mailurilor sau mesajelor inainte de a adormi sau chiar in cursul noptii si dimineata imediat ce te trezesti.

Ai grija sa iti anunti colegii, colaboratorii si chiar sefii ca treci printr-un proces de detoxifiere digitala si sa eviti astfel anumite neplaceri la serviciu. Daca te temi ca vei “pierde” ceva important, seteaza-ti pe e-mail, pentru cateva ore, notificarea “Nu sunt la birou” si astfel vei beneficia de liniste.

Reusind sa te deconectezi, chiar si daca o faci numai pentru cateva ore, vei avea bucuria de a aprecia linistea, vei dobandi control asupra pornirilor irationale si vei reusi sa redefinesti plictiseala prin contemplatia si meditatia asupra aspectelor simple ale vietii. Mai simplu spus, vei reusi sa te regasesti si sa traiesti o viata adevarata.