discutii in cuplu

Desi este vital sa avem o comunicare deschisa si onesta in relatii, exista cateva discutii in cuplu care sunt intotdeauna dificil de abordat. Nu vorbim despre politica ori religie. Ci despre sex, bani si copii.

Expertii in relatii de cuplu si psihologii sustin ca aceste trei subiecte sunt mereu “teme puternice”. Pentru ca, de cele mai multe ori, cand vorbim despre bani, copii sau sex lucrurile nu sunt ceea ce par. Este vorba de multe ori despre orgolii, factori psihologici si conflict.

Atunci cand exista discutii in cuplu legate de sex, copii sau bani, totul se leaga de felul in care ai fost crescut de parintii tai. Asa sustin specialistii de la Psychology Today.

Felul in care s-a discutat in copilarie despre gestionarea finantelor, felul in care au fost priviti copiii si cresterea lor, felul in care s-a vorbit despre importanta vietii sexuale ne ajuta sau ne impiedica sa avem o relatie de cuplu de succes.

Daca atunci cand erau discutii in cuplu legate de cele trei teme serioase, parintii erau deschisi, demonstrau ca se pot bucura de viata sau ca prezenta unui copil este minunata, atunci vei recrea asta si in viata ta de adult, cand alegi un partener. Similar, daca ai avut parinti stricti si de fiecare data ai mers pe coji de oua, poti alege sa duci “traditia” mai departe sau poti alege sa fii un parinte/iubita mai relaxata.

Exista si cuplurile complementare, in care iti alegi un partener de cuplu diferit de tine si atunci cele mai dificile discutii in cuplu tin de personalitatile vostre si de felul in care interactionati.

Pot exista si cupluri, care, desi au aceeasi reactie sau atitudine cand vine vorba despre bani – sa zicem ca amandoi mai degraba cheltuiti, decat economisiti – pot evolua diferit. Unul dintre parteneri poate dezvolta un fel de anxietate, realizand ca dinamica nu este una ce ajuta la o viata implinita in doi.

Pe langa toti acesti factori, cand exista discutii in cuplu, conteaza si orgoliul. Tensiunea, dorinta de a castiga, dorinta de a fi alfa, de a fi partenerul dominant sau cel care decide.

Cand vine vorba despre sex, asta poate fi tradusa in cine initiaza actul sexual. In gestionarea banilor este vorba despre cine detine controlul asupra bugetului familiei sau despre relatiile de interdependenta, cand un partener castiga mai putin si altul mai mult. Cand vine vorba despre educatia copiilor, totul se reduce la cine este parintele responsabil si cine este cel “amuzant”.

Atunci cand exista dezechilibre de putere serioase in relationarile de mai sus, se creeaza discutii in cuplu. Se creeaza resentimente, furie si descarcarea ei pentru “echilibrarea scorului”. Cand vine vorba de viata sexuala, partenerii pot alege sa aiba aventuri sau sa refuze sa faca sex, ca metoda de pedeapsa a celui care detine controlul. Cand vine vorba de bani, dezechilibrul poate duce la terapie prin shopping, pentru a-ti arata frustrarea, pentru a-ti exprima sfidarea.

Atunci cand intervin copiii, intervin si discutii in cuplu legate de acestia. Partenerii pot polariza, adica pot alege roluri diametral opuse, complementare. Un partener este acela relaxat, in timp ce celelalt este strict, disciplineaza.

Ambele roluri supra-compenseaza: pe masura ce unul se relaxeaza, celalalt strange chingile mai mult. Este vorba despre o dinamica, despre un echilibru in fortele cuplului. Din pacate, cand exista o astfel de dinamica deficitara, copiii sunt prinsi la mijloc.

Copiii devin confuzi. Se pot apropia de parintele mai prezent. Sau de cel mai relaxat, care ii incurajeaza sa isi caute drumul. De multe ori, partenerii influenteaza negativ copiii sa aleaga un parinte dintre cei doi. Cand exista dezechilibre de ego si discutii in cuplu, un partener poate incuraja copilul sa se revolte impotriva celuilalt partener. Fapt care va duce la pasivitatea partenerului afectat.

Ce se poate face atunci cand exista dezechilbru in dinamica de cuplu si cand exista discutii in cuplu

Intotdeauna ajuta ca ambii parteneri sa fie consitenti, sa stie ca aceste subiecte sunt delicate si pot duce la tensiuni, comunicare emotionala care scapa de sub control. A trai constient, chiar si in relatie, previne multe discutii in cuplu.

Este intotdeauna sanatos ca ambii parteneri sa verbalizeze crezurile de viata si subiectele sensibile, de la inceputul relatiei de cuplu.

De exemplu, atunci cand te simti presata sa faci sex sau vinovata ca nu vrei sa faci sex cu partenerul sau atunci cand partenerul face planuri de a cheltui bani, spune exact ce crezi!

Daca traiesti constient poti observa aceste pattern-uri. Daca ele sunt sanatoase sau nu. Iubitul cheltuieste ca sa ma impresioneze sau pur si simplu nu are limite? Sexul este intotdeauna dictat de iubit sau ma pot exprima? Pot spune ce imi doresc? Pot gasi sustinere? Putem avea un dialog sanatos si productiv atunci cand exista discutii in cuplu? Putem gestiona sanatos un conflicat cand avem pareri diferite?

Cum echilibrezi balanta in cuplu

Productiv si sanatos. Am definit astfel modul de purta o conversatie atunci cand exista discutii in cuplu. Asta inseamna ca ambii parteneri sa se simta egali, sa simta ca pot gasi solutii si rezolvari la probleme impreuna. Sa simta ca isi inteleg viziunile reciproc. Sa simta ca nevoile fiecaruia sunt implinite, fara a simti un efort, un dezechilibru de puteri. Fara sa existe conflict.

Te simti in siguranta sa aduci in discutie orice subiect? Poti spune ceea ce crezi cu adevarat? Esti dispusa sa asculti ce are celalalt de zis? Esti dispusa la compromis? Daca da, cunosti deja cateva metode ce dezamorseaza lupta de ego, confliectele, tensiunea. Daca nu, atunci cand exista discutii in cuplu, exista si riscul ca unul din parteneri sa piarda controlul.

Citeste si: Semne ca esti cu persoana potrivita, chiar daca relatia de cuplu este dificila

Foto: Guliver