Discutiile despre sex in copilarie

Oricat de mult ar incerca parintii sa amane subiectul, vine vremea in care copiii pun intrebari legate de viata sexuala. Discutiile despre sex in copilarie sunt foarte importante, deoarece influenteaza felul in care copilul va gestiona mai tarziu relatiile amoroase si experientele din dormitor.

L-am intrebat pe Valentin Pescaru, psiholog, psihoterapeut si sexolog, www.sexologultau.net, cum ar trebui sa decurga discutiile despre sex in copilarie.

De la ce varsta ar trebui sa inceapa discutiile despre sex in copilarie?

̎Eu nu cred ca exista o anumita varsta la care sa se inceapa discutiile despre sex in copilarie. Solutia sta in felul in care reactioneaza si raspund parintii inca de la inceput la sexualitatea copilului. Daca vor fi deschisi si vor raspunde intrebarilor si nevoilor copilului, nu se va crea o tensiune artificiala si neplacuta, ci dimpotriva.

Se observa ca intrebarile copilor sunt specifice varstei si nivelului lor de dezvoltare. Si raspunsurile trebuie sa fie la fel. Sexualitatea nu trebuie ocolita, ea face parte din viata noastra si din mediul nostru; indiferent ce vor sau nu vor parintii, copii vor observa in jurul lor dovezi ale acestei sexualitati: pasari si animale care se imperecheaza, oameni care se imbratiseaza sau se saruta si multe alte exemple. Evitarea discutiilor si intrebarilor copilului sunt un mesaj in sine: „nu este frumos“, „este rusine“, „esti prea mic“. Daca aceasta este reactia parintilor, copii vor incerca de cateva ori si apoi vor renunta, cautand raspunsurile in alta parte.”

Ce se intampla daca parintii evita sa abordeze acest subiect?

“Jena pe care unii parinti o asociaza cu astfel de discutii vine din propria jena si ea este un mesaj in sine. Naturaletea este cheia unei discutii linistite, fara rusine si cenzura. La asta se adauga, intotdeauna, corelarea informatiei cu nivelul de dezvoltare al copilului.

In zilele noastre, sexualitatea este des intalnita in mass-media, mai ales in televiziune. Se impune deci un control suplimentar asupra emisiunilor, programelor si filmelor care pot fi urmarite de catre copii si o atentie sporita acordata recomandarii varstei de vizionare a programelor TV.

Tot ce va invata copilul despre sexualitate se va regasi in comportamentul lui ca adult. In copilarie si adolescenta se regasesc majoritatea cauzelor problemelor sexuale de mai tarziu: rusine, credinte nepotrivite sau gresite, atitudini nesanatoase. De exemplu, copilul care a invatat ca este rusine sa discute despre sex, sexualitate sau propriile senzatii va avea probleme in a comunica despre dorinte, nevoi si probleme sexuale cu partenerul/partenera. Expunerea la sexualitate foarte devreme este si ea periculoasa: copiii care traiesc in aceeasi camera cu fratii mai mari sau adultii si ii aud pe acestia facand sex vor fi stimulati sa faca acelasi lucru, chiar daca nu sunt pregatiti psihic pentru asta.”

Mai exista si alte riscuri?

“Un alt aspect pe care din pacate multi parinti nu-l iau in considerare este accesul copiilor, de la varste foarte mici, la internet, prin intermediul caruia intra foarte usor in contact cu diverse lucruri, in cazul de fata legate de sex, sexualitate. Un numar din ce in ce mai mare de copii are acces neconditionat si nelimitat la internet, retele sociale si site-uri pentru adulti si multi dintre ei intra in contact cu informatii nepotrivite varstei si nivelului lor de dezvoltare. Mai mult decat atat, utilizarea pornografiei de la varste foarte mici ca sursa de placere si… educare (?!?) duce la comportamente nesanatoase si probleme sexuale in viata de tanar si apoi adult.”

Daca ti s-a parut interesant articolul despre discutiile despre sex in copilarie: cum ne afecteaza viata intima la maturitate, afla mai multe si despre: Cum sa scapi de complexe in dormitor? Sexologul te ajuta!

Foto: Guliver