Dorinta de integrare sociala si teama de a spune NU. Ce se intampla

Te-ai obisnuit sa spui DA de fiecare data cand ai vrea sa spui NU, iar motivul pentru care alegi sa faci acest lucru este teama de a nu fi respinsa de societate? Dorinta de integrare sociala te impiedica sa faci ceea ce iti doresti cu adevarat, asa ca ar fi bine sa incepi sa-ti pui cateva intrebari. 

Oamenii sunt fiinte sociale si au nevoie sa comunice cu cei din jurul lor, iar aceasta dorinta de integrare sociala este puternica in ziua de azi. De multe ori, se intampla sa alegi sa faci unele lucruri doar pentru ca iti doresti sa te integrezi mai bine la munca, in cercul de prieteni sau in familie, scrie psychologytoday.com.

Desi nu ai nevoie sa te integrezi intr-un grup ca sa iti atingi anumite obiective, exista o nevoie psihologica care te indeamna sa iei unele decizii sau sa faci anumite lucruri. Nevoia de afectiune, dragoste si atentie ia nastere din nevoia de a te integra in societate.

Dorinta de integrare sociala te impiedica sa te simti bine in pielea ta

Dorinta de integrare sociala te ajuta sa simti ca faci parte dintr-un grup, ca ai pe cineva alaturi, ca nu te vei confrunta cu excluderea sociala si ca vei castiga popularitate. Aceasta dorinta poate avea efecte benefice, insa, in acelasi timp, poate duce la unele probleme destul de mari.

Sa faci un gest frumos pentru cineva te poate ajuta sa te simti bine, insa teama de a spune NU te impiedica sa fii tu insati si te poate face sa ignori detalii importante din viata ta.

Foarte multe persoane aleg sa spuna DA din simplul motiv ca isi doresc sa pastreze o anumita imagine in societate sau ca le este teama ca vor pierde pe cineva.

Potrivit psihologilor, viata presupune o serie de evenimente si situatii, unele dintre ele negative, iar altele pozitive. Vei ajunge intr-un punct in care va fi necesar sa-ti analizezi comportamentul, gandurile, starile si emotiile si sa alegi cum vrei sa evolueze anumite situatii. Va fi necesar sa iti asumi riscuri, sa inveti sa spui NU atunci cand consideri ca este cazul si sa elimini toti acei factori care te impiedica sa te simti bine si sa evoluezi. Este bine sa analizezi fiecare situatie in care te afli si sa incerci sa descoperi ce beneficii ai putea sa ai daca ai incepe sa refuzi anumite persoane.

Nu trebuie sa te simti obligata sa faci nimic, doar tu detii raspunsurile la toate intrebarile pe care le ai. Nimeni nu iti poate dicta ce trebuie sa faci sau cum trebuie sa gandesti.

De ce iti este teama sa spui NU

Este bine sa cantaresti situatiile in care te afli, sa calculezi riscurile si sa intelegi de ce iti este teama sa spui NU. Indiferent daca iti place sa faci sau nu ceva, este bine sa iti analizezi starile si comportamentul si sa intelegi ca totul depinde doar de tine, daca vrei sa fii fericita. Nu ezita sa iti asumi riscuri, pentru ca teama te impiedica sa evoluezi. Consideri ca daca refuzi o persoana vei avea de pierdut? Este o conceptie gresita, nu exista un raspuns general la orice problema si nu trebuie sa te gandesti doar la binele altor persoane.

Ce poti sa faci cand iti doresti sa refuzi pe cineva, dar ajungi sa spui DA? Pune-ti cateva intrebari simple, incearca sa iti dai seama de ce actionezi intr-un anumit fel si concentreaza-te asupra acelor lucruri care sunt sanatoase pentru tine si care te ajuta sa te simti bine.

Sa inveti sa refuzi anumite persoane te ajuta sa ai mai multa incredere in tine, sa fii independenta si sa iti asumi responsabilitatea pentru tot ceea ce alegi sa faci.

In plus, dorinta de integrare sociala nu trebuie sa te impiedice sa faci ceea ce iti doresti. Sa refuzi pe cineva este benefic nu numai pentru tine, cat si pentru acea persoana. Sa renunti la teama de a spune NU te ajuta sa te eliberezi de stres, furie, resentimente si sa ai mai multa energie. Te ajuta sa fii optimista si sa intelegi ca doar tu detii controlul asupra vietii tale.

Daca te-a inspirat articolul despre dorinta de integrare sociala sau teama de a spune NU, iata si un articol despre teama de viitor: cum o faci sa dispara!

Foto: Guliver