E posibil sa traiesti fara teama daca calculezi riscurile.

Ca sa fii libera trebuie sa nu iti fie frica la fiecare pas, in fiecare zi! E posibil sa traiesti fara teama daca inveti sa analizezi constient cat de mari sunt riscurile cu care te confrunti. Izoleaza situatia si decide in functie de fiecare caz in parte, nu te gandi la ce au patit altii in situatii asemanatoare!

Multi oameni traiesc intr-o stare continua de teama si ingrijorare. Exista o multime de factori emotionali, interni si externi, care te influenteaza din acest punct de vedere. Factorii externi provin, deseori, din mass-media care te bombardeaza cu povesti despre terorism, epidemii, dezastre naturale, crime sau incalzire globala.  Scopul acestor stiri nu este de a informa, ci de a asigura un grad maxim de dramatism, care aduce audienta si publicitate.

Influentele interne tin de felul in care functioneaza creierul tau, de mediul in care ai crescut si de experientele de viata. Influentele interne si externe, puse laolalta, influenteaza modul in care gandesti si in care te temi sau nu in viata de zi cu zi.

Dar e posibil sa traiesti fara teama ca ceva rau se poate intampla in fiecare clipa a vietii tale. Ca sa tii sub control senzatia de frica trebuie, mai intai, sa te analizezi, scrie Pickthebrain.com.

E posibil sa traiesti fara teama. Ce sunt meta-emotiile

Felul in care te comporti cu ceilalti te poate ajuta sa intelegi cum te comporti, de fapt, cu tine. Cum te comporti cand esti pusa in fata emotiilor celorlalti? Cand cineva e suparat il ajuti sa treaca peste acel moment? Sau il eviti si te comporti ca si cand nimic nu s-ar intampla?

Meta-emotiile sunt niste emotii secundare, pe care le avem fata de emotiile principale. Ele te fac sa reactionezi in fata tristetii, fricii si furiei, ale tale sau ale altora. Meta-emotiile apar in adolescenta si se dezvolta sau se diminueaza in timp. In functie de personalitatea ta si de experientele de viata, aceste emotii ies la suprafata cu o usurinta mai mare sau mai mica.

Tot meta-emotiile te fac sa raspunzi cu mai mult sau mai putin curaj in fata a tot ce ti se intampla in viata. Din pacate, de multe ori, te temi prea mult. Iar teama nu iti permite sa te simti libera.

Teama te poate feri de situatii periculoase si te ajuta sa iti conservi energia, dar cand e mult prea prezenta in viata ta iti aduce dezavantaje. E posibil sa traiesti fara teama daca iti constientizezi aceste emotii secundare, pentru ca in felul acesta poti schimba felul in care reactionezi la “pericole”.

Cum sa analizezi riscul

Cand vine vorba de emotii si de luarea unor decizii, nu stii intotdeauna care e doza cea mai sanatoasa de frica cu care sa reactionezi. Care sa te ajute sa faci fata unei situatii cu bine, sa te salveze din fata pericolului, dar care sa iti permita si sa fii libera. De fapt, felul in care analizam riscurile si felul in care raspundem in fata lor – masura in care ne asumam riscuri – este ceea ce ne diferentiaza de animale.

Cand reusesti sa iti identifici meta-emotiile – fie ca sunt de acceptare sau de respingere a emotiilor principale – si vezi o anumita situatie individual, nu bazandu-te pe alte situatii anterioare tipice, deja ai facut un pas inainte. In felul acesta, e posibil sa traiesti fara teama la fiecare pas pentru ca, in loc sa te panichezi, vei folosi gandirea constienta. Care duce aprope intotdeauna la un nivel mai scazut de teama.

Deseori reactionezi fara sa te gandesti constient la riscurile pe care ti le asumi. Iti vin in minte tot felul de situatii prin care au trecut altii si, cand iti amintesti ce li s-a intamplat lor rau, te temi ca ti se va intampla si tie la fel. Dar nu e asa! Nici situatiile nu sunt identice, nici tu nu esti la fel ca ceilalti! Odata ce schimbi felul in care te raportezi la riscuri o sa devii mult mai libera!

Acum ca stii de ce e important sa calculezi cat de mari sunt riscurile carora te expui, afla si cateva Trucuri care te ajuta sa iei decizii mai usor.

FOTO: Guliver

Daca ti-a placut acest articol, da like pe pagina noastra de Facebook si vei afla si mai multe informatii interesante!