efectele emotiilor negative

Efectele emotiilor negative nu trebuie trecute cu vederea. Iar gandirea pesimista atrage dupa sine experiente si oameni toxici. Descopera in randurile de mai jos cum emotiile negative duc la esec in viata, conform expertilor de la Psychology Today.

Efectele emotiilor negative ne imping mai departe de scopurile noastre si de capacitatea de a atinge telurile propuse.

Atunci cand un om se canalizeaza pe emotiile negative si pe gandirea pesimista, sansele sunt ca acesta sa esueze in ceea ce si-a propus. Efectele emotiilor negative sunt: capacitate limitata de concentrare, cunoastere, modalitati pasiv-agresive de retragere din viata de zi cu zi, neatingerea scopurilor.

Gandirea pesimista izvoraste dinauntrul nostru, atingand fiecare aspect al vietii si impiedicandu-ne sa echilibram sau sa gestionam trairile pe care le experimentam. Pe masura ce nu reusim sa gestionam ce simtim si ce facem, intervin frustrarile, starea de vinovatie, stima de sine scazuta.

Efectele emotiilor negative, conform studiilor, te pot impiedica sa devii cine iti doresti sa fii. Te pot tine departe de a atinge potentialul maxim.

Efectele emotiilor negative: cum te transforma pesimismul

  • Printre efectele emotiilor negative se numara dorinta de a te simti bine acum, de a iesi din starile negative folosindu-te de diferite activitati menite sa aduca placerea de moment. Activitati care de altfel nu fac altceva decat sa scada nivelul de cunoastere si constienta de sine.
  • Aceste alegeri de fuga din constient nu fac altceva decat sa creasca dorinta de a experimenta lucruri ce ne aduc recompense imediate.
  • Focusandu-te pe placere si fiind in acelasi timp departe de constienta de sine, capacitatea de a-ti monitoriza actiunile, trairile si experientele scade.
  • In timp, efectele emotiilor negative cresc sansele ca persoana ce gandeste pesimist sa vada numai consecintele gandurilor negative, numai aspectele rele ale experientelor traite si, mai ales, se indeparteaza de gandirea sanatoasa, ce aduce succes si implinire in viata: aceea de a cauta solutii.

In timp, eforturile de reglare a sinelui cresc, individul simtindu-se epuizat, intrucat controlul de sine scade pe masura ce creste dorinta de a deveni impulsiv, de a se “arunca” in tentatii. Oamenii de stiinta spun ca este un miracol faptul ca oamenii nu apeleaza la alcool, fumat sau mancare inconstienta constant, intrucat acesta este pattern-ul de functionare generala.

Emotiile pozitive – desi nu au fost documentate prea bine stiintific – sporesc capacitatile individului, ajuta ca omul sa se echilibreze si sa devina constient, contracarand efectele emotiilor negative ce duc la epuizarea ego-ului.

Efectele emotiilor negative te indeparteaza de cea mai buna varianta a ta, scad capacitatile memoriei, scad capacitatea de auto-control (e de mirare ca atunci cand esti trista sau deprimata cauti sa mananci ceva bun?), scad dorinta de constienta a eului si analiza permanenta a individului. In acelasi timp, emotiile negative nu fac altceva decat sa devina mai puternice in mintea noastra.

Cercetatorii accentueaza ideea ca atunci cand apar emotiile negative este important sa nu le dam atentie, intrucat activandu-le, ele pot ocupa mult “spatiu” in gandirea si in memoria noastra.

Daca dam curs emotiilor negative, memoria devine incarcata si atunci capacitatea noastra de a actiona pentru a ne atinge scopurile scade. La fel creste dorinta de implusuri hedoniste, de a te simti bine pe moment.

Citeste si: Cum dezvolti inteligenta emotionala: ghid pentru emotive

Foto: Guliver