esti intr-o relatie de cuplu sanatoasa

Esti intr-o relatie de cuplu sanatoasa? Probabil ca te-ai intrebat nu o data daca ai o relatie de cuplu toxica sau daca iubitul tau este sufletul tau pereche. Exista cateva diferente, uneori foarte subtile, intre cuplurile menite sa reziste pe termen lung si cele care pur si simplu nu se potrivesc. Le-am gasit pe Your Tango!

Exista doar doua tipuri de relatii de cuplu. Relatiile sanatoase si cele toxice. Dar de cele mai multe ori, nu stim cum sa le diferentiem. Citeste mai jos semnele la care sa fii atenta!

  • Comunicare, compromis, angajament, compatibilitate, comportament si respect – acestea sunt lucrurile care trebuie sa existe intr-o relatie de cuplu sanatoasa.

Ce se intampla cand NU esti intr-o relatie de cuplu sanatoasa

Relatiile toxice sunt denumite astfel din cauza nivelului de conflict emotional, mintal sau fizic dintre parteneri. De multe ori, relatiile romantice sunt toxice sau abuzive. Singura metoda de a evita o relatie toxica este sa nu te implici intr-o relatie cu o persoana manipulatoare sau abuziva. Da, simplu de zis! Mai greu de facut! Si asta pentru ca aceste trasaturi sunt ascunse.

O persoana abuziva are probleme cu controlul

Nu sunt revelate toate deodata, insa le vei observa in timp. Daca barbatul tau este obsedat de control, la inceput va comenta ceva legat de tinuta cu care te imbraci cand iesi in oras. Sau iti va spune ceve de genul: “arati mai bine fara machiaj si in adidasi in loc de pantofi cu toc”.

Usor-usor, va folosi astfel de sugestii pana cand va detine controlul. Daca iubitul tau face asta, nu esti intr-o relatie de cuplu sanatoasa!

Izolarea este o tehnica de abuz folosita de persoanele toxice

La inceput, persoana abuziva si manipulatoare iti va domina timpul. Si vei crede ca ii face placere sa petreaca timp cu tine. De fapt, a reusit doar sa te izoleze de familie si prieteni. Daca nu esti intr-o relatie de cuplu sanatoasa, vei auzi lucruri de genul “cred ca prietenii tai nu ma plac” sau “sunt gelosi pentru ca in sfarsit cineva te face fericita”. Usor-usor, vei tine la barbatul acesta si nu vei vrea sa crezi ca te manipuleaza. Vei crede doar ce zice el si orice iti spune familia, gasca de amici sau cea mai buna prietena va fi un afront. Vei avea o parere proasta despre tine. Nu vei mai stii cine esti, vei fi instabila emotional si iti vei pierde stima de sine.

Daca esti de parere ca esti intr-o relatie abuziva sau nesanatoasa, e timpul sa fugi. Nu sa pleci. Sa fugi! Desi de multe ori se repara cu ajutorul unei psihoterapeut, relatiile abuzive se lasa cu tulburari emotionale din care iti va fi greu sa iesi.

Daca stii ca nu esti intr-o relatie de cuplu sanatoasa, ai tot dreptul sa renunti la tot ce iti face rau din viata ta. Meriti sa fii fericita si meriti sa te retragi dintr-o astfel de viata!

Citeste si: Cum sa-l ierti pe fostul dupa ce iesi dintr-o relatie toxica

Foto: Guliver