Criza de timp pe termen lung iti influenteaza sanatatea

˶N-am timp sa ies in oras cu prietenii, n-am timp sa merg la sala, n-am timp sa termin tot ce am de facut la serviciu, ba mai mult, nu am timp nici sa mananc sau sa dorm”, sunt cele mai frecvente scuze invocate atat de femei, cat si de barbati atunci cand se afla in criza de timp. De ce apar aceste momente? Pentru ca, in multe cazuri, faci totul pe ultima suta de metri. Fa alt plan de organizare si vei avea mai mult timp sa faci tot ce iti propui.

Daca iti spui mereu ca nu ai timp si te plangi ca ai prea multe de facut, e cazul sa faci niste schimbari in stilul tau de viata. Probabil ca daca esti mai atenta, gasesti timp suficient sa faci totul, doar ca repetandu-ti ca esti in criza de timp, ai ajuns sa te crezi si tu. O spui oricui te asculta si nici nu-ti mai dai seama ca in timp o sa ajungi sa-i indepartezi pe toti de langa tine, pe motiv ca esti prea ocupata pentru ei.

Criza de timp – Stabileste altfel prioritatile

E normal sa ai timpul foarte bine repartizat pentru toate activitatile de peste zi, dar sunt si zile cand poti fi depasita de situatie. Pana acum nimic neobisnuit. Cand insa incep sa se inmulteasca zilele coplesitoare, e cazul sa te gandesti care sunt motivele care duc la aparitia lor.

Poate fi de vina o planificare auto-impusa, cu pretentii mari, de care te-ai apucat pe ultima suta de metri. Incearca sa ceri ajutorul celor din jur, cand simti ca esti in criza de timp. Sau renunta la unele activitati mai putin importante.

O reorganizare este o solutie mai potrivita decat sa te plangi ca nu ai timp, in speranta ca ceilalti te vor compatimi.

De ce te aglomerezi. Cauze

Daca esti genul de persoana care reactioneaza bine la stres si nu-si face probleme ca are lucruri de rezolvat, chiar daca este ultima suta de metri, ia in serios ideea unei schimbari de program. Te-ai gandit ca poate functionezi bine cand esti stresata? Si ca, de fapt, lucrezi bine doar in acea suta de metri si, in rest, te plangi?

Unele persoane se incarca voluntar cu multe sarcini din dorinta de a simti ca au activitate. Altele trec prin situatii dificile, drame in familie, si prefera sa se refugieze in munca, in ideea ca vor depasi perioada cu suferinta psihica. In acest caz, rezolvarea este temporara.

Sau poti fi o femeie ambitioasa, care simte nevoia sa-si asume multe raspunderi si sa-si demonstreze ca este cea mai buna si de neinlocuit.

O alta categorie o reprezinta femeile care invoca lipsa de timp, fie ca se plictisesc de moarte, fie ca le e teama ca nu pot duce lucrul la bun sfarsit.

Daca nu te regasesti in aceste grupuri de persoane, e foarte posibil sa nu stii sa refuzi. Si atunci iti iei angajamente prea multe, desi stii ca nu le poti termina, dar pur si simplu nu stii sa zici “nu”.

“N-am timp” este un pretext?

Daca nu te incadrezi in nicio varianta de mai sus, e posibil sa fii genul care se ascunde in spatele lui ˶n-am timp”, atunci cand nu vrea sa fie deranjata. Fie ca e vorba de serviciu, prieteni sau familie, ˶n-am timp” poate fi un semn ca vrei sa fii lasata in pace o vreme.

De asemenea, aceasta expresie poate fi utilizata pentru a demonstra celorlalti ca esti o persoana ocupata. Insa, in timp, ii tii si pe cei dragi departe de tine, si cand vei avea nevoie de ei, s-ar putea sa fii rasplatita cu aceea si moneda.

Citeste si despre Timp liber si probleme cu punctualitatea. Avem solutii!

Foto: Guliver