Femei care au ajuns presedinte

Daca va castiga alegerile, Hillary Clinton va deveni prima femeie presedinte din SUA. Dar au fost multe femei care au ajuns pe aceasta functie inaintea ei, in alte tari. Cea mai longeviva femeie in aceasta functie a condus Islanda 16 ani! Iata cateva dintre cele mai cunoscute femei care au ajuns presedinte!

Potrivit unui articol de opinie pubicat luna trecuta de Nytimes.com, Hillary Clinton (68 de ani) are 76% sanse sa il invinga pe Donald Trump si sa fie urmatorul presedinte al Statelor Unite. Editorul  The New York Times a scris ca, totusi, victoria lui Trump nu e imposibila. Desi, noteaza el, “Sansele doamnei Clinton sa piarda sunt similare cu cele pe care le are un jucator NBA (Asociatia Nationala de Baschet din SUA, n.r.) sa rateze o aruncare libera”.

Inainte de Hillary Clinton, au fost si alte femei care au ajuns presedinte.

Femei care au ajuns presedinte inainte de Hillary Clinton

De exemplu, Isabel Martínez de Perón a fost presedintele Argentinei pentru un an si opt luni (1 iulie 1974 – 24 martie 1976). Asta dupa ce a fost prima doamna si, pe durata celui de-al treilea mandat al sotului ei, a fost vicepresedinte. Este considerata prima femeie presedinte din lume.

Lidia Gueiler Tejada a fost urmatoarea femeie presedinte, desi a avut acesta functie doar interimar, in Bolivia, in perioada 28 august 1921 – 9 mai 2011.

Una dintre cele mai longevive femei care au fost presedinte este Vigdís Finnbogadóttir. De fapt, ea a fost femeia care s-a aflat cel mai mult timp in aceasta functie: a condus 16 ani (1 august 1980 – 1 august 1996) Islanda. A fost prima femeie presedinte din Europa si prima femeie aleasa presedinte intr-un mod democratic.

Cel mai influent om din Europa in zilele noastre, tot o femeie

Wikipedia a facut o lista cu peste 40 de femei care au ajuns presedinte, cu mandat intreg sau interimar. Desi multe au detinut acesta functie mai putin de un an, sunt si multe nume care au avut mandate de durata.

Agatha Barbara a condus Malta vreme de cinci ani, Corazon Aquino a fost presedinta in Filipine timp de sase ani, Mary Robinson a fost presedinta Irlandei aproape sapte ani. Si lista continua.

Una dintre cele mai puternice personaje politice ale lumii in ziua de azi este tot o femeie: Angela Merkel (62 de ani). Este cancelarul Germaniei din 2005 si cel mai influent om politic din Europa. Si alte femei au roluri importante in politica, in functii de ministri, consilieri sau lideri de partide.

Totusi, desi numarul femeilor care ajung lideri in politica e in crestere, Ibtimes.com noteaza ca numai 30 de tari din intreaga lume au peste 30% dintre ministri de sex feminin.

Citeste si despre stilul lui Hillary Clinton: cum s-a schimbat de-a lungul timpului.

FOTO: Guliver