Femeile nu mai sunt atat de nemultumite de corpul lor cum erau in trecut

Femeile nu mai sunt atat de nemultumite de corpul lor cum erau in trecut, sustine time.com. Desi, in continuare, femeile sunt mai nemultumite de corpul lor decat sunt barbatii de corpul lor, un studiu recent a scos la iveala faptul ca neimplinirile lor au inceput sa fie din ce in ce mai mici odata cu trecerea anilor.

Daca in secolele trecute femeile erau mult mai nemultumite de corpul lor, perceptia lor asupra aspectului fizic s-a imbunatatit de-a lungul timpului; cel putin asa arata un studiu prezentat in cadrul Asociatiei Americane de Psihologie cu ocazia Conventiei Anuale ce marcheaza 124 de ani de studii.

Femeile nu mai sunt atat de nemultumite de corpul lor cum erau in trecut

Cercetatorii au descoperit ca sentimentele femeilor cu privire la modul in care acestea arata s-a imbunatatit semnificativ in ultimul timp. Analizand datele culese de la peste 100.000 de barbati si femei de peste 31 de ani, cercetatorii au descoperit ca intre anii 1981 si 2011 nemultumirea femeilor fata de propriul corp a scazut cu 3,3 puncte.

Desi acest procent pare mic, autorul studiului, Bryan Karazsia, un profesor de psihologie de la Colegiul Wooster, sustine faptul ca din punct de vedere statistic scaderea este semnificativa.

Cercetatorii au analizat datele de la peste 23.800 de barbati si femei de peste 14 ani, care au fost intrebati despre satisfactia lor privind aspectul fizic. Barbatii au fost mai predispusi decat femeile sa prezinte nemultumiri legate de masa musculara si aspectul fizic decat femeile, iar aceasta tendinta a ramas stabila in timp.

“Daca intri intr-un magazin si analizezi manechinele masculine, acestea sunt foarte mari, speculand ca ideea a ramas neschimbata in ceea ce priveste aspectul fizic al unui barbat. Barbatii pur si simplu nu arata asa”, a declarat autorul studiului.

Care sunt motivele pentru care femeile nu mai sunt nemultumite de corpul lor?

Cercetatorii nu stiu cu exactitate care sunt motivele pentru care femeile nu mai sunt nemultumite de corpul lor, insa ei au cateva teorii. Una dintre ele este faptul ca americanii, in general, au tendinta sa fie supraponderali, iar Karazsia spune ca “pentru ca oamenii sunt mai mari, ceilalti vad ceea ce este in jurul lor si se simt mai putin in masura sa fie critici la adresa aspectului lor fizic”. 

Este de asemenea posibil ca perceptia privind aspectul fizic al unei femei sa se schimbe si in mass media. Karazsia citeaza popularitatea pe care o au reclamele Dove, o companie cunoscuta pentru produsele de ingrijire a corpului, care prezinta femei de toate dimensiunile si de diferite rase. “Deoarece aceste idealuri se schimba, oamenii devin mai putin critici la adresa lor, iar mass media imbratiseaza ideea ca orice persoana poate sa vanda un produs, indiferent de aspectul sau fizic”.

Exista, de asemenea, posibilitatea ca un nou ideal fizic sa inlocuiasca dorinta femeilor de a fi subtiri. Desi cercetatorii nu au analizat aceasta tendinta in mod specific, Karazsia a spus ca si coechipierii sai s-au intrebat daca aceasta tendinta a jucat un rol important de-a lungul timpului in ceea ce priveste perceptia femeilor asupra propriului corp.

Daca ti-a placut sa citesti de ce femeile nu mai sunt atat de nemultumite de corpul lor cum erau in trecut, iata si un articol despre ce calitati cauta barbatii la femeia ideala!

Foto: Guliver