il iubesti sau il doresti

Il iubesti sau il doresti? Ai trecut si tu prin aceste stari de confuzie. Ai crezut ca te-ai indragostit, dar de fapt era vorba doar de chimie sexuala sau atractie fizica. Sau ai avut relatii de cuplu ce porneau drept aventuri si deveneau serioase legaturi pe termen lung.

In general, majoritatea oamenilor cred ca dragostea se traieste cu sufletul, cu inima. Atat indragostirea, cat si despartirea de barbatul iubit provoaca palpitatii. Si totusi, stiinta spune ca iubirea se traieste in creier! Te intrebi daca il iubesti sau il doresti? Iata ce spun specialistii de la MindBodyGreen.

Daca si tu te intrebi daca il iubesti sau il doresti, ce-ar fi sa vezi mai exact ce gandesti? Si cum se intampla indragostirea, din puncte de vedere stiintific?

Datorita tehnicilor de imagistica prin rezonanta magnetica functionala (fMRI), chiar stim unde se afla emotia iubirii. Si crede-ne cand iti spunem ca este in creier.

Il iubesti sau il doresti – ce spune stiinta?

Intr-un studiu neurobiologic participantii au fost testati dupa ce au declarat ca sunt indragostiti. Li s-au aratat poze cu iubitele lor, intercalate cu fotografii cu persoane cunoscute, insa nu neaparat iubite. S-a observat cum reactioneaza creierul la iubire, dar si fata de un stimul neutru.

In urma acestui studiu, s-a mai realizat o cercetare in care oamenii de stiinta au inclus si imagini cu tenta sexuala printre pozele initiale. Astfel, s-a separat atractia fizica – excitarea sexuala – de conexiunea si intimitatea romantica.

Iata la ce concluzii s-a ajuns:

  1. Atractia/excitarea sexuala activeaza in mod consecvent “centrul de placere din creier”, ce produce dopamina
  2. Sentimentele intense de iubire activeaza acelasi centru, generand senzatia de placere.
  3. In plus fata de centrul placerii din creier, sentimentele intense de dragoste activeaza si alte regiuni ale creierului pe care atractia sexuala sau stimularea erotica fara iubire nu o fac.

Il iubesti sau il doresti – raspunsul este in mintea ta!

Concluzia este ca mintea noastra vede dragostea ca fiind placuta, insa si ca pe o necesitate de sustinere a vietii. In timp ce excitarea sexuala ne ofera doar placere. Ca atare, oamenii indragostiti simt dorinta puternica de a fi alaturi de cei dragi, de a le face pe plac, pentru ca asta le dicteaza creierul.

Atunci cand iubim, creierul ne spune sa cautam intimitatea tocmai pentru ca o vede drept parte din supravietuire. Acesta este si motivul pentru care simtim o durere chiar fizica dupa o despartire de cineva drag.

Practic, creierul nostru determina corpul sa reactioneze la pierderea iubirii. Deci, cum putem defini cu exactitate dragostea? Cum ai putea sti daca il iubesti sau il doresti?

Poti spune ca dragostea este un sentiment mai placut pentru mintea noastra decat atractia. Si daca mananci ceva bun, senzatia de placere ramane pentru un timp limitat. Asta pentru ca mintea noastra nu percepe ciocolata, de exemplu, drept “iubire”.

Citeste si: Cat de bine iti cunosti iubitul: stiinta spune ca nu prea bine!

Foto: Gulliver