infidelitatea in cuplu

Infidelitatea in cuplu este un lucru delicat. Si, desi nu ne place sa acceptam posibilitatea, partenerul de cuplu poate fi infidel. Totusi, cat de predispus este iubitul tau sa te insele? Am descoperit pe Psychology Today ce spun noile cercetari.

Desi exista multa literatura de specialitate, exista putina informatie in ceea ce priveste legatura dintre infidelitatea anterioara si posibilitatea de a insela din nou. Interesul cercetatorilor s-a focusat pe infidelitatea in cuplu “in serie”. Tocmai pentru a intelege daca exista o legatura intre trecut si prezent.

Ce au observat oamenii de stiinta

Au observat ca putine sunt persoanele care isi repara comportamentul daca au inselat in trecut si, de obicei, ajung sa faca acelasi lucru. Dar si ca oamenii care au fost infideli frecvent au trecut prin traume legate de infidelitatea parintilor, in copilarie. Desi nu exista date in acest sens, are sens ca oamenii ce sunt familiarizati cu infidelitatea in cuplu inca de mici sa perpetueze acelasi comportament.

Acest fapt poate fi relationat si cu alte comportament. In sensul ca istoria familiei sau comportamentul familiei prezice comportamentul individului din familie, incluzand agresivitatea sau suicidul, de exemplu.

Infidelitatea in cuplu implica de cele mai multe ori comportamente manipulative sau deceptive. O persoana care insala in cuplu se poarta ca si cum ar fi un alt om, purtand o masca de fapt. Ceea ce va duce la tulburari de tip paranoid sau confuz pentru persoanele care au fost inselate. O femeie inselata va crede ca nu mai poate avea incredere in viitori partneri. Infidelitatea in cuplu ne loveste in identitatea noastra, ducand la senzatia ca nu mai stim cine suntem sau cine a fost partenerul.

In urma unei relatii de cuplu in care esti inselata, te vei simti confuza, vei avea dubii, vei crede ca nu mai exista loialitate, nu vei mai avea incredere nici in alti barbati, nici in propriile capacitati de a alege un partener.

Infidelitatea in cuplu este destul de greu de cercetat, intrucat exista atatea definitii ale infidelitatii: infidelitatea sexuala, emotionala, relatii extraconjugale, neloialitate – toate se refera la infidelitate.

Infidelitatea in cuplu ii raneste pe ambii parteneri si pe oamenii din jurul lor, pe copii, pe prieteni sau familie, care sunt spectatori neputinciosi la efectele tradarii. Infidelitatea este o trauma, ce duce la neincredere si respingere sociala.

Ce factori sunt asociati cu infidelitatea in cuplu

Exista multe consecinte ale infidelitatii, de cele mai multe ori cuplul despartindu-se. Infidelitatea in cuplu este precursorul divortului si una dintre cele mai discutate probleme la terapeutii de cuplu. Exista niste factori de risc, ce ii motiveaza pe oameni sa insele:

  1. angajament scazut in relatia de cuplu;
  2. negarea satisfactiei sexuale si emotionale in cuplu;
  3. trasaturi specifice de comportament si de personalitate – oamenii ce evita, oamenii extroverti, nevroticii, persoanele dezagreabile;
  4. atitudinea permisiva legata de sex sau infidelitate;
  5. contextul social ce aproba infidelitatea in cuplu.

Oamenii de stiinta au emis doua mari teorii despre infidelitatea in serie: 1. Cate alternative de calitate de parteneri exista/sunt disponibili si 2. Atitudinea legata de acceptarea infidelitatii. Din aceste perspective, putem delimita urmatorii factori ca fiind relevanti:

  1. Infidelitatea in cuplu este “la indemana” cand oamenii stiu potentiali parteneri de cuplu, atragatori si disponibili. Atunci pot cadea tentatiei mai usor.
  2. Partenerii infideli anterior gasesc infidelitatea mai putin condamnabila fata de ceilalti.
  3. Oamenii care se implica in aventuri sexuale se autoconving ca infidelitatea in cuplu este acceptabila, pentru a diminua disonanta cognitiva (o forma personala de conflict interior)
  4. Se poate concluziona ca a avea parteneri extraconjugali anterior poate face infidelitatea mai usoara pe viitor.

Exista si multi oameni care cauta deliberat parteneri predispusi sa insele. Oameni ce aleg parteneri indisponibil emotional, parteneri care au inselat, cumva din dorinta de a-i “vindeca”.

Atunci cand infidelitatea in cuplu este ascunsa (ne referim la infidelitatea anterioara), cuplul actual nu are baze solide.

Uneori, in societatea monogama, oamenii incep alte relatii pe termen lung inainte de a renunta la relatiile anterioare.

Oamenii de stiinta spun ca infidelitatea in cuplu duce la parteneri suspiciosi ca vor fi inselati. Acest gen de suspiciune este de multe ori toxic, ducand la gelozie, neincredere, sentimente negative, “trairea in trecut” cand s-a intamplat trauma. De cele mai multe ori, comunicarea devine greoaie, intrucat pentru partenerul ce a fost inselat anterior orice pare suspicios, suspect.

Citeste si: Iubitul te-a inselat: remedii impotriva sentimentului de tradare

Foto: Guliver