intimitatea in relatia de cuplu

Intimitatea in relatia de cuplu este in stransa legatura cu vulnerabilitatea pe care sunt dispusi partenerii sa o arate. Iata ce am descoperit pe Meet Your Sweet.

Te-ai intrebat vreodata ce il face pe un barbat sa se indragosteasca de tine? Ei bine, se pare ca intimitatea in relatia de cuplu se castiga cu pretul vulnerabilitatii. Atunci cand femeia arata ca lasa garda jos in preajma unui tip, acest lucru ii hraneste masculinitatea.

De altfel, atunci cand o femeie isi arata toate emotiile necenzurate in fata unui barbat este echivalentul nuditatii fizice, ca stimul mintal si emotional.

Intimitatea in relatia de cuplu e in legatura cu vulnerabilitatea femeii?

Pentru ca, atunci cand tu esti autentica in fata lui, se trezeste in el instinctul de a fi barbat. De a te proteja. Mai mult, se creeaza o legatura, pentru ca si el simte ca poate lasa garda jos alaturi de tine.

 • Ce inseamna sa fii vulnerabila?

A fi vulnerabil nu inseamna a fi slab. Nu inseamna a fi victima. Inseamna ca ai curajul sa-ti arati slabiciunile. Ti le asumi. Le accepti. Te dezbraci de orice masca si de orice mecanism de auto-aparare si ii prezinti intreg pachetul.

Tu te accepti cu tot cu imprefectiuni. Si ai curajul sa i te arati si lui. Ai curajul sa fii sincera si deschisa chiar daca stii ca e posibil sa doara. A fi vulnerabil e parte dintr-o relatie sincera, reala, autentica.

 • De ce te temi sa iti arati slabiciunile in fata lui?

Pe scurt? Pentru ca te temi ca vei fi respins! Insa intimitatea in relatia de cuplu se castiga cu pretul emotiilor aratate pe fata. Altfel pierzi conexiunea, pierzi fericirea, bucuria de a iubi cu adevarat. Deci tocmai tu “tai” sansa ta la intimitate.

De ce te mai temi se te dezbraci de emotii? De frica sa nu pari prea nevoiasa. Sa nu pari disperata. Insa asta e despre tine, nu despre cel din fata ta. E despre faptul ca nu stii cum sa gestionezi o respingere daca intr-adevar ai nevoie de ajutorul celui din fata ta.

Gaseste in tine resursele de a trece mai departe de orice, nu mai cauta aprobarea celor din jur. Vulnerabilitatea inseamna curaj, iubire de sine, putere interioara. Nevoia de altii inseamna slabiciune, frica, teama de abandon.

 • De ce sunt barbati atrasi de femeile vulnerabile?

Sigur, cazurile in care barbatii cauta femeile ce nu se descurca singure si au nevoie de suport emotional sunt patologice. Insa, femeile ce isi dau voie sa fie vulnerabile ii atrag pe barbati. Si de ce?

 1. Pentru ca pari adevarata, umana si nu atat de perfecta!
 2. Pentru ca te deschizi si vrei sa creezi o conexiune reala
 3. Pentru ca nu te temi sa fii tu insati. Intimitatea in relatia de cuplu astfel se construieste: fara masti.
 4. Pentru ca il faci sa se simta confortabil si relaxat cu tine.
 5. Pentru ca astfel si el poate fi vulnerabil cu tine, o frica viscerala pentru domni, de altfel. E obositor si pentru barbatii sa pretinda ca mereu au lucrurile sub control.
 6. Pentru ca astfel, barbatii scapa de multe presiuni si anxietati – sa aiba job bine platit, sa faca sex bine, sa arate bine, sa fie amuzant.
 7. Pentru ca vulnerabilitatea femeii trezeste in barbat rolul sau: acela de protector. Intimitatea in relatia de cuplu creste atunci cand femeia ramane femeie si barbatul barbat.
 8. Pentru ca o femeie ce isi “varsa sufletul” il face sa se simta ca un Superman, daca poate ajuta si este apreciat pentru asta.
 • Cum se creeaza intimitatea in relatia de cuplu cu vulnerabilitatea pe fata?

Intimitatea in relatia de cuplu se castiga cu pretul vulnareabilitatii pentru ca oamenii ce se arata asa cum sunt – cu toata gama de emotii – pot crea conexiuni cu ceilalti. Conexiuni adanci, relatii sanatoase de cuplu.

Pentru ca intimitatea in relatia de cuplu inseamna profunzime si lipsa superficialitatii. Sigur ca vrei sa te simti in siguranta cu un barbat inainte de afi vulnerabila in fata lui. Insa, atunci cand simti ca sunteti apropiati, intimi, da-ti voie sa lasi garda jos.

Spune-i ce iti doresti, spune-i de ce ti-e teama. Si fii deschisa sa primesti raspunsul lui.

 • Cum iti poti lasa emotiile la vedere in fata barbatului dorit?

Da, ai fost ranita in trecut. Ai consttuit ziduri de protectie. Ai pus bodyguarzi la intrarea in sufletul tau. Dar asta de tinte departe de intimitatea in relatia de cuplu reala, plina de fericire. Iata cum sa darami zidurile acelea, cum sa iti dai voie sa fii vulnerabila in fata barbatului tau:

 • Gandeste-te bine daca fricile tale de a fi sincera pot avea consecintele pe care ti le imaginezi sau sunt doar niste anxietati?
 • Esti la o intalnire romantica? Raspunde-i sincer si deschis partenerului tau. Fii tu insati!
 • Va vedeti de ceva timp, dar nu ati vorbit despre ceea ce simtiti? Fii tu prima care sa vorbeasca despre asta. Fie ca sunteti pe aceeasi lungime de unda, fie ca nu, stiti cu adevarat daca mai continuati sau nu.
 • Intimitatea in relatia de cuplu se realizeaza cand stii sa fii adevarata si cu tine insati. Invata sa fii tu resursa ta de fericire, si daca el te iubeste, si daca el te respinge. Pastreaza-ti stima de sine.
 • Ia deciziile in functie de intutitia ta, nu in functie de ce ar vrea ce din jurul tau.
 • Ramai ancorata in prezent. Apreciaza tot ce se intampla in viata ta. Nu vei mai simti atat de mult anxietatea legata de viitor. Curata-ti mintea de asteptari. Doar asa pe viitor, cand EL apare poti fi vulnerabila si poti construi intimitatea in relatia de cuplu.
 • Daca esti intr-o relatie, fii deschisa in ceea ce priveste dorintele tale.
 • Cere ajutorul atunci cand ai nevoie de el. Nu trebuie sa te descurci tu cu toate. Autosuficienta si intimitatea in relatia de cuplu nu se “pupa”.
 • Iubeste si accepta si defectele tale si pe ale celui cu care iti imparti viata. Daor asa vei construi intimitatea in relatia de cuplu.

Citeste si: Ce fac cuplurile fericite in fiecare zi. Invataturi ca rutina sa fie o placere

Foto: Gulliver