invata sa impui limite sanatos

Invata sa impui limite sanatos daca iti doresti sa traiesti o viata implinita si daca vrei sa fii fericita. Uneori ne lasam manipulati sau sabotati chiar de oamenii pe care ii iubim. Norocul nostru e ca exista modalitati de a bloca atat oamenii toxici, cat si pe cei care cred ca stiu ce e bine pentru noi, fara sa ne ceara parerea.

Dorinta de a te conecta si de a forma o legatura intima cu o alta persoana este naturala, dar si dorinta de a te proteja (fizic si emotional) este la fel de naturala.

Din punct de vedere psihologic, ambele dorinte sunt la fel de importante, iar oamenii sanatosi gasesc un echilibru intre nevoia lor de iubire si intimitate si nevoia lor de auto-protectie.

Invata sa impui limite sanatos pentru a gasi calea de mijloc. Poti sa fii vulnerabila si sa facilitezi astfel inimitatea, insa in acelasi timp, poti pastra niste limite.

Dar cum stii daca limitele tale sunt sanatoase si eficiente? De unde stii daca te pui in pericol? Si de unde stii daca respingi oamenii cu care ar trebui sa te conectezi?

Invata sa impui limite sanatos daca simti urmatoarele semne:

  1. Te simti folosita sau simti ca oamenii din viata ta profita de tine

Intreaba-te: Cum ma face sa ma simt iubitul meu? Cum ma fac parintii mei sa ma simt? Cum ma fac sa ma simt prietenii mei?

Daca simti ca trec peste dorintele tale, daca simti ca nu te apreciaza, atunci ar fi bine sa analizezi legaturile cu ei. Si mai ales, este cazul sa le impui limite.

  1. Viata ta este o carte deschisa, pentru toata lumea, tot timpul

Unii oameni impartasesc prea mult, prea repede, despre ei insisi si despre viata lor. Fac asta cu aproape toti cei pe care ii intalnesc.

De obicei, aceasta indica o nevoie disperata pentru o conexiune emotionala adevarata – adesea rezultata dintr-o copilarie in care ei s-au simtit neiubiti, nedoriti, defecti, nevrednici.

Din nefericire, aceasta tendinta tinde sa respinga mai degraba decat sa atraga indivizi sanatosi emotional. Adesea, numai manipulatorii sunt dispusi sa intervina si sa umple vidul emotional. Si asta pentru a se putea ”hrani” din emotiile persoanelor vulnerabile.

Daca simti ca esti o persoana care le permite celorlalti sa se hraneasca din energia ta, invata sa impui limite sanatos.

  1. Te inchizi departe de lume. Mereu

La capatul opus al spectrului, unii oameni sunt atat de speriati ca vor fi folositi, manipulati si ca se va profita de ei – de obicei pentru ca au o istorie din copilarie plina de abuz emotional, psihic, fizic si / sau sexual – ca se inchid aproape complet.

Ei par sa gandeasca: “Daca nu arat niciodata o vulnerabilitate emotionala, atunci nu mai pot fi ranit niciodata”.

Din nefericire, ei nu pot gasi intimitatea emotionala pe care toti oamenii o au in mod natural. Uneori ii invita pe oameni in viata lor, pentru ca doresc sa se conecteze. Insa, cand cealalta persoana incepe sa se apropie, este automat respinsa. Acest proces numit ”push-pull” ii frustreaza pe toti cei implicati.

  1. Invata sa impui limite sanatos daca esti deprimata si /sau anxioasa

Exista multe cauze ale depresiei si anxietatii. Una este stresul relatiilor. Tocmai limitele slabe sunt cauza principala a stresului relational. O persoana se simte in mod constant folosita si nu se simte apreciata. O persoana se foloseste de altii in mod consecvent si nu aude nevoile lor.

Relationarile intre oamenii de acest gen sunt dificile. Si asta se intampla pentru ca nici unii, nici altii nu au limite. Din nou, aceasta se datoreaza, in mod obisnuit, diferitelor forme de disfunctie familiala timpurie. Insa, acum, in viata de adult, poti invata sa impui limite sanatos.

Dupa cum probabil ai observat, exista o legatura clara intre traumele precoce si abuzul si problemele ulterioare ale vietii de adult, cu limite. Invata sa impui limite sanatos si daca ai nevoie de ajutor specializat, nu te teme sa il cauti. Vei vedea ca viata ta va fi mai frumoasa in timp!

Citeste si: Manipularea in cuplu

Foto: Guliver