monogamia nu e naturala

Scarlett Johansson, care a divortat de doua ori, a ajuns la concluzia ca monogamia nu e naturala, ci e ceva ce presupune mult efort. Psihologii nu o contrazic, dar spun ca mai sunt si alte aspecte care conteaza intr-o relatie, pe langa instinctul primar.

Monogamia e un subiect controversat in zilele noastre, dupa ce, in mod traditional, am fost invatate sa ne alegem un partener si sa ramanem cu el toata viata. In ultimii ani, ideea de relatie deschisa e tot mai prezenta in reviste, dar cat de prezenta e in vietile noastre? Intr-un interviu acordat recent revistei Playboy, actrita Scarlett Johansson – care s-a despartit vara trecuta de cel de-al doilea sot al ei – spune ca mariajul cere mult efort, ceea ce a facut-o sa ia in calcul ca monogamia nu e naturala in vietile oamenilor.

“Cred ca monogamia nu e naturala cand vine vorba de oameni. S-ar putea sa fiu judecata pentru asta, dar cred ca monogamia inseamna efort. Mult efort. Iar faptul ca cere atat de multa munca dovedeste ca monogamia nu e un lucru natural. E ceva fata de care am mult respect si la care prticip, dar cred ca e impotriva instintelor naturale”, a spus ea, potrivit Womenshealthmag.com.

Monogamia nu e naturala? Parerea expertilor

Opinia lui Scarlett nu e exclusa de experti. Franklin Porter, psiholog si terapeut de cuplu in New York, crede ca nu e natural sa fii intr-o relatie monogama. “Din punct de vedere evolutiv, barbatii sunt construiti ca sa fecundeze mai multe femei, pentru perpetuarea speciei”, spune el. Totusi, admite ca, in ciuda acestui instinct care se pastreaza, in timp, oamenii au inceput sa-si formeze familii.

Chiar daca monogamia nu e naturala, oamenii au invatat ca alte lucruri sunt mai importante decat partenerii multipli in acelasi timp. “Ca fiinte umane, avem o dorinta primara profunda de a conta pentru altcineva, de a sti ca exista cineva pe care ne putem baza”, spune Rebecca Hendrix, un alt psiholog si terapeut de cuplu din New York.

Datorita acestor beneficii pe care le avem intr-o relatie monogama, de la cele mai simple la cele mai importante – cum ar fi ca partenerul iti toarna seara un pahar de vin sau e langa tine in cele mai grele momente din viata ta – sacrificam intentia de a fi cu cineva nou, este de parere si un alt terapeut, Rachel Sussman. “Oamenii sunt fiinte care cauta placerea”, mai spune ea, de aceea e greu sa ramai zi de zi intr-o relatie in care apare rutina. Oricat de confortabila e o relatie sanatoasa, monotonia poate face o persoana sa treaca dintr-o relatie in alta mereu, in cautarea satisfacerii nevoilor primare.

Toti expertii sunt de parere ca monogamia poate fi greu de acceptat, dar acest lucru nu inseamna ca nu merita efortul, atunci cand esti langa persoana potrivita.

FOTO: Instagram

Citeste si: Monogamia. Exista avantaje in fidelitate? Exista!