lider deschis la minte

Te consideri un lider deschis la minte? Crezi ca asta e suficient pentru a fi un sef bun pentru colegii tai? Descopera cum sa fii un sef mai bun, conform ultimelor studii realizate de cercetatori. Descopera de ce nu este suficient sa fii un lider deschis la minte si cum poti avea o gandire proactiva.

Care este cheia sa devii un lider exceptional? De multe ori se spune ca e suficienta experianta proprie; ea te ajuta sa stii cum sa fii un sef bun. Si totusi, chiar asa este?

Dupa ce a studiat performerii de top din cele mai variate domenii: de la jucatori de sah, la mentalisti, psihologul Anders Ericsson a concluzionat ca experienta intr-un domeniu nu este ceea ce se credea a fi.

Sigur, experienta este necesara. Iar psihologii de la Psychology Today citeaza exemplul violonistilor de top care abia dupa 10.000 de ore de practica devin experti. Insa, pe langa cantitate si pe langa calitate, oamenii de top aleg ceea ce se numeste practica deliberata. Nu este doar repetarea notelor, dar si un proces activ de incercat/esuat. Altfel spus, ei se observa obiectiv, vad unde gresesc si isi optimizeaza performantele asa incat sa corecteze greselile respective. Cu siguranta o metoda frustranta, insa efiecienta.

Asa ca psihologii au mers pana intr-acolo incat sa afirme ca un lider deschis la minte are nevoie de acelasi proces. Cele mai bune tehnici de leadership se bazeaza pe acest proces. Si tocmai asta le lipseste celor mai multi sefi sau lideri: depistarea greselilor pentru a le imbunatati.

Fenomenul se intampla pentru ca liderii au nevoie de feedback. Asa ca, daca vrei sa stii cum sa fii un sef mai bun, gandeste-te serios cum ai putea sa obtii cel mai serios, sincer si de calitate feedback care te ajuta sa corectezi greselile facute si sa te imbunatatesti.

Un lider deschis la minte va aprecia feedback-ul, pentru ca nu il va vedea ca pe critica, ci drept o metoda de imbunatatire a calitatilor.

Adesea, subalternii nu pot oferi feedback sincer. Fie se tem ca isi vor rani seful, fie se gandesc la potentialele consecinte. In plus, a comunica eficient un feedback presupune timp si efort si nu toata lumea e dispusa sa faca asta. Astfel, desi esti un lider deschis la minte, poate sa nu fie suficient. Si atunci cum poti sa devii un sef mai bun? Cum poti sa devii de top?

Psihologii sustin ca oamenii de succes din diferite domenii devin lideri cautand ei activ feedback-ul, atat de pretios in evolutie. Poti sa fii un lider deschis la minte si sa te imbunatatesti daca le ceri oamenilor din jurul tau parerea. Daca vrei sa afli unde ai gresit.

Conform studiilor citate de Psychology Today, peste 50.000 de lideri au tocmai aceasta calitate. S-a determinat o corelare intre comportamentul acesta activ, de a afla in permanenta o evaluare a muncii si evolutia in leadership.

Desi uneori este complicat sa fii un lider deschis la minte activ, desi de cele mai multe ori un feedback negativ ne demotiveaza, beneficiile vor contracara disconfortul creat.

Cum sa devii un lider deschis la minte activ? Cum sa fii un sef mai bun si sa cauti sa te imbunatatesti? Care sunt cele mai eficiente tehnici de leadership ce te pot ajuta sa afli perceptia celorlalti asupra actiunilor tale? Unde greseti? Ce faci bine? Cercetatorii te sfatuiesc sa aplici regula „de 5 ori”. Altfel spus, intreaba pe cineva de 5 ori ce parere are. Apoi te poti astepta ca oamenii sa nu mai fie refractari si sa iti ofere un feedback onest, fara teama.

Mai poti sa te inconjori de oameni ce au opinii ferme si nu se tem sa le exprime. Ba mai mult, poti sa ii incurajezi pe acestia sa te critice, chiar fara sa ceri asta in mod explicit. Cauta sa ai langa tine oameni din afara zonei tale de gandire, tocmai pentru a nu-ti confirma tot ce stii, dar pentru a descoperi ceea ce trebuie sa imbunatatesti. Astfel, poti sa devii un lider deschis la minte. Reaminteste-ti tie si reaminteste-le si lor ca un feedback critic, desi dificil de auzit, este un dar. Desi nu pare astfel, de moment, este cheia sa devii cel mai bun!

Citeste si: Care sunt caracteristicile unui lider de succes

Foto: Guliver