limbi straine usor de invatat

Te descurci bine in engleza, dar esti constienta ca nu e de ajuns. Multi oameni stiu engleza si pentru a te diferentia pe piata muncii in Romania, ar mai merge o a doua limba pe care s-o stapanesti bine. Daca te tenteaza sa te apuci de studiat, ti-am pregatit un material in care-ti dezvaluim si alte limbi straine usor de invatat!

Limba engleza face parte din familia germanica si este legata de mai multe limbi europene prin descendenta sau influenta. Iar in anii in care s-a format, peste 50% din vocabularul sau a fost imprumutat din latină sau franceza. Iar acesta a fost doar unul dintre motivele care a facut-o usor de invatat pentru noi, romanii. Un alt motiv este ca o auzim peste tot. Din fericire, filmele noastre nu au fost dublate in romana, asa ca o ascultam zilnic, atunci cand ne uitam la filme, urmarim transmisiuni sportive din strainatate sau ascultam muzica.

Si exista o multime de alte limbi care au trasaturi comune cu limba engleza, iar asta le face mult mai usor de studiat. Cand structura sau vocabularul unei limbi straine iti este familiar, procesul de invatare devine mai rapid si mai usor. Prin urmare, oricare dintre noi poate deveni fara prea mari batai de cap poliglot.

Mai jos sunt 3 limbi straine usor de invatat de cei care stiu deja engleza:

O sa-ti vina foarte usor sa citesti in italiana

Italiana este o limba romanica al carei are avantaj este ca se citeste asa cum se scrie. Asa ca lectura este fluida pentru orice persoana care-si doreste sa studieze mai bine aceasta limba melodioasa. Cuvintele italieneesti au tendinta sa se incheie in vocale si de aceea vei observa ca atunci cand un italian iti vorbeste in engleza are tendinta sa adauge vocale la finalul cuvintelor care nu le au.

Gramatical, limba urmeaza structura tipic romanica, cu substantive cu gen si o ordine naturala a cuvintelor. Bonus: italiana are mai putine forme verbale decat franceza sau spaniola. Italiana este in general vazuta ca o limba de gastronomie. Multi vorbitori de limba engleza, isi incep “studiul” ei citind in prima faza meniurile restaurantelor italianesti si… salivand.

Franceza are si ea foarte multe avantaje

Ca toate limbile romanice, franceza prezinta cateva dificultati de vorbire pentru elevii sai. Exista mai multe forme verbale (17, fata de cele 12 din limba engleză) si substantivele au gen. Pronuntia este si ea destul de dificila in franceza, cu litere care nu se aud. Partea buna a lucrurilor? In limba romana si engleza sunt deja o multime de cuvinte frantuzesti. Lingvistii inca dezbat numarul concret, dar se spune ca franceza a influentat pana la o treime din vocabularul limbii engleze.

Spaniola este cea mai populara limba straina din lista noastra

Ca-n cazul limbii italienesti, ortografia este clara si simpla; cuvintele se pronunta asa cum sunt scrise si de aceea iti va fi foarte usor sa citesti in spaniola. Gramatical, spaniola are mai putine neregularitati decat alte limbi romanice. O problema a acestei limbi (si de fapt a tuturor limbilor romanice) este inrudirea falsa dintre cuvinte, adica acele cuvinte care sunt exact ca-n engleza, dar inseamna ceva diferit. Totusi, iti poti exersa spaniola in foarte multe locuri pentru ca exista 330 de milioane de vorbitori nativi.

Daneza, o limba ceva mai provocatoare, dar nu imposibila

Ca-n cazul tuturor limbilor scandinave, cel mai mare obstacol cu studierea danezei este faptul ca nu ai cum s-o exersezi prea mult. Daneza se vorbeste mai rapid si mai bland decat alte limbi scandinave si este mai plata si mai monotona decat engleza. Insa din punct de vedere gramatical este destul de usoara. Ea are doar noua forme verbale, inclusiv pasivul, care nu este specific limbilor scandinave, dar este familiar pentru vorbitori de limba engleza. Iar daneza are o multime de cuvinte germanice in vocabular: Monday, Tuesday, Wednesday, in daneza, sunt Mandag, Tirsdag, Onsdag. Deci daca stii si putina germana, iti va fi foarte usor s-o inveti.

Citeste si: “Cum inveti limbi straine in timp record”!

Foto: iStockphoto