lucrezi de acasa

Daca lucrezi de acasa sau, mai bine spus, muncesti la distanta, poti sa ramai productiv si concentrat asupra sarcinilor de serviciu. Mai ales daca urmezi cateva sfaturi ce cresc eficienta si satisfactia.

Pe masura ce lumea evolueaza si exista conceptia ca oamenii au nevoie de un echilibru munca/viata personala, sistemul vechi de lucru de la 9 la 5 dispare. Multi angajati au libertatea de a munci la distanta, cu conditia sa isi respecte termenele limita.

Multe persoane aleg sa colaboreze cu mai multe companii. Acest fel de a munci poate fi atat un dar, cat si un blestem, pentru ca pe de o parte poti avea libertarte a timpului si a faptului ca nu esti prinsa la birou. Pe de alta parte, fara disciplina, este greu sa ramai productiv daca lucrezi de acasa.

Specialistii Popsugar iti spun cateva sfaturi ce te vor ajuta sa iti pastrezi concentrarea si eficienta, deci productivitatea in munca, atunci cand lucrezi de acasa.

5 sfaturi daca lucrezi de acasa

  1. Fii recunoscatoare

Mediul de munca iti da o dispozitie de a lucra. Exista o structura si un design ce incurajeaza intreg procesul. Atunci cand lucrezi de acasa, este mai dificil sa intri in acea dispozitie productiva, mai ales ca te gandesti ca ai vrea sa faci altceva.

Asigura-te ca nu esti in dispozitia „Mi-as dori sa nu am de lucru“. Cel mai bine functioneaza sa incepi ziua cu recunostinta pentru ca e o noua zi, pentru ca esti sanatoasa, pentru ca faci bani.

Fa sport daca poti, creste-ti endorfinele, creeaza-ti o rutina buna, ia un mic-dejun delicios, linisteste-ti mintea, mediteaza sau roaga-te. Cand esti recunoscatoare, scazi riscul de a fi nemotivata sau neinspirata.

  1. Seteaza un orar si respecta-l

Intrucat nu ai un orar fix, e posibil sa nu ai disciplina si sa lenevesti mai mult decat e cazul. Insa timpul trece daca nu ai o structura si vei vedea ca nu ai reusit sa termini ce ti-ai propus. Este important sa ai un orar si sa il respecti, fie ca decizi sa lucrezi opt ore legate, fie ca iti imparti timpul in intervale diferite ale zilei. Daca lucrezi mai bine dimineata, atunci profita de inceputul zilei. Daca esti mai eficienta seara, pune-te la lucru atunci.

  1. Elimina orice iti distrage atentia

Tindem sa fim pe retelele sociale tot timpul, ceea ce ne scoate din ritm cand lucram. Ne pierdem focusul usor, deci este vital sa eliminam orice sursa care ne distrage atentia.

Creeaza un orar si pentru cand iti verifici mailul sau retelele sociale. Daca este posibil, intrerupe internetul, pentru a avea productivitate cand lucrezi de acasa.

  1. Alege-ti muzica inteligent

Dispozitia ta este influentata de muzica, de vreme, de televizor, de ceea ce ai mancat la micul dejun. Muzica este un factor esential in felul in care te simti. Deci daca lucrezi la distanta, ai nevoie de sunete ce te fac sa te simti bine, pozitiva.

  1. Seteaza limite pentru familie si prieteni

Asigura-te ca nu iti faci programul de munca in functie de obligatiile familiale sau sociale. Invata sa impui limite sanatos apropiatilor cand lucrezi de acasa, asa incat sa ramai productiv. Anunta-ti familia si prietenii cand lucrezi pentru a evita conflictele sau tentatiile.

Citeste si: Vrei sa fii eficienta fara stres? 5 obiceiuri care ajuta.

Foto: Guliver