Masacrul din Orlando: De ce ajungem sa uram?

Masacrul din Orlando a socat o lume intreaga. 49  de persoane au fost ucise intr-un club frecventat in majoritate de persoane homosexuale din Statele Unite. Psihologul Steven C. Hayes a scris, in Psychologytoday.com, un articol despre de ce si cum ar trebui folosita dragostea ca arma impotriva urii.

Iesirea violenta din Orlando a fost un act de ura. Iar psihologul Steven C. Hayes spune ca e vital sa intelegem ca nu trebuie sa raspundem tot cu ura in fata acestui act de violenta. Putem lupta impotriva urii cu dragoste, iar stiinta ne arata cum si de ce e posibil acest lucru.

Psihologul vorbeste despre cercetari proprii realizate in urma cu cativa ani. El spune ca oamenilor le place sa petreaca timp cu alti oameni daca sunt indeplinite trei conditii.

Prima este sa ai macar o idee despre cum e sa fii celalalt. Altfel spus, sa te poti pune in pielea lui, sa poti vedea lumea, cat de cat, prin ochii celuilalt.

A doua conditie este sa ii simti bucuriile si necazurile. Sa simti cum ar fi sa fii celalalt. Aceste doua conditii ajuta oamenii sa se conecteze intre ei. In felul acesta, oamenii pot fi asimilati in grupuri cu psihologie asemanatoare.

Odata ce oamenii depasesc aceste doua conditii, conexiunea este realizata. E ca si cand ti-ar fi intrat pe sub piele, iar atunci apare procesul final. Si anume, faptul ca nu trebuie sa “fugi”, psihologic vorbind, chiar daca uneori e greu. Cand ai de-a face cu un om diferit de tine, te poti simti uneori inconfortabil. Cand il vezi ca sufera, suferi si tu. Si, daca incerci sa te protejezi de aceste sentimente, nu iti poti asuma riscul de a iubi sau de a ingriji un alt om.

Ura si empatia. Ce se intampla cand ura preia controlul

Ne putem bucura de prezenta altor oameni si ii putem iubi daca avem cateva abilitati: putem sa gandim din perspectiva altora, sa empatizam si sa fim deschisi catre noi experiente. Dar studiile spun ca, atunci cand aceste abilitati sunt dezechilibrate, avem tendinta sa dezumanizam oamenii si sa ii privim ca pe niste lucruri fara viata.

Un alt studiu, realizat in 2015, arata ca, daca analizezi un set de prejudecati – pentru studiu au fost alese prejudecati impotiva homosexualilor, femeilor, minoritatilor entice, oamenilor obezi si impotriva dependentilor de substante halucinogene – exista un nucleu comun de prejudecata generalizata, care se regaseste in toate aceste prejudecati separate. Iar aceasta prejudecata generalizata este cauzata de lipsa acelorasi abilitati. Ii judecam si ii uram pe altii pentru ca nu putem sa privim din perspectiva lor, pentru ca nu suntem empatici si nu ne putem asuma apropierea de acesti oameni.

Un al treilea studiu arata ca, daca ne exersam gandirea dintr-o alta perspectiva, vom fi mai putin tentati sa judecam comportamentele altora pe baza prejudecatilor legate de o anumita tipologie. In schimb, le vom analiza comportamentele in functie de istoria lor personala si de context.

Ce legatura are asta cu masacrul din Orlando?

Deocamdata, nu exista un raport oficial in legatura cu masacrul din Orlando. Insa tatal atacatorului a declarat ca acesta nu suporta sa vada barbati sarutandu-se. Neputand sa accepte acest disconfort, avea tendinta de a dezumaniza si de a judeca homosexualii. Judecata lui era afectata si de credintele religioase, care dadeau “dreptate morala” urii pe care el a inceput sa o simta fata de homosexuali.

In feul acesta, spune psihologul, atacatorul care a cauzat masacrul din Orlando nu vedea fiinite umane, cu sentimente, atunci cand impusca tinerii. In mintea lui, credea ca ucide “obiecte” pe care le detesta.

Sa nu raspundem cu ura la ura

Steven C. Hayes mai spune ca nu trebuie sa cadem in aceeasi palsa. Pentru ca multi dintre noi empatizam cu cei care au murit, cu rudele lor, cu prietenii lor si ne imaginam cum ar fi ca prietenii nostri sa fi patit asa ceva. Si, atunci, ce facem cu durerea cauzata de masacrul din Orlando? O sa incepem sa dezumanizam ucigasul sau, mai rau, lumea musulmana?

De fapt, dupa incidente ca masacrul din Orlando, in intreaga lume se da o lupta intre ura si dragoste. De aceea, e bine sa incercam sa privim nu numai din perspectiva victimelor si a familiilor lor indurate, ci si din perspectiva atacatorului, un om dezechilibrat si incapabil sa treaca peste sentimentele pe care le traia vazand homosexuali.

Sa nu uitam insa ca Omar Mateen, cel care a comis masacrul din Orlando, avea conturi pe site-uri pentru gay si ca, recent, au inceput sa apara informatii care arata ca acesta avea inchinatii homosexuale.

Acum ca stii cum actioneaza ura, tine-te departe de acest sentiment si afla si Cum poti ierta pe cineva care te-a ranit profund.

FOTO: Guliver

Daca ti-a placut acest articol, da like paginii noastre de Facebook  sau aboneaza-te la newsletter si o sa gasesti acolo si mai multe astfel de informatii!