Deblocarea chakrelor. Cum sa procedezi pentru a fi in armonie cu tine.

Deblocarea chakrelor nu este usor de obtinut daca nu ai experienta in a medita. E bine sa stii de unde sa pornesti, ca sa urmezi parcursul firesc ce te va duce la o mai buna intelegere a sinelui. Posturile nu sunt totul, concentrerea e la fel de importanta!

Conform credintelor buddhiste, chakrele sunt ca niste bazine de energie, vaste, dar limitate, din corpul uman. Chakrele guverneaza calitatile noastre psihologice. Se spune ca exista sapte chakre principale: patru in partea de sus a corpului, care guverneaza calitatile mentale, iar trei in partea inferioara, care guverneaza instinctele.

Cele sapte chakre sunt: Muladhara (chakra radacina, rosie), Svadhisthana (chakra sacrala), Manipura (chakra plexului solar), Anahata (chakra inimii), Visuddhi (chakra gatului), Ajna (chakra celui de-al treilea ochi) si Sahasrara (chakra coroanei).

De ce e importanta deblocarea chakrelor? Conform buddhistilor, toate chakrele contribuie la starea de bine a omului. Instinctele, sentimentele si gandurile lucreaza impreuna pentru binele nostru. Unele chakre sunt inchise, de obicei, iar altele sunt prea active sau aproape inchise. Iar pacea interioara se poate atinge doar daca acestea se afla in echilibru, motiv pentru care deblocarea chakrelor e importanta.

Deblocarea chakrelor

1 Chakra radacina (rosie)

Chakra rosie (radacina) se bazeaza pe a fi constienta fizic si a te simti confortabil in multe situatii. Deblocarea chakrelor rosii ii face pe oameni sa se simta echilibrati, stabili, sensibili. Nu vei fi lipsita de incredere fata de cei din jur fara motiv si vei fi conectata la prezent si la propriul corp. Daca chakra Muladhara nu functioneaza sau nu este deschisa suficient, esti tematoare sau nervoasa.

Ca sa deschizi aceasta chakra, foloseste-ti corpul si fii constienta de el. Fa yoga si plimba-te sau fa curatenie prin casa. Aceste activitati iti permit sa iti cunosti corpul si vor debloca chakra.

De asemenea, e important sa te conectezi cu pamantul. Stai in picioare, pe pamant, relaxata, cu picioarele departate la nivelul umerilor, si indoaie-ti usor genunchii. Impinge-ti putin bazinul in fata si stai in aceasta postura cateva minute. Dupa ce te conectezi cu pamantul, stai asezata cu picioarele incrucisate, in postura de lotus, cu mainile sprijinite pe genunchi, astfel incat degetul aratator si cel mare de la fiecare mana sa se atinga usor. Concentreaza-te pe zona in care se afla aceasta chakra rosie. Incet, rosteste sunetul “LAM”, relaxeaza-te si gandeste-te la chakra. Poti sa vizualizezi o floare rosie in zona in care se afla aceasta. Contracteaza perineul, tinandu-ti respiratia si apoi expirand.

2 Chakra sacrala (portocalie)

Chakra sacrala e responsabila pentru sentimente si sexualitate. Daca e deblocata, te vei simti libera si vei putea sa te exprimi fara a fi excesiv de emotionala. Aceasta chakra te face sa nu ai probleme cu sexualitatea. Daca e prea activa, e posibil sa fii inchisa in tine si prea putin emotionala.

Deschiderea chakrelor Svadhisthana se poate face, potrivit Wikihow.com, pornind din pozitia stand pe genunchi, cu picioarele sub posterior, cu spatele drept, dar relaxat. Tine mainile in poala, cu palmele in sus, o palma pusa in cealalta, mana stanga dedesubtul celei drepte, cu degetele mari atingandu-se usor. Concentreaza-te la zona osului sacral, unde se afla chakra sacrala. Rosteste usor, dar clar, sunetul “VAM”. Relaxeaza-te, gandindu-te la chakra si la cum iti influenteaza viata.

3 Chakra plexului solar (galbena)

Aceasta chakra se refera la incredere, mai ales in grup. Ea te poate face sa simti ca ai controlul si ca ai incerdere in tine sau, dimpotriva, te poti simti pasiva si indecisa daca nu este deschisa suficient.

Stai asezata pe genunchi, cu spatele drept, relaxata. Pune-ti mainile in dreptul stomacului, unde se afla plexul solar (centrul energetic al corpului), atinge-ti palmele, cu degetele orientate drept inainte, incruciseaza-ti degetele mari. Concentrandu-te asupra acestei chakre, rosteste “RAM”.

4 Chakra inimii (verde)

Deblocarea chakrelor inimii inseamna dragoste, ingrijire si entuziasm. Cand aceasta chakra e deschisa, simti compasiune si esti prietenoasa. Cand nu este deschisa complet, esti rece si neprietenoasa. Daca e prea activa, ai tendinta de a-i sufoca pe ceilalti cu dragostea ta.

Stai in postura lotus, cu picioarele incrucisate. Amandoua mainile, aratatorul si degetul mare trebuie sa se atinga usor. Mana stanga se va sprijini pe genunchiul stang, cu palma in sus. Mana dreapta trebuie asezata in dreptul partii de jos a sternului. Concentreaza-te la aceasta chakra, relaxeaza-te si rosteste “YAM”.

5 Chakra gatului (albastru deschis)

Aceasta chakra tine de exprimarea de sine si comunicare. Cand ea functioneaza corect, te poti exprima liber, iar arta este o forma minunata de exprimare. Daca nu functioneaza, ai tendinta sa nu prea vorbesti si sa fii timida.

Asaza-te pe genunchi, cu picioarele sub posterior si spatele drept. Incruciseaza-ti degetele catre interiorul palmelor, lasand degetele mari sa se atinga, orientate in sus. Concentreaza-te pe zona gatului, unde se afla aceasta chakra, rostind “HAM”. Ar trebui sa faci acest lucru aproximativ cinci minute.

6 Chakra celui de-al treilea ochi (indigo)

Cand aceasta chakra este deschisa, ai un instinct bun si visezi mult. Altfel, cand chakra celui de-al treilea ochi nu functioneaza bine, ai tendinta sa ii lasi pe altii sa gandeasca pentru tine si esti confuza. Daca e prea activa, e posibil sa iti creezi o lume imaginara.

Stai in postura lotus, cu mainile aduse impreuna in dreptul sanilor. Degetele mijlocii trebuie sa fie indreptate in jos si atingandu-se, celelalte degete trebuie sa fie indoite catre interiorul palmei si sa se atinga cu ultimele doua falange, iar degetela mari indreptate in sus si atingandu-se.

Zona acestei chakre este in centru capului, putin deasupra sprancenelor. Rosteste “OM” sau “AUM” in timp ce te concentrezi asupra ei.

7 Chakra coroanei (violet)

Ce-a de-a saptea chakra este cea mai spirituala. Ea este cea responsabila cu intelepciunea si cu ceea ce, in credinta buddhista, inseamna a fi una cu universul. Cand chakra coroanei este deblocata, esti lipsita de prejudecati si devii mai constienta de ceea ce inseamna lumea si de conexiunea acesteia cu tine.

Stai in postura de lotus, cu mainile aduse impreuna in dreptul stomacului. Incruciseaza-ti degetele, dar pe cele mici tine-le indreptate in sus si atinse la varfuri; degetul mare de la mana stanga trebuie sa fie sub cel de la mana dreapta.

Concentreaza-te la chakra si rosteste “NG”, relaxandu-te. Atentie! Nu incerca sa deblochezi chakra coroanei, daca chakra radacinii nu este deschisa.

FOTO: Guliver

Citeste si: Mediteaza confortabil: postura corpului pentru neinitiati!