primii pasi in meditatie

Ai citit mult despre meditatie, ai vazut clipuri video pe internet, stii care sunt beneficiile si ai vrea si tu sa profiti de pe urma lor. Dar iti este greu sa te apuci. Cei de la mindbodygreen.com au creat o lista de sfaturi pentru tine.

Mediatia este procesul de a sta tu cu tine si de a-ti observa gandurile, emotiile, senzatiile fizice si de a le accepta ca o parte integrala a experientei noastre in momentul prezent. Este o practica de care trebuie sa te tii pentru a obtine rezultate si pentru a reusi sa fii cat mai fericita, linistita si echilibrata.

Cum sa faci primii pasi in meditatie

1. Alege-ti un moment al zilei pentru meditatie si tine-te de el. Practica meditatiei presupune putina disciplina si trebuie sa faca parte din rutina ta zilnica, la fel ca dusul sau spalatul pe dinti.

2. Pune-ti o alarma. Daca timpul tau este limitat, asa cum se intampla din ce in ce mai des in zilele noastre, este bine sa-ti propui o durata a practicii de meditatie. Altfel, ai putea sa te pierzi in starea de bine si sa uiti ca mai ai si multe alte lucruri in program. Un interval de 10 sau 15 minute este perfect pentru fiecare zi.

3. Alege-ti un punct de concentrare si raporteaza-te la el. Pentru ca mintea ta sa ramana in prezent, ea are nevoie de ceva pe care sa se concentreze. Ca incepatoare, cel mai bine este sa fii atenta la respiratia ta. Mintea are tendinta de a „zbura” in trecut sau in viitor, dar daca te concentrezi pe respiratie, vei putea mereu sa te intorci in prezent.

4. Renunta la asteptari. Daca iti potrivesti alarma, stai comod cu spatele sustinut si te concentrezi, ar trebui sa reusesti sa meditezi. Dar cel mai bine este sa nu ai asteptari legate de cum va fi experienta at, pentru ca astfel ai putea fi dezamagita. Fiecare data este diferita una de cealalta. Important este sa ramai deschisa la orice experienta posibila si sa iti ascuti simtul observatiei.

5. Fii constienta ca beneficiile apar in viata de zi cu zi. Meditatia te ajuta sa inveti cum sa raspunzi lucrurilor care ti se intampla, nu doar sa reactionezi. Vei ajunge sa vezi viata intr-un fel mai relaxat si linistit. Important este sa fii constienta si sa analizezi schimbarile prin care treci.

Citeste si: “Meditatie simpla. De ce sa tii cont

Foto: Guliver