mituri despre iubire

Mituri despre iubire: vei descoperi cateva idei preconcepute pe care noi, femeile, le primim cu mintea si bratele deschise, fara sa ne dam seama ca ne distrug viata! E cazul sa iei atitudine!

Cel mai daunator mit despre iubire este convingerea ca dragostea adevarata este doar una si atunci cand o gasesti dureaza o viata. In timp ce societatea ne alimenteaza aceasta credinta, cercetarea stiintifica medicala ne arata o schema diferita. Dragostea se intampla de fapt in patru faze: selectarea partenerului, indragostirea (sau “romantismul”), etapa in care fluturii din stomac bat mai incet din aripi si urmeaza dragostea adevarata. Iata cum arata fiecare faza, conform Mind Body Green.

Cel mai des intalnite mituri despre iubire

  1. Alegerea partenerului

Aceasta faza incepe la nastere si continua pana cand alegi un barbat si te indragostesti. Explicatia stiintifica este cam asa: totul este programat genetic, iar mostenirea din gandurile parintilor catre gandurile noastre nu e deloc de neglijat.

  1. Casatoria

Aceasta este a doua si cea mai interesanta faza a iubirii. Palpitatii, euforie, senzatia de nerabdare pana il vezi pe cel iubit. Toate acestea nu sunt “fluturi in stomac”, ci substante in creier! Insa toate acele mituri despre iubire suna mai “romantic”, mai a poveste, nu? Cand spui monoamine – epinefrina, norepinefrina, dopamina si serotonina nu spui “indragostire”, nu? Epinefrina provoaca sentimentul anxios, bataile rapide ale inimii, gelozia, frica si amintirea experientelor emotionale ale dragostei. Norepinefrina duce la o atentie sporita catre partener si la pierderea somnului, chiar la insomnii. Dopamina provoaca bucuria pe care o simtim cand vedem barbatul iubit, stimuleaza sexualitatea si ne face sa il percepem pe iubit ca si cum ar fi barbatul perfect.

Ne face sa credem ca imposibilul se va intampla. Serotonina actioneaza ca un drog, coordonand activitatea celorlalte sisteme ale creierului mentionate mai devreme. Credem cu totii in mod eronat ca faza romantica a iubirii ar trebui sa dureze o viata. In realitate, nu este asa.

  1. Cand iubirea dispare…

… substantele chimice din creier care genereaza acest sentiment se reintorc la nivelul lor de functionare normal, la aproximativ doi ani dupa ce au inceput. Unul dintre acele mituri despre iubire este ca iubim intens toata viata. De altfel, corpul nici nu este facut pentru toate aceste furtuni chimice, hormonale! Are nevoie de liniste, la un moment dat. In acel moment, pierdem iluziile indragostelii intiale. Descoperim ca nu am reusit sa vedem realitatea despre partenerul nostru si ajungem la concluzia ca “dragostea este oarba”. Totusi, acest lucru nu este sfarsitul iubirii, asa cum cred unii oameni. Este faza dintre scaderea hormonilor iubirii (monoamine) si inceputul fazei adevarate de iubire, care se bazeaza pe un alt set de substante chimice din creier numite nonapeptide – oxitocina si vasopresina.

Desi ni se spune de mici printr-o serie de mituri despre iubire ca trebuie sa simtim emotiile toata viata, stiinta are alta parere, demonstrata de data aceasta: trebuie sa ne treaca iubirea oarba ca sa putem ajunge sa iubim real, de-adevaratelea!

  1. Ce inseamna, de fapt, in termeni stiintifici, iubirea adevarata

Adevarata iubire ar trebui sa fie scopul nostru – nu indragostirea sau romantismul. Efectul substantelor chimice nonapeptide este mai durabil decat monoaminele, ceea ce poate determina iubirea sa dureze o viata. Aceste substante chimice stabilesc o legatura puternica numai cu partenerul de cuplu. De asemenea, ne schimba perceptia despre partenerul nostru – acum incepem sa-l vedem pe EL drept cel mai atragator din jur. Aceste substante chimice intaresc increderea si ajuta la experimentarea unei relatii armonioase. Treci peste toate acele mituri despre iubire si invata cateva metode ce fac dragostea adevarata mai puternica. Iata ce te poate ajuta in relatia de cuplu:

  • Introspectia

Aceasta este abilitatea de a ne vedea in mod obiectiv din exterior. Daca aveti aceasta indemanare, veti vedea ce ati facut bine si ce greseli ati facut, veti putea invata din greseli, veti putea remedia esecurile si nu veti mai repeta aceste greseli.

  • Intimitatea

Cuplurile cu mai multa intimitate au mai multa eliberare de nonapeptide, ceea ce provoaca adevarata iubire.

  • Curajul

Trebuie sa aveti curajul sa incercati lucruri noi, chiar daca nu sunteti sigure ca partenerul de cuplu va fi pe aceeasi lungime de unda. Veti experimenta compromisul, va veti sti limitele si va veti cunoaste mai bine.

  • Cooperarea

Acest lucru se intampla automat, deoarece aveti mai multe nonapeptide, substantele ce va ajuta sa vedeti doar calitatile iubitului. Adio, mituri despre iubire!

  • Increderea

Cand aveti incredere in partener, va veti simti mai putin amenintate, toate anxietatile legate de iubire vor disparea. Aceasta incredere contribuie la alimentarea iubirii autentice.

Citeste si: Mituri despre sexualitatea feminina: 6 idei preconcepute care ne trag inapoi

Foto: Guliver