cum iti indeplinesti obiectivele

Toata lumea, de la sportivi de elita la directori de top, stiu ca este important sa avem obiective. La urma urmei, obiectivele sunt ceea ce transforma visele in realitate.

Fie ca ti-ai propus sa slabesti, sa-ti renovezi casa sau sa termini un triatlon, definirea unui obiectiv poate stimula motivatia, cel putin initial. Dar tu-ti vei pierde probabil repede motivatia, iar lipsa acesteia va impiedica realizarea celor mai multe obiective.

Realitatea trista despre obiectivele pe care ti le setezi

Statisticile referitoare la realizarea obiectivelor, publicate intr-un articol de pe huffingtonpost.com, sunt destul de sumbre. Studiile arata ca unul din trei oameni renunta la rezolutiile de Anul Nou, pana la sfarsitul lunii ianuarie. Si numai 46% dintre oameni tin cu dintii de rezolutia lor timp de 6 luni.

Desigur, nu este vorba doar despre rezolutiile de Anul Nou. Cele mai multe obiective care au ca scop pierderea in greutate nu reusesc, indiferent de perioada anului in care sunt stabilite. Cam 65% dintre persoanele care reusesc sa slabeasca, isi recastiga kilogramele inapoi. Statisticile referitoare la obiectivele financiare nu sunt mult mai fericite. Aproape 29% dintre oameni nu economii si nici un plan de pensii.

Din pacate, obiectivele de toate tipurile ajung sa fie neindeplinite la final de an. Dar vestea buna este, ca poti face o mica schimbare in felul in care stabilesti scopuri, iar aceasta schimbare ti-ar putea imbunatati sansele de succes.

Sa se stabileasca niste limite ale obiectivelor

Cei mai multi experti pe partea de stabilire a obiectivelor recomanda setarea unor obiective definitive. Mai degraba decat sa spui: “Vreau sa scap de cateva kilograme”, ar trebui sa-ti stabilesti un obiectiv masurabil cum ar fi: “Vreau sa scap de 5 kilograme”. Si, in timp ce obiectivele cantitative pot fi de ajutor, un studiu publicat in Raportul Consumer Research pe 2015, alegerea unui anumit numar pentru obiectivul tau ar putea avea un efect invers. In cazul in care ai stabilit ca trebuie sa scapi de 5 kilograme, s-ar putea sa renunti la dieta inainte de a ajunge la acest obiectiv. Si odata ce motivatia ta scade, sansa ta de succes scade o data cu ea.

Daca, totusi, creezi un interval pentru obiectivul tau, va creste de fapt sansele de succes. Declarand ca-ti doresti sa slabesti intre 3 si 7 kilograme s-ar putea sa fie un obiectiv mai eficient decat sa stabilesti ca trebuie sa scapi de 30 de kilograme.

Cercetatorii au descoperit ca atunci cand participantii au ajuns la limita inferioara a obiectivului lor cred ca scopul lor a fost partial atins, se simt impliniti si motivati sa continue. Apoi, atunci cand participantii se uita la limita superioara a obiectivului lor se simt provocati. Ei stiu ca scopul lor necesita o munca grea, dar se simt increzatori in capacitatea lor de a continua. Ca rezultat, sansele lor de a-si atinge obiectivele cresc foarte mult.

Daca te intereseaza in special sa slabesti iti prezentam si cateva metode de slabit usoare!

Foto: iStockphoto