nu-ti mai sabota propria fericire

Toti facem alegeri bazate pe o singura credinta; credinta ca alegerea facuta ne va ajuta sa fim mai fericiti. Propria fericire este factorul principal care ne motiveaza.

Insa din pacate adeseori nu punem problema corect. Iar intr-un articol de pe huffingtonpost.com am descoperit unde gresim!

Desigur, exista aproape la fel de multe definitii ale “fericirii” si exista tot felul de convingeri despre ceea ce ne face fericiti, dar să incepem cu intelegerea simpla a sentimentului de bunastare mentala. De ce suntem motivati sa facem alegeri care nu numai ca nu creeaza acel sentiment mental a bunastarii, dar in cele din urma saboteaza capacitatea noastra de a mai fii fericita pentru mai mult de o scurta perioada de timp?

Nu mai asocia fericirea cu altruismul sau cu sacrificiul

Uneori ce faci pentru altii nu-ti aduce fericirea. Aceste lucruri ofera profunzime vietii si-i dau un sens, ne aduc aminte de cat de multa putere ai nevoie pentru a face o diferenta. Dar propria fericire nu e numai despre altruism, este pur si simplu despre a da si a oferi. Cu toate acestea, cand confunzi ce faci pentru altii cu a da lucruri pe care nu doresti cu adevarat sa le oferi, atunci nici nu te vei putea bucura cu adevarat. Nu conteaza de cate ori oferi pentru ca-n loc sa fii mai fericita, te vei reintoarce mereu la aceeasi stare de tristete.

Nu mai asocia fericirea cu banii sau statutul

Daca banii aduceau fericirea atunci Charles Dickens nu ar mai fi avut atata succes cu A Christmas Carol, deoarece nimeni nu ar fi putut sa mai glumeasca pe seama lui Ebenezer Scrooge. Acelasi lucru este valabil si pentru statutul social, bunurile materiale, un iubit frumos sau un trup perfect. Ceea ce nu inseamna ca aceste lucruri nu sunt demne de a fi urmarite. Insa doar ca urmarirea sau chiar realizarea lor nu este suficienta pentru a fi mai fericiti. Si daca nu ne permitem sa fim fericiti pana le avem, vom amana propria fericire pe termen nelimitat. Pentru ca nu va fi intotdeauna un singur punct pe care trebuie sa-l bifezi.

Nu mai asocia propria fericire cu realizari sau eforturi

Poate cel mai trist paradox despre fericire este atunci cand credem ca trebuie sa facem ceva concret pentru a dobandi fericirea, dar de cele mai multe ori ea apare atunci cand incetezi s-o mai cauti cu disperare. Aceasta lupta este adesea motivul care te indeparteaza din directia starii pe care tu o cauti, care-ti saboteaza relatiile sau cariera.
Oameni care cred ca nu merita sa fie fericiti, nu pot fi niciodata fericiti cu alegerile pe care le fac. Deci, inainte de a schimba orice altceva, trebuie sa credem ca fericirea este unul dintre adevarurile vietii si fiecare om merita sa experimenteze aceasta traire. Numai atunci cand vom crede in totalitate in vrednicia noastra inerenta vom face alegerile care ne aduc fericire pe termen lung.

Citeste si: “Banii n-aduc fericirea. Timpul liber da”.

Foto: iStockphoto