nu vrea sa ne casatorim

Acum trei ani, vorbeam cu cea mai buna prietena de faptul ca iubitul meu, cu care eram impreuna de aproape trei ani, nu vrea sa ne casatorim si ii ceream un sfat pe acest subiect. La doua luni dupa acea discutie, relatia s-a destramat, iar el si-a unit destinul la nici un an dupa asta cu o femeie cu care am aflat ulterior ca ma insela. Am fost distrusa atunci, dar am realizat ulterior ca a fost cea mai buna decizie din viata mea.

“Nu vrea sa ne casatorim”: am auzit de atat de multe ori aceasta replica, incat ma si tem sa mai pun intrebari persoanei care isi deschide sufletul in fata mea. Situatiile difera, dupa cum este si normal, asa ca ce am patit eu nu este general valabil. Exista oameni care, desi fericiti in relatia de cuplu, nu vad rostul unui act care sa ateste legatura de dragoste pe care o traiesc sau care au crescut in familii in care divortul parintilor a semanat temeri si angoase in suflet. Atat timp cat cei doi parteneri decid ca e mai bine sa traiasca in concubinaj, nu e nicio problema, desi este posibil sa apara multe presiuni din partea familiei sau dileme ori mustrari de constiinta din punct de vedere spiritual. Insa ce se intampla in momentul in care unul din cei doi isi doreste sa mearga la altar sau cand apare un copil?

L-am intrebat pe Valentin Pescaru, psiholog, psihoterapeut si sexolog (www.sexologultau.net), ce impact are replica „nu vrea sa ne casatorim“ pentru un cuplu si cum ar trebui sa procedezi daca tu esti cea care simte nevoia sa oficializezi relatia.

“Nu vrea sa ne casatorim”: cand e cazul sa te ingrijorezi de viitorul relatiei tale

De ce unii oamenii se tem de casatorie?

“Casatoria reprezinta pasul natural in relatiile de lunga durata. Societatea a transformat casatoria intr-o institutie tocmai pentru ca a observat importanta ei atat pentru om in sine, cat si pentru societate. Casatoria inseamna un pas normal intr-o relatie serioasa, care aduce cu ea siguranta, stabilitate, colaborare, scopuri si planuri comune, ajutor reciproc, copii, dar si inca o multime de alte lucruri. Pentru unele persoane, aceste aspecte capata nuante diferite: casnicia este vazuta ca o pierdere a libertatii, stabilitatea ca inchistare, inchidere, ajutorarea partenerului inseamna responsabilitate, angajamentul este vazut ca obligatie.

Nu vrea sa ne casatorim, iti repeti asta si incerci sa te convingi ca nu e grav, dar te doare? De multe ori, refuzul discutiei despre casatorie intr-o relatie serioasa, stabila, care are cel putin cinci ani vechime poate ascunde frici, ingrijorari neexprimate, lipsa convingerii ca relatia respectiva este de viitor sau ca persoana in cauza este cea potrivita. Intr-o oarecare masura, o relatie inseamna obligatie, responsabilitate, angajament, adica sa fii langa partenerul tau nu doar la bine, ci si la rau, la sanatate, dar si la boala, la reusita, dar si la necaz.”

“Spune ca ma iubeste, dar nu vrea sa ne casatorim.” Cum poate afecta acest lucru relatia?

“Este adevarat ca multe persoane vad certificatul de casatorie ca un fel de „act de proprietate“, care schimba inconstient modul de raportare in relatie: celalalta persoana este castigata si atunci ce rost mai au eforturile de a o tine aproape, siguranta inseamna blazare, iar stabilitatea duce repede la monotonie si la „moartea pasiunii“.

In spatele refuzului casatoriei se afla adeseori frici, care daca nu pot fi comunicate, pot eroda relatia pana la a-i pune capat. De asemenea, se pot ascunde si traume din istoria personala de viata (modelul casatoriei parintilor, care nu a functionat, sau divortul parintilor).  Multe femei vad in casatorie un fel de declaratie-angajament al barbatului, in special ele sunt cele care au nevoie de siguranta si stabilitate, dar si de o familie pentru a face un copil.”

El nu vrea acte, ea isi doreste sa mearga la altar: cine castiga?

“Este insa la fel de adevarat ca o casatorie nu poate (si nici nu trebuie) lega fara de voie partenerii. O casatorie din frica sau din mila nu este o solutie. Rareori o casatorie rezolva situatii si conflicte. De fapt, adeseori le agraveaza.

Casatoria, din punctul meu de vedere, inseamna mai mult decat iubire, inseamna decizia de a pleca la drum impreuna cu cineva, decizie care presupune seriozitate si responsabilitate, caci nu este facuta pentru o zi, un an sau trei, ci pentru mult mai mult. Casatoria este ca si constructia unei case: necesita timp, investitii, eforturi, rabdare, dar cu cat o vei construi mai trainica si mai frumoasa, cu atat te va adaposti, apara si iti va infrumuseta viata. Important este insa si cu cine vrei sa construiesti si sa locuiesti in aceasta casa, asa ca intreaba-te cu sinceritate: merita acea persoana rolul respectiv?”

Daca ti s-a parut util articolul “Nu vrea sa ne casatorim”: mai ramai cu el sau o iei pe alt drum?, afla si De ce nu ai fost ceruta in casatorie pana acum. 11 motive

Foto: Guliver