oamenii buni iau decizii proaste

Oricat de paradoxal ar suna, oamenii buni iau decizii proaste. Psiholgii au investigat stiinta de a lua cele mai bune decizii pentru tine si au descoperit ca ajuta sa iti dezvolti o gandire critica, sa ai o inteligenta emotionala crescuta si sa stii cum sa ai autocontrol. Descopera mai multe in materialul de la Psychology Today.

In fiecare zi exista cel putin un om bun sau destept care alege sa nu poarte centura de siguranta, care trece strada fara sa se asigure din ambele directii sau care trimite un mesaj altei persoane decat destinatarului corect. Repercusiunile deciziilor proaste pot varia de la rusine pana la moarte. Si totusi, uneori stim prea bine toti ce inseamna sa nu investesti timp sau energie in a lua cea mai buna decizie!

Avem nevoie de avertismente de la parinti, profesori, prieteni, colegi, avem nevoie de exemple de povesti tragice in care oamenii ce nu au purtat centura de siguranta si-au pierdut viata. Auzim astfel de povesti si de cele mai multe ori concluzionam ca victimele trebuiau sa se gandeasca mai bine. Si totusi, uneori, chiar si oamenii buni iau decizii proaste. Chiar si oamenii buni au comportamente riscante sau de-a dreptul tragice.

Conform psihologilor, pentru a lua decizii bune, sanatoase este necesar sa dezvolti o gandire critica si o inteligenta emotionala crescuta. Ajuta sa stii cum sa ai autocontrol, cu siguranta. De altfel, ceea ce spun cercetatorii este ca oamenii buni iau decizii proaste nu pentru ca le lipseste inteligenta sau desteptaciunea. Conform psihologilor, oamenii se poarta astfel pentru ca nu pot face diferenta intre inteligenta si gandire critica.

Inteligenta se poate masura cu ajutorul IQ-ului. Gandirea critica este un set de capacitati ce te ajuta sa gandesti rational, focusata pe scopul tau. Altfel spus, gandirea critica este un cumul de logica, fapte, dovezi ce te pot ghida sa iei o decizie corecta.

De multe ori, oamenii buni iau decizii proaste pentru ca intra in conflict interior: se afla in conflict credintele personale cu credintele universal valabile si acceptate. Un exemplu, spun oamenii de stiinta, este diferenta dintre oamenii care au observat studiile si dovezile stiintifica legate de incalzirea globala si au concluzionat ca este reala si aceia care cred ca nu exista.

Insa, de multe ori, oamenii buni iau decizii proaste si pentru ca intervine efectul de detasare. „Ce are sa se intample?” Stii bine la ne referim. Daca ai incercat o dieta drastica si te-ai luptat cu autocontrolul, cunosti acest scenariu. Ti-ai promis ca nu mananci dulciuri si ajungi in fata unei prajituri. Iti promiti ca iei doar o gura. Si apoi, dupa ce ai gustat, te gandesti sa termini desertul, pentru ca oricum dieta a fost compromisa de la prima gura. Acest sistem de decizii in lant nu se aplica doar la diete.

Daca nu stii cum sa ai autocontrol, vei sacrifica vointa ta in scopuri personale, in relatii, la munca. I-ai trimis un mesaj fostului iubit? Mai bine scrie-i sa va intalniti! Ai cumparat prea multe lucruri si ai trecut de buget? Cateva sute de lei nu mai conteaza! Adesea oamenii buni iau decizii proaste pentru ca se complac.

Si astfel, ajungem la a treia caracteristica ce ii poate determina si pe cei mai destepti sau buni dintre noi sa alegem gresit pentru noi. Inteligenta emotionala.

Uneori, oamenii buni iau decizii proaste pentru ca se cred mai destepti decat ceilalti. Cu totii, spun psihologii, credem ca suntem peste medie si totusi putini dintre noi sunt cu adevarat. De multe ori, adunam informatii pentru a ne dovedi noua ca avem dreptate, ignorand detaliile care ar anula opinia noastra. Ne simtim bine, insa omitem informatii cruciale. Rezultatul este ca oamenii destepti uneori aleg sa ignore inteligenta altora pentru a se simti ei insisi mai destepti.

De aceea multi considera ca o depasire periculoasa nu poate fi un pericol. Ca lipsa centurii de siguranta nu are cum sa ii afecteze. Gandirea „Nu mi se poate intampla mie!” este rezultatul unei inteligente emotionale scazute. Ne elevam abilitatile, norocul, inteligenta atat de mult incat ne consideram invincibili si daca ceva se intampla, atunci ne extragem din ecuatie cu „Nu este vina mea”.

Psihologii sustin ca, desi cred ca isi cresc stima de sine, gandind astfel, oamenii buni iau decizii proaste tocmai pentru ca un astfel de proces cognitiv le slabeste simturile, ii impiedica sa veda cine sunt si ce limite au sau care sunt responsabilitatile lor.

Citeste si: 9 modalitati de a avea incredere in deciziile tale

Foto: StockSnap.io