oamenii sunt monogami

Oamenii sunt monogami? Cu siguranta ti-ai pus si tu aceasta intrebare. Chiar sta in firea noastra sa ne alegem un partener cu care sa traim toata viata? Am gasit raspunsurile pe Bustle de la trei specialisti. Afla parerea unui biolog, a unui sexolog si a unui psiholog!

Societatea in care traim promoveaza sus si tare relatiile monogame. Relatiile in care esti casatorit sau activ sexual cu o singura persoana. Dar oamenii sunt monogami? Afla de mai jos ce parere au un biolog, un psiholog si un sexolog in legatura cu realtiile de cuplu de lunga durata cu un singur partener.

Societatea in care traim a “inventat” monogamia. Si spunem asta intrucat relatiile de tip monogam nu sunt intalnite in regnul animal prea mult. Si inca mai exista parti din lume in care realtiile cu un singur partener nu sunt normalitate. In Africa, Asia de Est si America de Sud exista relatii poliamoroase.

Da, monogamia s-a inventat in Vest. Si s-a inventat cu un scop destul de clar. Insa, desi ea functioneaza pentru multi, nu face altceva decat sa creeze portita catre infidelitate pentru altii.

90% dintre americani cred ca a insela partenerul de cuplu e gresit. Si totusi pana la 70% se gandesc la asta, iar pana la 40% fac sex extraconjugal. Deci, cum ramane? Oamenii sunt monogami? Oamenii s-au nascut sa traiasca si sa aiba un singur partener sexual?

Oamenii sunt monogami? Ce spune sexologul!

  • Nu! Oamenii nu s-au nascut sa fie monogami.

Christopher Ryan afrima ca oamenii nu au evoluat sa devina o specie monogama. Demonstrata de faptul ca rarisim avem un singur partener sexual de-a lungul vietii.

Oamenii fac sex de sute de ori pentru a concepe un copil. In timp ce in cazul animalelor scara este de 12 la 1. Oamenii fac sex si atunci cand femeile nu sunt la ovulatie, din dorinta de a experimenta, departe de scopul de a procrea. Si tot din aceasta dorinta, oamenii uneori au mai multi parteneri sexuali.

Oamenii sunt monogami? Ce spune expertul in relatii de familie?

  • Oamenii nu sunt neaparat monogami. Dar nu e nimic gresit in alegera unui singur partener.

Stephania Coonz afirma ca oamenii au impulsuri atat catre monogamie, cat si catre realtiile cu multipli parteneri. Cultura insa ne dicteaza alegerea monogamiei. Incercam sa ne dam seama cum imbinam relatiile romantice pe termen lung cu oportunitatile de a face sex variat.

Oamenii sunt monogami? Ce spune coach-ul de relatii?

  • Nu, nu neaparat!

Elisabeth Sheff sustine ca monogamia nu este naturala precum clipitul, respiratia sau dorinta de a vorbi. Se pare ca ar fi mai natural pentru oameni sa-si doreasca un “harem personal” in care fiecare partener sa se bucure de varietate sexuala.

Oamenii isi aleg insa un singur partener sexual stabil la presiunea partenerului. Sau altfel spus, pentru a nu crea momente de gelozie sau suferinta.

Oamenii sunt monogami? Ce spune socio-biologul?

  • Monogamia este recenta, deci nu este naturala

David P. Brash sustine ca nu suntem inclincati in mod natural sa fim monogami. Si ca relatiile cu un singur partener sunt o inventie recenta in istoria omenirii.

Atat barbatii, cat si femeile au tendinta de a cauta varietate sexuala, din multe motive “biologice”. Tot expertul socio-biolog sustine insa ca alegerea monogamiei reduce riscul de complicatii in vietile oamenilor.

“Poate ca ceea ce ne defineste pe noi ca oameni este abilitatea noastra de a face lucruri ce sunt ne-naturale, fapt ce duce la o experienta de tip evolutiv”.

Oamenii sunt monogami? Ce spune psihoterapeutul si expertul in cupluri?

  • Monogamia e benefica in unele cazuri si face rau in altele

Dossie Easton sustine ca multe institutii profita de monogamie. Fiind un soi de control al maselor. La nivel psihologic folosindu-se rusinea si vinovatia asupra individului ne-monogam. Insa, pshioterapeutul sustine ca oamenii vor face ceea ce isi doresc, indiferent de cutume.

Concluzia despre monogamie? Desi este construita de societate, monogamia poate fi confortabila, daca este ceea ce iti doresti. Dar esti liber sa iubesti pe cine doresti! E unul dintre avantajele de a fi om.

Citeste si: Femei care insala si motivele pentru care decid sa faca asta

Foto: Gulliver