ce fac diferit oamenii puternici mental

Puterea mentala este la fel ca orice alta competenta: ai nevoie de timp pentru a o dezvolta. In cartea sa "13 lucruri pe care oamenii puternici mental nu le fac", psihoterapeutul Amy Morin scrie ca genetica ta, personalitatea si experientele avute pe parcursul vietii joaca un rol important in dezvoltarea ei.

Din moment ce stim ce nu fac oamenii puternici mental, jurnalistii de la businessinsider.com au intrebat-o Morin despre obiceiurile lor zilnice. Aici sunt cinci dintre ele.

Oamenii puternici mental isi monitorizeaza emotiile

De multe ori pare ca oamenii puternici mental isi suprima emotiile, dar de fapt, ei sunt foarte constienti de ele. “Aceste persoane si le monitorizeaza pe tot parcursul zilei si pot sa recunoasca cum sentimentele lor le influenteaza gandurile si comportamentul”, explica Amy Morin. “Ei stiu ca uneori ca sa-ti atingi potentialul maxim, trebuie sa te comporti complet diferit de cum te simti.”

Ei practica optimismul realist

Avand o perspectiva pozitiva tot timpul este imposibil sa reusesti, dar si negativismul este contraproductiv. Oamenii puternici mental incearca sa inteleaga ca gandurile lor nu sunt intotdeauna adevarate, si se straduiesc sa-si schimbe negativitatea. Ei inlocuiesc gandurile negative, exagerate, cu un monolog interior mai realist.

Ei isi rezolva problemele

Mai simplu spus, “oamenii puternici mental refuza sa se angajeze in activitati contraproductive”, spune Morin. In loc sa stea acolo si sa se planga ca au o zi proasta la locul de munca, ei evalueaza ce nu a mers bine si rezolva respectiva problema. Afla care sunt factorii de risc si merg mai departe de acolo.

Isi monitorizeaza progresul

Ca sa-ti atingi potentialul maxim trebuie sa evoluezi in permanenta si pentru a vedea daca ai evoluat sau nu trebuie sa-ti monitorizezi progresul. In primul rand trebuie sa-ti recunosti slabiciunile si sa te feresti sa-l iei pe Nu in brate. In loc sa-ti gasesti scuze pentru diverse greseli, ar trebui sa cauti mai degraba explicatii pentru ele, care te vor ajuta sa ai performante mai bune in viitor.

Oamenii puternici mental stabilesc limite sanatoase

Un lucru pe care oamenii puternici mental evita sa-l faca este sa-si dea mai departe puterea. Ei se feresc de vampirii energetici si stabilesc limite sanatoase cu cei cu care interactioneaza. “Ei isi asuma intreaga responsabilitate pentru modul in care gândesc, simt, si se comporta”, spune Amy Morin, “si refuza sa lase alte persoane sa dicteze daca ziua lor va fi buna sau proasta.”

Isi gestioneaza timpul cu intelepciune

Oamenii puternici mental stiu ca timpul este o resursa finita si de aceea incearca sa-l foloseasca intr-un mod cat mai semnificativ. Decat sa-l piarda consumandu-se asupra lucrurilor din trecut sau facand planuri de razbunare impotriva anumitor persoane, ei se concentreaza pe activitati mai productive.

Citeste si: “Cum sa-ti gestionezi timpul. Sfaturi de la cei destepti”!

Foto: iStockphoto