partener de cuplu mai bun

Iti doresti un partener de cuplu mai bun si totusi nu iti parasesti iubitul. Desi stii ca meriti un iubit care sa te valorifice mai mult, continui sa te autosabotezi in dragoste? De ce? Studiile din domeniul psihologiei te-ar putea ajuta sa gasesti un raspuns!

Cum decidem sa ramanem in relatii de cuplu cand apare cineva mai bun in peisaj? Cum hotaram sa ramanem alaturi de partenerii nostri cand suntem inconjurati de alternative atragatoare si alegeri apetisante? Studiile recente despre infidelitate sugereaza posibilitatea ca, precum si celalalte alegeri din viata noastra, tindem sa ramanem aproape de ceea ce este familiar. Cu atat mai mult in alegerea relatiilor si a dinamicii din ele!

Acest efect ajuta relatiile de cuplu sa ramana stabile pe termen scurt si le consolideaza pe termen lung, pe masura ce partenerii se ataseaza unul de altul si doresc sa protejeze investitia facuta in relatia respectiva.

Asadar, starea de fapt partinitoare si efectul investitiei ne determina sa alegem sa ramanem alaturi de iubiti, chiar daca un partener de cuplu mai bun poate aparea. Si chiar daca actualul iubit este toxic ori nepotrivit.

Astfel de probleme, spun terapeutii, sunt mai presante in timpul actual, intrucat ni se prezinta mereu variante. Mai ales in zonele urbane, mai ales in grupurile de varsta ce acceseaza internetul.

Chiar daca ai gasit un partener de cuplu mai bun, te autosabotezi in dragoste, alegand sa nu iti parasesti iubitul. Daca meriti un iubit mai bun de ce nu iei decizia de a intrerupe relatia actuala? Psihologii au un raspuns!

Asadar, desi iti doresti un partener de cuplu mai bun, nu iti parasesti iubitul si te autosabotezi in dragoste dintr-un fel de teama de ceea ce nu cunosti. Psihologii de la Psychology Today citeaza un studiu realizat in 2017, in care s-a analizat un esantion de 1500 de tineri adulti. Ei au vorbit despre deciziile din cuplu, alegerile personale, efectele alternativelor sau dezaprobarea partenerilor actuali. Daca stii ca meriti un iubit mai bun insa nu actionezi, este posibil sa intervina efectul investitiei si parerile partinitoare (subiective), asa cum s-a relevat si in studiul citat de oamenii de stiinta.

In urma studiilor, starea de fapt partinitoare este puternic influentabila. Si majoritatea participantilor au ales sa ramana cu partenerul actual, chiar daca au avut alternative. Majoritatea participantilor si-a dorit mentinerea unui status-quo, chiar daca alternativele prezentate ar fi fost variante mai bune ori mai potrivite. Tot in acest studiu, parerile partinitoare legate de mentinerea unei stari de fapt s-au modificat atunci cand a fost introdusa mentionarea unui grup de suport ce nu ar fi sustinut relatia actuala. S-a demonstrat, astfel, ca atunci cand familia nu agreeaza o legatura romantica, oamenilor implicati in cupluri tind sa nu le mai pese de investitia din relatie. Asadar, daca grupul de suport sau persoanele apropiate nu sunt de acord cu relatia actuala si apare o alternativa, tendinta oamenilor este de a accepta ideea unui partener de cuplu mai bun.

Intr-un alt studiu, psihologii au cercetat si alti factori decizionali in ruperea sau mentinerea unei relatii, chiar si atunci cand apare in vizor un partener de cuplu mai bun. Ce ar putea influenta decizia de a te desparti de iubit? Ce factori te-ar putea determina sa nu iti parasesti iubitul, desi stii ca meriti ceva mai bun? Evitarea de a-l rani pe actualul partener, provocarile unei noi relatii, fie si cu un partener de cuplu mai bun, comparatiile actualului iubit cu potentialul partener, toate aceste detalii au fost analizate.

Asadar, parerea psihologilor este sutinuta de studii: tindem sa ramanem intr-o relatie cunoscuta, chiar daca un partener de cuplu mai bun apare in viata noastra. Din pacate, tot psihologii sustin ca efectul de investitie intr-o relatie, desi poate oferi avantaje adaptative in multe situatii, ii „inseala” pe oameni.

Astfel, desi stii ca meriti un iubit mai bun, poti sa te autosabotezi in dragoste, din cauza acestui efect nu tocmai rational. Acest efect este o influenta subconstienta care ii determina pe multi oameni sa ramana in relatii abuzive sau toxice.

Citeste si: Casatorita si nefericita sau divortata si linistita. Tu ce ai alege?

Foto: Guliver